Drámai a migrációs válság a lengyel-belarusz határon

2021. augusztus 26. 11:00

Szervezetten szállítja a belarusz rezsim az iraki és afgán migránsokat a lengyel határra: a senki földjén hagyott emberek nem jutnak se előre, se hátra, a lengyel közvélemény forrong, Lukasenka dörzsölheti a tenyerét.

2021. augusztus 26. 11:00
null
Nizalowski Attila

Nyitókép: Afgán migránsok és lengyel katonák a belarusz határon augusztus 20-án (Irina Polina/TASS - Reuters)

 

Két héttel ezelőtt, a Białystokhoz közeli Usnarz Górny falu mellett félszáz afgán és iraki migráns rekedt a lengyel-belarusz határon, köztük asszonyok, gyermekek és orvosi ellátásra szorulók. Helyzetük mára válságosra fordult. Az erdőben élnek és a patak vizét isszák, és

sem élelmiszer, sem gyógyszer, sem megfelelő lakhatás nem biztosított a számukra.

A határ lengyel oldalán nemzetközi, politikai és civil szervezetek sorakoztak fel azt követelve, hogy a lengyel kormány az alkotmány és a nemzetközi szerződések alapján engedje be a területére a migránsokat.

Tarthatatlan helyzet

Hétfőre virradó éjszaka a lengyel kormány diplomáciai úton jelezte a belarusz külügyminisztériumnak, hogy a tarthatatlan helyzet csillapítására sátrakkal, takarókkal, tábori ágyakkal, áramfejlesztővel és élelmiszerrel megrakott kamiont indít egy közeli határállomáshoz. A segélyszállítmány meg is érkezett oda, azonban a belarusz fél nem engedte belépni a területére. A kamion még szerdán is ott várakozott, majd visszatért állomáshelyére, ám közben elszabadultak az indulatok. A lengyel sajtó, az ellenzék, a lengyel és a külföldi szervezetek határhoz kitelepült képviselői a varsói kormányt támadják, amiért nem engedi lengyel földre lépni az ott rekedt embereket.

Az országba és annak politikai életébe nemrég visszatért Donald Tusk egyelőre visszafogottan kritizálja a kormányt a közösségi médián keresztül. A politikus azt írta üzenetében, „lehetetlen, hogy egy nagy európai ország kormánya nem tud gyógyszert és szendvicset biztosítani a határán lévő anyáknak és gyermekeiknek”. Tusk egyébként a 2015-ös migránsválság idején bizonyos mértékig szemben állt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság akkori elnökével és Angela Merkel német kancellárral. Nem a migrációt ellenezte, csupán azt, hogy a Balkánon át kapjanak szabad utat a bevándorlók.

Jelenetek a határon

 

A határhoz sereglett aktivisták közül a 33 éves Franciszek Sterczewski ellenzéki képviselő

maga próbált fél zacskónyi segéllyel áttörni belarusz területre,

amiben a lengyel határőrség emberei fizikai erőt alkalmazva megakadályozták. A képviselő az akció után kijelentette, hogy a csoportnak minden joga megvan ahhoz, hogy Lengyelországban menedékjog iránti kérelmet nyújtson be, és a genfi menekültügyi egyezménnyel és az alkotmány rendelkezéseivel szemben semmilyen más előírás nem élvezhet elsőbbséget.  

Białystok alpolgármestere, Adam Musiuk ugyancsak drámai hangon szólalt meg a közösségi médiában. A kormány szemére vetette, hogy a segélyszállítmányt nem közvetlenül igyekezett eljuttatni a rászorulóknak, hanem a határállomáshoz vitette. Véleménye szerint a Szentírást követve még a terroristagyanús migránsokat is be kell fogadni, hiszen „egyszerűen emberek, akik szerencsétlenségükben a határig jutottak”. Hosszú posztjában aztán odáig jutott, hogy semmi sem fog változni, amíg a mostani kormány van a helyén. Véleménye azért is figyelemre méltó, mivel az ortodox keresztény kisebbséghez tartozik.

A Lengyel Vöröskereszt ugyancsak éles hangon támadta a lengyel kormányt. Nyilatkozatuk szerint a segélyszállítmánynak nincs köze a szervezetükhöz, és felszólították a szállítást szervező külügyminisztériumot, hogy haladéktalanul távolítsa el a közvéleményt félrevezető, vöröskeresztes jelzést a kamionról. Hangsúlyozták, hogy a jelzés használatát a lengyel és a nemzetközi jog szabályozza, és a használat feltételei itt nem állnak fenn. Hozzátették, hogy továbbra is készek a törvények szerinti humanitárius segítségnyújtásra.

Rendkívül erős támadások érték Lengyelországot az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától és az Európai Unió menekültügyi tisztviselőitől is, akik az alkotmány és a nemzetközi szerződések, valamint a humanitárius szempontok érvényesítését kérik számon rajta.

A külügyminisztérium szerint viszont Lengyelország minden kötelezettségét folyamatosan teljesíti, a felelősség a belarusz félé.

A közlemény végén pedig  azt a reményt fejezték ki, hogy a Főbiztosság minszki irodájának bevonása az ügybe segíteni fog a menekültek helyzetén.

