Uniós biztosok: A Molotov-Ribbentrop paktum sötétségbe borította Európát

2020. augusztus 21. 16:07

Kiemelték, hogy a szabadság nem magától értetődő, hanem egy olyan érték, amelyért meg kell harcolni és nap mint nap kell oltalmazni.

2020. augusztus 21. 16:07

A náci és a szovjet rezsim milliók életét követelte – írta Vera Jourova európai értékekért és Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos, a totalitárius és tekintélyelvű rendszerek áldozatainak augusztus 23-i emléknapja alkalmából pénteken közzétett állásfoglalásában.

A biztosok azt írták nyilatkozatukban, hogy az augusztus 23-án, 81 évvel ezelőtt megköttetett Molotov-Ribbentrop paktum sötétségbe borította Európát, felosztotta Közép- és Kelet Európát a náci és szovjet nagyhatalmak között. Ez több millió európai alapvető jogainak megsértéséhez és halálához vezetett. Emlékeztettek a „rémisztő múlt” tanulságaira, tiszteletüket rótták le az elnyomó rendszerek áldozatai és azok előtt, akik akkor egy jobb jövőért harcoltak. Kiemelték, hogy a szabadság nem magától értetődő, hanem egy olyan érték, amelyért meg kell harcolni és nap mint nap kell oltalmazni.

„Ezt a szabadságot választottuk, amikor aláírtuk az európai szerződéséket: a méltóságteljes élet, a nemzetek irányításának és saját jövőnk meghatározásának szabadságát. Továbbra is álljunk ki ezen értékek mellett” – írták az uniós biztosok.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. augusztus 21. 20:25
Ezeket még szar örzönek sem tenném oda nem hogy ünnepi beszédre .
Box Hill
2020. augusztus 21. 18:42
Sztálin a lányának: Hej, a németekkel együtt mi legyőzhetetlenek lettünk volna. Forrás: Svetlana Alliluyeva: Only one year (Csak egy esztendő), Hutchinson, 1969, 369.old.
Salamander
2020. augusztus 21. 17:37
A molotov-ribbentrop paktum kapcsán Ribbentropot szidják, mert "fasiszta" volt, Molotovhoz meg azóta is imádkoznak, mert kommunista volt. Hogy van ez kedves Jurová asszony?
lazio154
2020. augusztus 21. 17:13
Úgy emlékszem, hogy a Molotov Ribbentrop paktum területi realizálása után történtekért sem a Szovjetuniót, sem Molotovot nem érte semmi elmarasztalás a demokrácia bajnok angol-szászok részéről. A háború alatti 2 személyes vagy 3 személyes csúcstalálkozóikon is a világ újrafelosztásán agyaltak. Ennek az egyezségnek köszönhetően igazi sötétség borult az egész világra. El se lehet most képzelni, hol lehetne az emberiség hidegháború nélkül. Mondjuk lenne hátulütője is pl. a túlnépesedés, környezetszennyezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!