Lovasklub Nagyecsed - Rákóczi-kultusz: Nagyecsed

2020. április 01. 21:41

Nagyecseden jelentős és régi hagyománya van a lótartásnak és a fogathajtásnak.

2020. április 01. 21:41

A nagyecsedi hagyományok megőrzésére egy jól működő, gazdag programot lebonyolító Lovas klub működik, amely a II. Rákóczi Ferenc Városi Művelődési Ház csoportja. 1996-ban a Millecentenárium tiszteletére állított Turulmadár emlékmű avatása alkalmából, Muzsnai László református tiszteletes úr felkérte Szűcs Gusztáv presbitert és lovas-gazdát, egy lovas-felvonulás megszervezésére. Megkeresték Tóth Miklóst és feljárták a város lovasait és előkészítették a felvonulást. Ez volt az első alkalom, ahol hátas lovasok és fogatok vonultak végig a településen. 1997-ben 25 fővel megalakult a Nagyecsedi Lovasklub. 1998-től minden évben megrendezték a fogathajtó versenyt, népi fogat és hintó kategóriában. 
A Klub egyik tagja, Koncz István felvetésére rendszeresen megrendezték a Lőcsős szekér versenyt, ami hagyományőrzésként is jeleskedik. Rákóczi Ferenc korabeli katonai és a harcoló parasztok korhű ruháiba öltöztek, ezzel is tisztelegve II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékének. Bartha István lovasklub tag javaslata alapján készült a pálya, ahol a segédhajtóknak bálás szalma és búzás zsák fel és lepakolás, valamint kapu nyitás és zárás is volt a feladata. 2006-ban Nagyecsed Önkormányzatának segítségével 10 db. kuruc mintára varratot ruhát kaptak, így megalakulhatott a kuruc bandérium, amely Tarpán, Nyíregyházán, Vaján, Nyírbátorban és a II. Rákóczi Ferenc Emléktúrán képviselte a klubot.

A Nagyecsedi Lovasklub hozzájárul a lovas sport hagyományainak megőrzéséhez és a lovas-kultúra továbbviteléhez. A klub jelenleg 37 fővel működik. Tiszteletbeli elnök Dr. Szállási Árpád orvos-történész, Nagyecsed díszpolgára. Tevékenységük elismeréseként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szekérversenynek évek óta Nagyecsed ad helyet, csakúgy mint a Rákóczi Lovas Emléktúrának, mely a megyében több települést érintve Nagyecseden fejeződik be. Ezáltal Nagyecsed és a környező települések közötti kapcsolattartás még szorosabb lett.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!