Közben a lengyel Amnesty International vezetésével online aláírásgyűjtés indult. Céljuk, hogy a lengyel kormány vonja vissza a minapi rendeletét, amellyel lezárta a határnak ezt a részét a migránsok előtt, és hogy a határőrség fogadja be az üldöztetés elől menekülő emberek menedékkérelmeit. Petíciójuk emlékezteti a kormányt a lengyel és a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeire, hozzátéve, hogy „a nemzetközi védelem iránti kérelmek benyújtásának megakadályozását az Európai Bíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is tiltja”. A percről percre változó helyzetet mutatja, hogy időközben az Emberi Jogok Európai Bírósága is felemelte a szavát, azonban egyelőre nem követelik meg a kérelmezők beengedését lengyel területre. 

Állami szintű embercsempészetbe kezdett Lukasenka belarusz elnök (Fotó: Pavel Orlovsky/BelTA/Handout via REUTERS)

 

Belarusz játszma

Tadeusz Giczan fiatal belarusz újságíró, az ellenzéki Nexta munkatársa szerint

a Lukasenka-rezsim gondosan megtervezett műveletéről van szó.

A migránsok Irakból a lengyel határhoz való szállításának célja egy lengyel válság kirobbantása. A „Lock” fedőnevű akciót a belarusz belügyminisztérium tíz évvel ezelőtt, 2010-2011 folyamán dolgozta ki. Akkor Minszk pénzügyi támogatást kényszerített ki az Európai Uniótól a határok lezárásáért cserébe, és több tízmillió eurós támogatáshoz jutott.

A mostani akció lényege, hogy különféle iraki fórumokon könnyű bejutást ígérnek a lengyel és litván határon keresztül az Európai Unió területére. A migránsok turistaként érkeznek az országba, fejenként 600-1000 dollárt fizetve az utakat szervező belarusz állami utazási irodának. Ezt követően csempészek kísérik őket a határhoz 1000-1500 dolláros díjért, majd katonai alakulatok akadályozzák meg őket, hogy a szigorúan ellenőrzött litván és lengyel határ felől visszatérjenek az ország belseje felé.

Jellemző adat, hogy augusztusban három új légi út létesült Minszk felé iraki városokból, és a jegyek már mind elkeltek októberig. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a határőrség legfrissebb adatai szerint augusztus eleje óta közel 3000 ember próbált illegálisan átlépni Lengyelország felé a határon.

Lukasenka hétfőn azt nyilatkozta, hogy hamarosan afgánok százai indulnak a lengyel határhoz, akiket szerinte a Nyugat hívott meg.

A válság elmélyüléséért a lengyeleket okolta, mondván, hogy nem akarják továbbengedni az embereket Németország felé.

Mariusz Błaszczak lengyel honvédelmi miniszter erre azt válaszolta még aznap, hogy kerítést kezdenek építeni, hasonlót, mint amilyen a magyar-szerb határon lévő akadály.

Bár sokan szorgalmazzák, a közös társadalmi megoldás nem körvonalazódik. Łukasz Warzecha publicista élesen bírálta a katolikus egyházat is, amiért nem küld határozott üzenetet. Véleménye szerint a kormányt is lehet kritizálni, hogy nem figyelt Giczanra és a hasonló hangokra. Ők már ugyanis két hónappal ezelőtt figyelmeztettek, hogy Lukasenka készül valamire, és a határokat meg kell erősíteni, illetve fel kell készülni a menekültáradatra. A publicista szerint a mostani hisztéria megbénítja a közös gondolkodást és cselekvést. Egyesek a határőrkatonákat az SS tagjaihoz hasonlítják, ocsmány jelzőkkel illetik őket, mások pedig a nürnbergi perhez hasonló törvénykezéssel fenyegetik a katonákat.

A lengyel kormány továbbra is kitart azon álláspont mellett, hogy nem Lengyelország területén vannak a migránsok, és csak a jogilag szabályozott módon érkezők számára engedik a belépést a területre. Azaz az erdőn-mezőn át jövők nem számíthatnak arra, hogy a lengyel állam nem tartja be saját jogszabályait.

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2021. augusztus 27. 16:48
"Ez komoly? Az EU közepén, fizikailag nem létező határnál, fegyveres erővel?" Magyarország déli határa az EU közepén van? Ez komoly? Ne butáskodjunk már! Mo. déli határa egyben az EU déli határa is, ezért ment/megy ott a cirkusz "a menekültekkel".
ZolieM
2021. augusztus 26. 19:29
"... az üldöztetés elől menekülő emberek ..." Mégis mi az anyjuk picsája elől menekülnek Fehéroroszországon át? Ki az a hülye, aki ezt elhiszi?
figyelő4322
2021. augusztus 26. 19:08
Érdekes, a migráns párti EU hatalmasai nem követelik, hogy Belorusz fogadja be őket, hanem kizárólag Lengyelország! Sőt, még Ukrajnába bejutott migrik is átmennek Beloruszba, hogy a lengyel határon átkeljenek! Ebből is látszik, hogy milyen jól szervezett akciókról van szó: mivel Ukrajna vezetése EU- barát, nekik ott kellene tartani a migriket. Belorusz nem EU- barát, ezért kell a migránsoknak onnan elindulni! Arra pedig fogadni mernék, hogy a Dollár Papa keze és pénze is benne van ebben!
KinderMike
2021. augusztus 26. 19:02
"szerencsétlenségükben a határig jutottak”... Na ezen jót röhögtem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!