Nem, Orbán nem a jobboldali Chávez

2021. augusztus 09. 20:15

Semmi közös nincs e két furcsa rendszer között.

2021. augusztus 09. 20:15
null
Peter Franklin

„Tucker Carlson magyarországi látogatása – melyet egyesek zarándokútnak is neveztek – heves szócsatát váltott ki az amerikai liberálisok és ellenfeleik között. 

A legújabb nehézsúlyú, aki a lecsóba csapott, a jeles politológus, Ian Bremmer. Ezzel járult hozzá a vitához:

 

»Tucker Carlson Orbán Viktornak nyújtott támogatása az amerikai akadémiai baloldal és Hugo Chavez közötti régi szerelmi kapcsolat jobboldali változata. Ugyanolyan utálatos és antidemokratikus«

Első látásra ez egy kiegyensúlyozott és ésszerű véleménynek tűnik. Arra szólít fel, hogy lássuk meg az őrült ideológusokat jobbr és baloldalon egyaránt – és hátráljunk meg tőlük rémülten. Azt leszámítva, hogy Magyarország és Venezuela vonatkozásában semmi sem egyenlő e két furcsa rezsim között. A nyugat jobb- és baloldali szimpatizánsai között húzható párhuzam tehát 

Az egyértelműség kedvéért nem kell helyeselni Orbán Viktor nézeteit (ahogy én sem), sem országát a woke-ellenes  Új Jeruzsálemnek tekinteni (mert nem az) ahhoz, hogy hamisnak tekintsük Bremmer egyenlőségjelét.

A venezuelai Chavista-rezsim (Hugo Chávez és utódja, Nicolás Maduro alatt) Dél -Amerika legykori legvirágzóbb gazdaságát tette teljesen tönkre. A kétségbeesett kormány legújabb elkeseredett lépése az, hogy levág hat nullát a nemzeti valutáról, ezt pedig a hiperinfláció megfékezésében elért sikernek tekinti. Az emberi jogi helyzete borzasztó, és mondanom sem kell, hogy az ország demokráciája romokban hever.

Európai szempontból aggódnunk kell a magyarországi demokratikus normák megsértése miatt ( ezt például Alex Faludy dokumentálta az UnHerd számára). Egy párt és egy ember tartós uralma egy nemzet élete felett nem egészséges. Ennek ellenére nincs ésszerű alapja az összehasonlításnak a venezuelai rezsimmel – még úgy sem, ha akkor tekintünk ez utóbbira, mielőtt kitört volna a teljes borzalom.

Személy szerint én az emberi szenvedések mértékét hasonlítottam volna össze, nem pedig a nyugati Orbán és Chavista rajongók relatív fontosságát hangsúlyoztam volna. 

Más szóval, ha valakinek választania kellene, hogy Magyarországon vagy Venezuelában él, vajon melyik országot választaná? A válasz nyilvánvaló – akár szereted a gulyást, akár nem.

Persze csak azért, mert vannak a rosszabb helyek a világon,nem jelenti azt, hogy egy adott kormány immunis a kritikákkal szemben. Ha párhuzamot vonsz országok – és a velük szimpatizálók – között, akkor érdmes megállni és elgondoikodni mielőtt megszólalsz.”

Fotó: Federico PARRA / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2021. augusztus 10. 08:10
Semmi közös nincs e két furcsa rendszer között. " dehogynem: "Ha a fasizmus valaha megérkezik Amerikába, akkor az a liberalizmus képében fog megjelenni.." Ronald Reagan
..--..
2021. augusztus 10. 07:18
-zsoltkom- Orbán könnyelműen választotta Carlson segítségét Orbán-DNS saját dicsőítésére (gyengeség... önbizalomhiány jele). Most majd szerte Amerikában... és így az egész világon hasonlóan, mint az EU-ban jobban összpontosítanak Orbán és a mai Mo. állapotának bemutatására. Jobban szemelőt-ismertebb lesz Orbán, hogy makacs szennyeződés. Tulajdonképp Orbán intézte el... engedte meg hivatalosan, hogy Carlson beleszóljon Mo. belügyeibe. Innentől meg majd mindenki ezt teszi. A végén még öt Szabad Európa Rádió, meg mindig eggyel több DW tévé, fogja aktiválni a magyar vidék... a magyar értelmiség Orbán-ellenességét. Orbán generálja világszerte az ingyen ismertetőt maga ellen. Viszlát Lehallgatós Orbán... így-úgy, de mindenképp vesztes napodon!
balbako_
2021. augusztus 10. 04:43
Kimondanak dolgokat minden bizonyíték nélkül. Például "Egy párt és egy ember tartós uralma egy nemzet élete felett nem egészséges." Miért? Egy demokratikus választás nyertese miért nem "egészséges" az országa számára? Aztán meg miért hasonlítgatják a ribizlit a görögdinnyéhez? Orbánt ezek a tévképzetek hasonlították már Sztálinhoz, Hitlerhez, Putyinhoz, Chavezhez minden alap nélkül pusztán gyalázkodási célzattal. Ezek nem politikai elemzések ezek ostoba propaganda - Orbán esetében ellenpropaganda - dumák.
MZXX
2021. augusztus 09. 22:51
Már várom, mikor fog valaki párhuzamot vonni Orbán és Elvis között?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!