Hagyjuk a sörnírt szövegeket!

2020. október 11. 21:48

Aki Lázárt bántja, annak minimum dömdödöm és pomogácstámadás.

2020. október 11. 21:48
Constantinovits Milán

Sörbolya, sördó, sörnírt, sörjú, sörbély, mondja Berzsián, mire Tejbajszán rögvest rávágta, hogy „hagyjuk a sörnírt szövegeket!
A jobbladaköltő a mester születésnapjára egy kétsoros miisezzel akart előrukkolni, amit a csivirgők és a jobbfácánok kórusa adott elő – anno az egyik első szemináriumi dolgozatom nyelvészeten Lázár Ervinből írtam. Később tanárként magyar és nemzetközi érettségin is kirobbanthatatlan tétel volt nálam a rácpácegresi meseszerző, ki a saját írásaimra is óhatatlanul hatott.

Az ő nyelvalkotó-szóteremtő ereje, fékezhetetlen agyveleje és elgondolkodtató történetei nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. Semmit gyűjtő Simfek, örökmorgó Bab Bercik vagy nagyszájú Brückner Szigfridek.

Szóval aki Lázárt bántja, annak minimum dömdödöm és pomogácstámadás.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Campus
2020. október 12. 12:52
Nyerges Attila nyílt levele: Tisztelt Deák-Sárosi László! Ön a tökéletes példája annak, hogy az emberrel vele született intelligenciát nem biztos, hogy pótolhatják a tanulmányok. Semmiképp nem tartom elegánsnak azt, hogy egy védekezni már nem tudó, egyébként soha senkinek ártani nem akaró Mesemondót kezdjen kritizálni valaki, aki képtelen volt a maga fantáziátlan mindennapjaiba beleilleszteni Ervin hőseit és történeteit. Őszintén sajnálom, hogy nem ismerhette személyesen. Meggyőződésem, hogy rengeteg kapaszkodót és segítséget kaphatott volna Tőle, ha egy kicsit nyitottabb és a 2x2-t nem tartja mindenhatónak az élet minden területén. Szánom önt, uram! Őszintén szánom. Nyerges Attila
Vakfolt
2020. október 12. 08:18
Az a Bruckner Szigfrid Feleki Kamiltól, a nyavalygó pösze oroszlán.. de rohadtul utáltam.
annamanna
2020. október 12. 02:17
Lázár-meséket nem olvastam, valahogy kimaradt, így nekem csak a 'bádogbános' ugrik be, hasonló nyelvi leleményként (Boris Vian: Tajtékos napok). Utóbbiból film is készült: "Akik a testükben, de főként a gondolataikban élnek, azok számára gyötrelem: "Szürrealista borzalom. Ha elhagyjuk a látványt akkor a film: Félénk fiú beleszeret a lányba, iszonyú boldogok, lány beteg lesz, iszonyú szomorúak, lány meghal, nagyon szomorúak. Újszerű történet..... Ez megspékelve a teljeskörű elmebetegséggel. Pl: madárfejű emberek. Miért madárfejű? Miért nem mondjuk csiperke gomba fejűek? Angolna folyik a csapból. Miért nem a telefonból? A csengő életre kel, mint egy bogár. De miért nem a csésze? És folytathatnám végtelenségig. Ez egy MŰ film. Művies farokságokkal, művies szürrealizmussal. Teljességgel banális alaptörténettel. ROSSZ." "Úgy néztem meg a filmet, hogy nem olvastam a könyvet, persze tudtam, hogy létezik, kb. miről szól és sokak szerint remekmű, Boris Vian meg egy zseni. Hát... Öööö...valami elképesztő volt. Tényleg igaz, hogy csak az nézze meg, aki a valóságtól teljesen képes elvonatkoztatni, azt gondoltam, én képes vagyok, de...hát nem is tudom... Egy szürrealista, döbbenetes, agyament film. Ahogy a barátom fogalmazott, akivel láttam, mintha egy Dali kép kelt volna életre...uhhhh. Négyen távoztak a moziból elég rövid idő alatt. Még emésztem a látottakat."" "legfeljebb udvariasan annyit tudsz mondani: "Hát, érdekes ez az izé, látomás, vagy mi." "Meg tudná mondani valaki, hogy milyen drogot szednek ezek?" Pedig a helyzet az, hogy főként a 4esek -- akik a legkevésbé zavartatják magukat a valóságtól -- igazából az egyik érzelmi állapotból kerülnek egy másikba, nekik az élet nem cselekedetek és döntések sorozata, hanem hangulatoké." https://www.facebook.com/notes/sipos-gy%C3%B6rgy/film-%C3%A9s-k%C3%B6nyvaj%C3%A1nl%C3%B3-boris-vian-tajt%C3%A9kos-napok/382937785150202/ Nyilván ugyanez vonatkozik Lázár Ervinre is. Egy csomó olvasó számára totális borzalom, mások elviselik, és egy bizonyos embercsoport imádja a nyelvi leleményeit.
Bell & Sebastian
2020. október 11. 23:18
Amit a cuclizmusban nyomattak a magyar ifjúságnak, az valahol mind stiches, legfeljebb még nem derült ki, hogy hol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!