„A megoldás a családokban van” – Csernus Imre a Mandiner hetilapnak

2020. augusztus 06. 12:59

Pozitív lenne, ha az emberek beismernék önmaguknak, hogy nem a világ a felelős a katasztrofális életükért, ha­nem ők maguk – mondja a Mandiner hetilapnak adott interjújában Csernus Imre, aki szerint már az óvodában el kellene kezdeni oktatni a mentálhigiénés konfliktuskezelést. A nyilvánosságtól jó ideje visszavonuló pszichiáterrel noszvaji éttermében beszélgettünk a magyarok lelkiállapotáról, férfi-női szerepekről és a fogyasztói társadalom ártalmairól.

2020. augusztus 06. 12:59
null
Szalai Laura
Szalai Laura

„Budapest mint épületegyüttes gyönyörű város, de az ott élők többsége búval bélelt, erőszakos, türelmetlen és frusztrált. Nagyon kevés olyan budapesti van, akinek megvan a belső békéje és jól érzi magát a bőrében” – mondja Csernus Imre, aki jó ideje elköltözött a fővárosból vidékre. Szerinte ha az összképet nézzük, valamelyest talán optimistább a magyarok hozzáállása az élethez az elmúlt években, ám összességében még mindig van hova fejlődünk a boldogságunkat tekintve. 

A pszichiáter szerint – aki jelenleg Noszvajon vezet egy éttermet – a karanténidőszak egy váratlanul jött megméretés volt,

ami ideális volt arra, hogy megmutassa: mire képes az ember a kompenzációs eszközei nélkül.

Szerinte ez a pár hónap kevés volt arra, hogy valaki megszerezze a lelki immunitást, csupán arra ehetett  elég, hogy az emberben bizonyos fontos konflik­tusok megfogalmazódjanak, és felületesen elkezdjen velük foglalkozni. 

„A szülők ma a legtöbbször pénzzel akarják megvásárolni az elmulasztott valódi figyelmet. Ma már az autók hátsó ülésén iPad van, hogy a gyerek minél jobban ellegyen, és hagyja békén őket” – mondja annak kapcsán, hogy mennyire hitelesek manapság az anyák és az apák.

Úgy látja, jó lenne, ha meglennének a hagyományos férfi-női szerepek a családokban,

ám ma már azt is nehéz meghatá­rozni, hogy mi számít hagyományosnak. 

„A nemek összekavarodása már nagyon rég megtörtént azzal, hogy a hölgyek a férfiakat kiskoruktól kezdve »kasztrálják«” – fogalmaz Csernus.

Szerinte ahhoz, hogy a gyerekek megfelelő önbecsüléssel rendelkezzenek, egyrészt a családokban van teendő, ahol a szülők érzelmileg felnőttek, és így nevelik a gyerekeiket is. 

„A másik megoldást a mindenkori állam tudná nyújtani. Nagyon gyorsan, már az óvodában el kellene kezdeni oktatni a mentálhigiénés konfliktuskezelést, amihez a megfelelő szakemberek képzésére lenne szükség. Ha ez megtörténne, a gyerekek teljesen másképp élnék meg a serdülőkort” – mutat rá.

Csernus Imre beszélt arról is, hogy fiatal orvosként a jobb­ és a baloldal is megkereste, de mindkettőnek nemet mondott. 

„Orvosként nem tudom letenni a voksomat a jobb­ vagy a baloldal mellett, hiszen én nem a jobb­ és baloldallal, hanem az emberi konfliktussal foglalkozom” – fogalmaz interjúnkban. 

A teljes interjú a Mandiner frissen megjelent lapszámában olvasható: kapható az újságárusoknál vagy előfizetés útján. Előfizetőink itt olvashatják el a teljes interjút online.

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2020. augusztus 24. 15:05
Nem is tudtam, hogy Csernus ennyire tőrőlmetszett konzervatív. Egyébként itt a magyarázat, hogy vidéken miért jóval több a konzervatív, a nagyvárosokban meg miért a liberális. A konzervatív leköltözik vidékre, a liberális meg felköltözik a nagyvárosba.
Erdeklodo_polgar
2020. augusztus 08. 12:44
Ez az ember az egész életútját (drogozás, piálás, celebes ripacskodás, nőügyek, válása stb.) tekintve egyáltalán nem illik a Mandiner profiljába, még kevésbé a címlapjára! Egész lénye távol áll a polgári értékrendtől! Tipikus példa a hiteltelen megmondóember szerepre! Miért is hagyta ott a nagy életviteli tanácsadót az élettársa a Hagyó Miklósért?
Salamander
2020. augusztus 07. 06:23
Ez a Csernus Imre valami zsidó.gyerek, aki a sz@rhoz hasonlóan mindig a felszínen úszik, dolgozni nem szeret, de kommunikációs blöfföket, lózungokat szívesen előad. A célja minden hasonszőrűnek ugyanaz: kis befektetéssel nagyot szakítani, munka nélkül jól élni, másokon vég nélkül uralkodni. (Amúgy meg a pofájukra az élet minden fájdalma égett rá, nehogy kölcsön kérjen tőle Grün...) Egyáltalán ki ez a Csernus Imre?!
Magyarok Pásztora
2020. augusztus 06. 14:34
Van-e még egyáltalán nyugodt családi élet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!