Mától bírságolhatnak a maszk miatt Budapesten

2020. szeptember 18. 06:37

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat.

2020. szeptember 18. 06:37
null

Mától szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött arról, hogy – a taxik, tömegközlekedési járatok, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett – a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, továbbá a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül. Ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. szeptember 18. 09:08
Ez a kötelező maszkos dolog arra is jó, hogy egy nyugati lap riportere azt írhassa mindenütt maszkosokat látva, hogy egész Budapest a szólásszabadság korlátozása ellen tünetet permanensen. :-D Retard Europe
48gondolkodó
2020. szeptember 18. 08:31
Maszk használat indokolt esetben és helyen akár kötelezően is elvárható (kb. 20-30%) de mindenhol és minden esetben (70-80%) nem csak indokolatlan, hanem jogszerűtlen is. A halálesetek számának szándékos összekeverése a betegségek diagnózasaival több mint rémhírterjesztés. A lázmérések és tesztvizsgálatok tudományosan is bizonyítottan megbízhatatlanok. Ezek pedig olyan tények, amelyeket szándékosan figyelmen kívül hagyni, sértik a demokrácia alaptételeit, tehát anarchia és zürzavar keltőek.
night watch
2020. szeptember 18. 08:05
Már áprilisban el kellett volna rendelni. Forgalmas közterületeken (pl. metro aluljáróban) sem tesz jót senkinek, ha jó zaftosan leprüszkölik.
szóda
2020. szeptember 18. 07:53
Én azok közé tartozom, akik kételkednek a maszk hasznosságában. Vannak érvek mellette, de ugyanennyi ellene is. Betartom, mert erre köteleznek, eddig is betartottam, ugyanakkor azt gondolom, hogy parasztvakítás van. Nem a járvány létét tagadom, de a járvány nem okozott akkora emberáldozatot, mint vizionáltak. Az idősekre oda kell figyelni, arra kellene koncentrálni nagyobb erővel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!