A menekültek befogadását sürgeti az afgán konfliktus kapcsán egy Nobel-békedíjas aktivista

2021. augusztus 17. 08:37

Mély aggodalmát fejezte ki az afganisztáni válság miatt Malala Juszafzai Nobel-békedíjas aktivista, és a tálibok elől menekülő afgánok befogadására szólította fel a nemzetközi közösséget.

2021. augusztus 17. 08:37
null

A Newsnight című programban adásba kerülő interjúban Juszafzai beszélt a nők helyzetéről a tálibok kormányzása idején, és elmondta, hogy igyekszik felvenni a kapcsolatot Joe Biden amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel, hozzátéve, hogy levelet írt Imran Hán pakisztáni miniszterelnöknek is, amelyben külön kitért a nők helyzetére.

Nem élhetünk olyan világban, ahol egy lánynak nincs joga a tanuláshoz”

– fogalmazott, és hozzátette: a világnak meg kell hallgatnia az elnyomott nők panaszát, akik „nem maradnak csendben most sem”.

Sürgette továbbá az ENSZ-t, fogadjon el mielőbb határozatot az afganisztáni civilek védelméről, különös tekintettel a kisebbségekre és a nőkre, és határozott kiállást sürgetett a nemzetközi közösségnél az emberi jogokért, kiemelve, hogy ez nem pusztán afgán ügy, hanem a világbéke feltétele is. Hangsúlyozta, hogy az ázsiai országban mostanáig állomásozó külföldi erők helyi tolmácsai, valamint az afgán emberi jogi aktivisták sürgős segítségre szorulnak.

Előzmények

A nők oktatási jogaiért küzdő Juszafzai 2012 óta az Egyesült Királyságban él, miután egy pakisztáni tálib fejbe lőtte és súlyosan megsebesítette, mert bírálta a tálibokat a lányok oktatásának tiltása miatt. A most 24 éves Juszafzai 2014-ben kapott Nobel-békedíjat a gyermekeknek a rabszolgaságtól, a szélsőségességtől és a gyermekmunkától való megvédelmezése érdekében végzett munkájáért.

A hét végén a tálib lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba, Kabulba, és elfoglalták a kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Zabi Karimi

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2021. augusztus 17. 09:40
Fogadja be ő a menekülteket a lakásába.
buckafej
2021. augusztus 17. 09:27
Tudod, kedves Nobel-díjas balfasz, ha egy 38 milliós országot el tud foglalni 70-80 ezer fickó papucsban és AK-47-essel, akkor az meg is érdemli.
Fila2020
2021. augusztus 17. 09:22
Az USA és a brittek fogadják be az afgánokat, amúgy is nagy érdemeik vannak a jelenlegi helyzet kialakításában.
Sróf
2021. augusztus 17. 09:21
Ez a kép simán lehetne valami Top Secret típusú vígjáték egyik jelenete: a piros sapkás tálib állva elalszik, véletlenül elsül a kezében a géppisztoly, mire a gyomron lőtt főnöktálib holtan fordul le a székről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!