Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Franciaország nem ismeri el a tálibokat

2021. augusztus 19. 13:09

Párizs leszögezte, hogy az Afganisztánban hatalomra került tálibok semmiféle elismerést vagy jóindulatot nem érdemelnek meg, ezeket nem fogják megkapni Franciaországtól.

2021. augusztus 19. 13:09
null

„Nincs semmilyen politikai kapcsolat velük, nem leszünk jóindulatúak, semmi módon nem fogunk összejátszani a tálib rezsimmel, mert nem létezik puha talibánizmus” – jelentette ki Clément Beaune európai ügyi államtitkár a France Info rádiónak adott nyilatkozatában.

„A tálibok Afganisztánban katonai győzelmet arattak, ennyi történt, sajnos. Néhány hónapja elkezdődött egy politikai folyamat az afgánok között, ennek kellene folytatódnia. Ha az afgán kormányban a tálibok mellett más politikai erők is lennének, akkor egy kicsit kevésbé rossz volna helyzet, de így most a legrosszabb” – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy jelentések szerint Abdul Gáni Baradar molla, a tálib mozgalom társalapítója és második számú vezetője kedden visszatért Afganisztánba, és szerdán Kabulban politikai konzultációt folytatott kiemelkedő afgán személyiségekkel, Beaune azt mondta: „Folynak megbeszélések Hamid Karzai volt afgán elnök, más volt tisztségviselők és a tálibok között, és ha a helyzet (ezek hatására) kevésbé rossz lesz – én ezt ugyan nem hiszem –, akkor annál jobb. De magukkal a tálibokkal mi semmilyen kapcsolatot nem tartunk fenn, nem kommunikálunk velük, nem ismerjük el őket” – szögezte le.

A külügyminiszternek öt feltétele van

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerdán egy tévényilatkozatában öt előzetes feltételt szabott ahhoz, hogy a nemzetközi közösség elismerje a tálib rezsimet,

de szerinte ezeket nem teljesítik a tálibok, hiába állítják az ellenkezőjét.

A feltételek a következők: engedjék ki az országból azokat az afgánokat, aki el akarnak menekülni; az ország ne legyen terroristák szállásadója; engedjék be a humanitárius segélyeket; tartsák tiszteletben az emberi jogokat, különösen a nőkét; valamint hozzanak létre átmeneti kormányt.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BobbyBacsi
2021. augusztus 19. 15:43
Fognak még fejek hullani Fo.ban..és nem csak képletesen!!!
tetx
2021. augusztus 19. 15:29
Érdekes módon nem a tálibok követelőznek a franciáktól, hanem a franciák a táliboktól. Akkor melyik a gyökerebb?
Akitlosz
2021. augusztus 19. 15:17
Puha liberalizmus sem létezik.
Esvány
2021. augusztus 19. 14:57
"engedjék ki az országból azokat az afgánokat, aki el akarnak menekülni" Inkább fogadják vissza azokat, akik illegálisan Európába migráltak az elmúlt évek során.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!