Ki volt valójában a nagy pofonosztó?

2019. október 27. 11:14

Könyv készült Bud Spencer életéről.

2019. október 27. 11:14

Úszó, vízilabdázó, bokszoló, rögbijátékos, autóversenyző, feltaláló, pilóta, gyermekruha-tervező, zeneszerző, író, egyetemi tanár, politikus és nagykövet – ezek mindegyike volt Bud Spencer, akit mégis csupán színészként ismer a nagyvilág. A legendás pofonosztó október 31-én lenne 90 éves. Ebből az alkalomból jelenik meg Király Levente, Piedone nyomában című könyve, amely az olasz színészlegendának állít emléket.

Bud Spencerről – eredeti nevén Carlo Pedersoli – kevesen tudják, hogy mélyen vallásos, példás családapaként élt, hat nyelven beszélt, és három egyetemre járt. Emellett amatőr bokszoló, autóversenyző, rögbijátékos, hétszeres olasz úszóbajnok is volt, aki 1951-ben elsőként teljesítette hazájában egy percen belül a száz métert. Vízilabdázóként 1952-ben a helsinki és 1956-ban a melbourne-i olimpián is részt vett.

Carlo a sport mellett a tanulásban is jeleskedett, általános és középiskolában is ugrott egy osztályt, így tizenhat évesen Olaszország legfiatalabb egyetemi hallgatója lett. Később kémia és pszichológia szakra is beiratkozott. Az irpiniai földrengés idején pilótatársaival összeállva helikopteréről ő maga dobálta le a segélycsomagokat a földrengés sújtotta területek áldozatainak, amelyekben gyógyszer, élelmiszer és ruházati cikkek voltak. 

Mivel Bud Spencer maga is gyengénlátó volt, egész életében a vakokért kampányolt, az UNICEF nagyköveteként is rendszeresen támogatta az ezzel a fogyatékkal élőket. Hitvallása volt még a kábítószer elleni harc, ahogy ez a Piedone-filmekben is megmutatkozott. Nemcsak a kábítószer-használat ellen vette fel a kesztyűt, mindent elvetett, ami az életben a természetet vagy a természetességet megváltoztatja, nem szeretett például gyógyszert szedni, és következetesen képviselte is mindenhol ezt a szemléletet. 

Az olasz filmszínész szabadidejében gyermekruhákat tervezett, háborúellenes könyveket és dalokat írt. A család fontossága, a nők védelme, a gyengék és elesettek támogatása mellett a szolidaritást hangoztatta, elítélve minden erőszakot, és védelmezve az egyházat. Mélyen vallásos ember volt, aki 57 évet élt boldog házasságban. Életéről Király Levente írt „Piedone nyomában” címmel könyvet, amely a napokban jelenik meg. A 120 fotót tartalmazó kötetből kiderül, hogyan élte át Carlo a világháború borzalmait, milyen nehézségekkel küzdött meg az iskolai évek alatt, hogyan csöppent bele a sport világába, illetve milyen kalandokat élt át, mielőtt színésszé vált. A könyv történetek sokaságán keresztül mutatja be azt a zseniálisan sokoldalú színészt, akinek a csattanós pofonok, a belapított orr és a morcos tekintete mára már a védjegyévé vált. Izgalmas és mulatságos sztorikat olvashatunk a forgatásokon történt kalandokról, de bepillantást nyerhetünk a sztár magánéletébe is. Tanúi lehetünk egy életen át tartó szerelemnek, örökké tartó barátságoknak és az elmaradhatatlan szakmai összecsapásoknak is.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reugrangon
2019. október 30. 21:34
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
pollip
2019. október 27. 15:25
Tegnap volt az M5-ön egy remek film vele, róla.
Nannyó
2019. október 27. 14:03
Érdekes, hogy kortárs polihisztorokat nem ismerünk. Ezt az embert miért csak egy oldalról láttatta a média?
nagyapo
2019. október 27. 13:24
Mondjuk remélem, a gyengénlátó nem ugyanaz volt, mint a pilóta... https://www.filmezzunk.hu/2016/11/06/nincs-ketto-negy-nelkul-1984/nincsketto71/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!