Pillantás a mélybe

2020. május 06. 09:48

Nem túl szívderítő kép kezd kialakulni a szemünk láttára.

2020. május 06. 09:48
Dudás Tamás

„Hogy a koronavírus-járvány erős jobbegyenest visz be a világgazdaságnak, a mozgáskorlátozások első napjaitól sejtettük, de az első gazdasági adatok alapján kijelenthetjük, hogy talán alábecsültük az ütés erejét.

Ahogy kezdenek befutni az első negyedév gazdasági teljesítményének adatai, nem túl szívderítő kép kezd kialakulni a szemünk láttára. A világ összes vezető gazdasága kivétel nélkül GDP-visszaesést könyvelt el az első negyedévben, miközben egész iparágak álltak le úgy, hogy nem igazán tudjuk, mikor és milyen körülmények között tudnak újraindulni. A vírus még olyan gazdaságokat is térdre kényszerített, mint Kína, mely 1976 óta nem ért el a maihoz hasonló gyenge gazdasági eredményt. Az amerikai gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 4,8 százalékot esett vissza, az eurózónában a visszaesés mértéke 3,8 százalék volt.

És sajnos ez még nem a lejtő alja. Az első negyedévben a gazdasági visszaesés Európában és az USA-ban csak márciust érintette, a második negyedévben viszont mindhárom hónap rossz eredményeket hoz. Ez a múlt századi nagy gazdasági világválság óta nem látott gazdasági visszaesést fog jelenteni. Az amerikai elemzők a második negyedévben 25–30 százalékos visszaesést várnak hazájukban, és hasonló szabadesésben vannak az eurózóna legnagyobb gazdaságai is. Az USA-ban az összeomlás mértéke már a munkanélküliek számában is jól érzékelhető, az elmúlt öt hétben több mint 30 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!