Itt egy zseni, akinek a kommunisták kidobták a szobrait a Budavári Palotából

2020. december 01. 13:40

Nevét együtt kellene említenünk Strobl Alajoséval, ám helyette egyre kevesebben emlékeznek meg a zseniális szobrászról, Senyei Károlyról. Pedig fennmaradt szobrai ma is a főváros számos pontját díszítik, alkotásainak egy része azonban a II. világháború során lett az enyészeté, hagyatéka szétszóródott, a kommunista rendszerben pedig egyszerűen kihajították a Budavári Palota ablakain a csodás mellszobrait. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

2020. december 01. 13:40
null

Senyei Károly 1854-ben született Pesten és mindig is a szobrászat érdekelte. Éppen ezért fiatal korában előbb Bécsben majd hat éven keresztül Münchenben tanulta a szobrászmesterséget. Harminc éves korában jelent meg először a neve az újságokban: a Budapesti Közlöny is megírta, hogy Senyei Károly szobrásznövendék 300 forint ösztöndíjat kapott az államtól.

A Hősök terén álló királyszobrok közül Szent István szobrát Senyei Károly alkotta meg

1885-ben aztán az egész ország megismerte Senyei nevét, amikor a Hiúság című női aktját is megtekinthette a nagyérdemű a budapesti országos kiállításon. A szobor láttán kalapot lengettek a kritikusok, annyit megjegyezve, hogy a hölgy mozdulatait nézve akár gőg is lehetett volna az alkotás címe. 1888-ban már olyannyira elismert szobrász lett, hogy Ferenc József magyar király, osztrák császár is vásárolt tőle egy szobrot, méghozzá a Virágárus leányt.

Egy évre rá a Budapesti Szemle kritikusa külön kiemelte Senyei tehetségét: „Hogy hol tanult, azt nem tudhatom, de, hogy jó iskolája van, arról tanúskodnak a művei.” Senyei Károly alkotta a Vízcsorgató gyermekek kútját is, amely a mai napig látható a Vigadó előtti téren. A szobrot az átadása után megdicsérte a Fővárosi Lapok népszerű művészettörténész-újságírója, Szana Tamás is. Mint írta:

ha egy-egy idegen művész monumentális szoborműveink után kérdezősködik. Senyei szoborcsoportját nem kell rejtegetnünk!”

Aztán elkészítette az életművének egyik ékkövét, az Igazságügyi palota tetején álló lovas kompozíciót, a Trigát, valamint ő alkotta meg a Hősök terén található királyszobrok közül Szent István és II. András teljes alakos szobrát is. Nem véletlen, hogy Hauszmann Alajos, a Budavári Palota építője is felkérte a tehetséges szobrászt. Senyei Károly álmodta meg többek között az Oroszlános udvarban található Háború és Béke című csodás szoborcsoportot, amelyet Hauszmann is kiemelkedő alkotásnak nevezett. A bronzszoborcsoport jövőre, a Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciója után lesz újra látható.

Az ő keze munkáját dicséri a Savoyai terasz népszerű díszkútja, a Halászó gyerekek kútja is. A szökőkút sokáig a budai Vár ékessége volt, ám a II. világháború során megsérült, a helyreállítása után, 1957-ben a Rákóczi téren állították fel, az eredetinél jóval kisebb medencével. Nem óvták, jellemző módon kilenc éven keresztül egyszer sem tisztították meg a szobrot, minderről az Esti Hírlap 1966-ban megjelent cikke is beszámolt. A Halászó gyerekek kútja végül 1976-ban került vissza a budai Várba, és hamarosan visszanyeri eredeti formáját és szépségét. A Nemzeti Hauszmann Programban ugyanis restaurálják a bronzszoborcsoportot, kijavítják a sérüléseit, a kút pedig az eredetivel megegyező nagyságú új medencét kap és megújítják a környezetét is.

Senyei Károlynak nem csak az alkotásai, de a műterme is lenyűgözött mindenkit, még talán Strobl Alajos Epreskertben található műterménél is különlegesebb volt. A falakra és a mennyezetre különleges vízi világot álmodott. Színes csigákkal, kagylókkal borította a falakat, az egyik fal közepéből pedig egy sápadt női fej emelkedett ki, hajában korallokkal, gyöngyházkagylókkal, homlokán egy smaragdzöld tengeri csigával.

A Halászó gyerekek kútja hamarosan ismét régi fényében pompázhat

Senyei Károly 1919 februárjában a Tanácsköztársaság előtt nem sokkal aludt el örökre 65 éves korában. A hagyatékát sajnos nem becsülték meg, 1920-ban egy apróhirdetés jelent meg a lapokban, amely szerint eladó a Senyei-hagyaték, amely a Városliget fasor 39. szám alatt megtekinthető és megvásárolható.

A II. világháború alatt több köztéri szobra megsemmisült, ráadásul 1945 után, a kommunizmus alatt sem sok jóra számíthatott az életműve. 1974-ben a Népszabadság írta meg azt a barbárságot, hogy egyszerűen kihajították Senyei mellszobrait a Budavári Palota ablakából.A következőképpen írt róla az újság: „Néhány hónapja három szobor – Mária Terézia, III. Károly és Erzsébet carrarai márványból faragott mása – még ott szomorkodott a Sándor-palota előtti felvonulási területen rozsdálló vasak közepette a szemétben.” A szerző azt is megjegyezte, „semmiféle Habsburg-nosztalgia nincsen bennem. Ám ezek a Senyei-szobrok történelmi múltunk ilyen-olyan előjelű tartozékai.

Senyei szobrait tehát egyszerűen kidobták az ablakon, még szerencse, hogy a kommunizmus alatt nem nyúltak a Hősök terén álló királyszobrokhoz. Bár akarat talán lett volna rá, erről tanúskodik az a Népszabadság cikk, amely 1970-ben a következőt írta Senyei Károly Szent Istvánt ábrázoló csodás alkotásáról: „Az álbarokk kor Habsburg-katolikus álideológiájának terméke.”

Senyei Károly fennmaradt szobrainak ma már nincs mitől félniük, amit mi sem példáz jobban, mint a Halászó gyerekek kútja, amelynek restaurálásával hamarosan végeznek a szakemberek. Az újjászülető Budavári Palotanegyedben jövőre már ismét régi fényében pompázhat az a Senyei-alkotás, amely büntetésből évtizedeken át a Rákóczi téren, ledér hölgyek társaságában várta a korszak végét.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2020. november 02. 22:28
Ceterum censeo a vaskefét esse delendam! (méltatlan 1956. hőseihez, az akkor elhunyt kommunisták meg a szochazás elégtételt megkapták, különösen a szovjetek által lelőttek: Székesfehérváron rendőrök)
Megtalálta
2020. november 02. 19:02
A komcsik olyan hatással voltak a kultúrára, mint az ISIS.
afterall33
2020. november 02. 15:52
Ha Senyei szobrait összevetjük a ner dilettáns zsánerszobraival, akkor látszik igazán, hová jutottunk. (A kommunista rémálmot most hagyjuk!) Majd jó pénzért nyilván próbálják rekonstruálni egyes műveit, de már arra sincs kapacitás. Estetleg Kínából meg lehet rendelni. Majd varázsolnak valamit 3D-ben.
Fregoli
2020. november 02. 15:32
"Senyei Károly fennmaradt szobrainak ma már nincs mitől félniük," Ebben, sajnos, nem vagyok biztos. Ma is létezik és "véleményformál" az a profán, libsi csürhe, akinek szinte fáj minden, ami szép, pátoszos, historizáló, kicsit is magyar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!