Bogárdi Szabó István: Isten legördített egy követ az ember szívéről

2020. április 12. 10:21

Ha egymástól el is választ most bennünket a baj, Krisztustól semmi sem választ el – mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap.

2020. április 12. 10:21

A református püspök a járvány miatt hívek nélkül, családi körben, a Budahegyvidéki Református Templomban megtartott ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott: „a feltámadott Krisztus hatalma betölt mennyet és földet, és eljut a bezárkózott tanítványokhoz is".

Rámutatott: Jézus hatalmas kővel elzárt sírja kifejezi a drámát, hogy „Isten és ember közé odagördíttetett valami". Ez a kő a „bűn zsoldja", a halál. Húsvét hajnalának csodája pedig az, hogy „Krisztus feltámadásával Isten legördítette a halál kövét" az ember szívéről.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2020. április 13. 08:17
"A közösségi élet viszont nem tekinthető ilyen elhagyható körülménynek" Ami most módosult állapotban történik az nem közösségi élet? Szóval meghalt Jézus a kereszten és ahogy eltűnt a teste, megszűnt a közösségi élet? Ami aztán a tudatban lett valóság a gondolati, az már nem közösség építő, mert fizikailag nem sétál az emberek között Jézus? Nem értem, ha egyszer istenhitről van szó, ott elég kellene legyen a hit bizonysága. Ott van az ima másokért, a hetekig tartó imalánc… az nem közösségért tett munka? Ahhoz, hogy valaki tűzifát hasogasson egy hittársának segítség gyanánt, oda miért kell templom, haranggal? Az emberek egymás közötti levelezése nem közösségi élet erősítése? Hiszen zenekarok tudnak zeneművet játszani tagonként külön erkélyről. Amit most bevezettek pótmegoldásnak azt igazolja, hogy a darócruha is épp elég fallal határolt igényesség Istent mutatni/ szerveződni/ szabályokat megtartani. Csak valamiért az az idő járja, hogy akinek a háza nagyobb és díszesebb az nyomatékosítja közösség nagyságát/ erejét. Nyilván, ha nincs kőház a hit nem lakik sehol… igazából ez a válaszod. Nem igazán képzelted el azt a végső pontot, amikor csak az éppen lezajlott interakcióból tudod meg, hogy élő emberrel beszélsz, de nem egy helységből. Mi lesz azzal az elszegényedett képzelő erővel, aki még az így élő közösséget sem tudja elképzelni. Istent vajon, hogy sikerül? Az Angliában tevékenykedő keresztények valóságos élete, ahogy járnak-kelnek, az számodra pont olyan virtuális közösség, mint akiket ma Skypon hallasz veled beszélgetve. Mégsem állt meg az élet... és épült a keresztény közösség... él. Mindig kell egy Jézus, akit minduntalan keresztre feszítenek, csak hogy élő legyen a hatás? Nem arról van szó a régi rend vágyásával, hogy a szájszagot akarják érezni, ahogy zajlik a közösségi élet? Semmi más logikusra nem tudok gondolni.
zsoltkom2
2020. április 12. 15:52
Vagyis végül is azt mondod egyéb körülmény nélkül is tudja az ember gyakorolni kereszténységét. Fejben mindent el lehet rendezni. Ha egykét hónapig... évig(?) a vészterv megoldja a kritikus-kultikus-szakrális pontok áthidalását lehet, hogy túlzó viselkedés dogmatikusnak lenni. Egy természet megkérdőjelezhet? És van rá megoldás szabályokon lazítani? Akkor bizony pazarló a most ideiglenesen felül írt felépítmény szinte minden eleme. És egyben logikai felépítése is összeomlóban van. Minek a szimbolizált Jézus teste, amikor a szimbolizáltat is lehet szimbolizálni? Például, ha elfogadnák a most ideigleneset állandónak (miért ne maradhatna így, mi a logikája, hogy szükség van a régi visszaállítására?), nem kellene templomokat fenntartani/ karbantartani. Egy pendriver-on elférne a templom tere... személyre szabhatóan díszesnek-puritánnak. Ha autóplatóról lehet barkát áldani, vagy autóból gyóntatni, egészen mindenre kiterjedően észszerűsíteni lehetne az egyházi és Isten jelenlétet. Esetleg több pénz jutna a hívők megsegítésére. Végül is a világunk kék ege és maga az emberi test is templom. Ha pedig esik az eső az igazi azt is kibírja, de ha mégsem, marad az online templom vagy a testünk home office-ban.
Öreg
2020. április 12. 14:18
A Duna Tv-n közvetített Istentisztelet megrázó erővel kapcsolta össze a Krisztus feltámadásának eseményei a mai járvány okozta nehézségekkel. Tudván, hogy a Kárpát medencei reformátusok- de talán a világ magyar reformátusainak jelentős része- ezt nézte és imádkozott, ez - a járvány miatt - családi Istentiszteletnek nevezett Úrvacsorás Istentisztelet a keresztény hitünket és a magyar egységünket is bizonyította és szolgálta! Nagypéntek és Húsvét -keresztre feszítés és feltámadás- a kereszténységnek , de a magyarságnak is a sorsa!
Paskai
2020. április 12. 12:57
Ettől a ritka cinikus besúgótól nem kellene idézni semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!