A küzdelem minden nappal újrakezdődik

2021. július 20. 15:36

Felnőtt megtérő vagyok, a kegyelem sokszor megnyilvánult már az életemben.

2021. július 20. 15:36
null
Kovács Ákos

„– Akadtak, akik sérelmezték, hogy nem vadonatúj himnusz készült az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. 

– Nem csodálkozom, sérelmezni könnyű, dolgozni nehéz. Magyarország a tízmillió futballszakértő és virológus hazája, itt elméletben mindenki ért mindenhez. Csak az a fránya gyakorlat… Olyat létrehozni, ami mindenki tetszését el tudja nyerni, nyilván lehetetlen. Mi megpróbáltunk minden ismert szempontnak megfelelni. Például ezért készült hét különböző felvétel a himnuszból, köztük olyan is, ami az eredeti kottát és hangszerelést követi. Ez pont azoknak szól, akik esetleg idegenkednek a mai változattól. Reméljük, előbb-utóbb az összes hangfelvételünket bemutatják majd. Maradjunk annyiban, hogy nagyon sok ember szereti ezt a szép himnuszt.

Ennek a nagyszerű dalnak esélye van arra, hogy hidat képezzen a múlt és a jelen, az 1938-as és a 2021-es rendezvény között. Összekapcsol bennünket, közös gyökereinkre emlékeztet, a szövege pedig fájdalmasan aktuális.

1938 az utolsó békeév volt, sokan sejthették, de kevesen tudták, hogy hamarosan bekövetkezik a II. világháború tébolya. Mintha mi is valami vihar előtti csendben élnénk a mai Magyarországon. Nagyon fontos jel, hogy most ugyanezt a népénekbe oltott imádságot énekeljük együtt, tekintetünket az Eucharisztiára emelve: »Forrassz eggyé békességben minden népet, nemzetet.” Nagy szükség van erre az áhított egységre az állandó sérelmezés és széthúzás helyett. Talán helyesebb azt keresni, ami összeköt bennünket, embereket, kultúrákat, hiteket. A himnusz másik, kiemelt jelentőségű gondolata pedig kifejezetten nekünk, magyaroknak szól: „István király árva népe, te is hajtsd meg homlokod, / Borulj térdre, szórd elébe minden gondod, bánatod! / A kereszt volt ezer éven reménységed oszlopa, / Most is Krisztus jele légyen jobb jövődnek záloga.«

– Készült egy imázsfilm is, amelynek Ön a forgatókönyvírója és a rendezője. A történetben a megtérés a központi elem. 

– Három fiatal megtéréstörténete ez a kisfilm, amelyben az énekeseink színészként mutatkoznak be. Eredetileg a dal klipjét akartuk leforgatni, de hamar kiderült, hogy ennél sokkal komplexebb lesz a feladat. A történet magáért beszél, érdemes megnézni. Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a személyesen megélt kegyelmi helyzetek mindhárom szereplőt az oltárhoz vezetik, ahol egymással és az Eucharisztiával is találkozhatnak – elvégre az a kongresszus jelmondata, hogy »Találkozz Jézussal Budapesten!«

Felnőtt megtérő vagyok, a kegyelem sokszor megnyilvánult már az életemben, ezért mindennap hálát adok a családomért, a közönségért, a zenésztársaimért, mindenért, amit kaptam, legfőképpen az életért. Jó érzés hálásnak lenni, mert van miért és van kinek.

A hit kérdéseiről, a megtérésről nem tudok megingathatatlan magabiztossággal beszélni, mert nem vagyok »fekete öves« keresztény. Pontosan tudom, hogy ez a küzdelem minden nappal újrakezdődik: reggelente két hang duruzsol az ember fülébe, az egyik azt mondja, gyere a fényre, a másik meg azt, hogy nem kell olyan komolyan venni a dolgokat. Nehéz a jót választani, nem is mindig sikerül, de őszintén hiszem, hogy érdemes.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2021. július 21. 09:17
-zsoltkom- "Felnőtt megtérő vagyok, a kegyelem sokszor megnyilvánult már az életemben." Kit érdekel Ákos a nemi orientáltságod? Nem lehet úgy kezdeni egy történetet, hogy csak az legyen önmagában az érdekes? Legyél nyugodt, ha nem teszed közhírré, akkor is mindenki tudja, hogy melyik oldalon lobog a nyelved. Az hogy, de márpedig te egy nagyon megtérőnek elmondott vagy... nem tesz hitelesebbé. Sőt! Vegyél sok-sok celluxot és ragasztgasd magad tele csillogó szép kék szemű jézusképpel, hogy egy élő giccshívőnek látszódj... de osztogathatnád a hányózacskót, hogy ne a lábadra kapd. A tudásoddal gyere elő vazeg... ne a külsőddel.
kovászos cipó
2021. július 21. 09:08
Köszönöm, kedves Ákos. Emberként, alkotóként, művészként: tiszteletem.
-Zsolt-
2021. július 21. 00:12
"Jó érzés hálásnak lenni, mert van miért és van kinek." Igen, a seggnyalásból egész szépen megélsz.
doderer
2021. július 21. 00:09
A küzdelem valóban minden nap újrakezdődik: Minden reggel bele kell csapni egy kormányseggnyaló munkába. Nehéz lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!