Újabb petícióban aggódnak a magyar jogállamiság miatt

2020. április 20. 21:20

„Van egy másik fertőzés is” – olvasható a Civico Europa állásfoglalásában, melyben azt írják, „Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt évtized során elindította országát egy olyan vágányon, amely eltávolodik az európai normáktól és értékektől”.

2020. április 20. 21:20

„Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba” – kezdődik a Civico Europa állásfoglalása, melynek magyar nyelvű változatát a Népszava tette közzé.

A petíció tárgya ezúttal is a magyar koronavírus-törvény, amely az aláírók véleménye szerint képes „meghatározatlan időtartamra felruházni a kormányt, hogy rendeletekkel kormányozzon”. Az állásfoglalás szerint ez az oka annak, hogy „Orbán demokrácia elleni támadását el kell ítélni és szankcionálni kell”.

Az aláírók éppen ezért felhívják „a tagországok médiáját, hogy szenteljen híreket a magyar helyzet bemutatásának, akár napi rendszerességgel”, és felhívják „az Európai Bizottságot, amely a szerződések őre, hogy sürgősen reagáljon és alkalmazzon szankciókat, arányban az európai szabályok és normák elfogadhatatlan megsértésével.”

A petíciót aláírta például:

  • Jean-Claude Juncker (az Európai Bizottság korábbi elnöke),
  • Guy Verhofstadt (az Európai Parlament képviselője a Brexit-tárgyalásokon),
  • Bozóki András (a Magyar Narancs egyik alapító szerkesztője), valamint
  • Andor László (2010-2014 között az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa), és
  • Horváth Gábor (a Népszava korábbi főszerkesztője) is.

A teljes, magyar nyelvű állásfoglalást ide kattitva olvashatják el, míg az aláírók teljes listáját ide kattintva tekinthetik meg.

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2020. április 21. 17:03
A muszlim terrorizmus nem európai értékrend a kazár szocialista népfosztogatás sem európai értékrend! A keresztény üldözés sem tartozik ide! Egy fehér keresztény, heteroszexuális rémészti egyén vallomása. Viszont a Korona vírus elleni védelem ide tartozik, amire szartok az európai érdekek között.
Box Hill
2020. április 21. 16:13
Előbb meg kéne határozni, hogy mi a "jogállamiság". Jogállamisági kritériumok Mandíner, 2019. október 3 DONÁTH ANNA EP-képviselőként én mindenképpen partner leszek abban, hogy egységes jogállamisági kritériumokat dolgozzunk ki.
noge
2020. április 21. 13:20
Kösz, de nem kérünk az ilyen erőszakos, kényszereített demokráciaimportból. Hogyan gondolják, hogy azzal a diktatórikus módszerrel, felsőbbrendű gőggel akarnak beavatkozni egy suverén ország rendjébe, amivel álítólag OV kormányoz. Hagyjanak békén minket! Majd ezt mi lerendezzük magunk között a moslékokkal.
Vakfolt
2020. április 21. 13:03
A szerény elmék hiába kapnak szabad időt, a papírlapot csak tartalmatlan ürességükkel tudják megtölteni, amin a többi hülyével együtt osztoznak, és bizony itt minden nullával végzett művelet, akár összeadás, akár szorzás, akár hatványozás, ugyanaz a nulla lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!