Harcok és temetők

2020. november 01. 14:13

Az idei Halottak napja tájékán a gyermeki látásmód - gyermekem látásmódja - segített nekem, hogy a részvétben és kegyeletben ne maradjak szűkkeblű.

2020. november 01. 14:13
Joó István
Joó István

Mostanában gyakran sétáltunk át hétéves kislányommal a helyi református temető dombján, amelynek szélén, a kaszálórét előtt a hajdani templom középkori romfala áll. Szorosan mellette orosz katonasírok mértanias csoportja.

Jövevény vagyok itt. De amióta kiköltöztünk ebbe az agglomerációs helységbe, mindig zavart a jelenléte: azt éreztem, a szovjetek, haditemetőjük pontos területének tapintatlan kiválasztásával belerondítottak a helytörténet, sőt a magyar történelem korábbi évszázadaiba is.

Utóbb ez változott. Azóta, hogy lányom a minap az ősz utolsó vadvirágaiból csokrot ejtett a parancsnoki sírra, kicsit jobban kezdem viselni a látványt.

Tegnap pedig – Halottak napja közeledtével – mi történt? Ahogy elhaladtunk a cirill betűs kőszálkák mellett, a kicsi, mintegy a Szeretet tábornokaként, szigorú hangon sorra rábökött a hadisírokra: „Sajnálom, sajnálom, sajnálom, sajnálom...!”

Így tudtam lélekben hozzákapcsolni ezeket az orosz katonákat ahhoz a falusi magyar temetőhöz, ahol talán majd én is – másként jövevény, másként jó és rossz harcok vívója – nyugodni fogok.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bácskai Bicska
2020. november 01. 16:48
Csak a vándormadarak azok, akik a búcsúzás szépségeire megtaníthatnak bennünket. Nekünk viszont azért van hitünk, hogy legyen bennünk hála, mert anélkül nincsen irgalom. És ilyenkor, november elején, amikor a mécsesek lángja világítja be a temetőket, az apró fények olyanok egyenként a sötétben, mint a másvilági látomások. Tisztítják a lelket. Sok dolguk van.
zsanett-kúnrum
2020. november 01. 16:33
A halál kiváló cimborám, mindig élni hagy
még fokozza
2020. november 01. 15:10
Az idős otthonok lakói előtt is hajtsál fejet. Amúgy van egy munkatársam akinek ma van a születésnapja. Aztán minden megy tovább. De a múlt örök. Igaz, lehet azoknak a gondolkodóknak van igaza akik azt mondják: minden - a múlt, jelen, jövő - egyszerre van.
Linton Samuel Dawson
2020. november 01. 14:45
Tisztelet a holtaknak, és főleg azoknak, akik az épp összeomlóban levő egészségügy miatt haltak meg. És részvétem a hozzátartozóknak, akik most gyászukat élik meg azért, mert az Orbán kormány már szeptemberben gyakorlatilag szabadjára engedte a vírust. Sok száz halottal lehetne kevesebb, ha a Fidesz legalább a felét megtette volna járványügyi intézkedés ügyében, mint amit megtett tavasszal töredék esetszám mellett. Szóval főhajtás az áldozatok előtt. Amit az orbán kormány művel, az gyakorlatilag genocídium.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!