Paul Lendvai szerint Orbán Viktor az EU-t akarja gyengíteni

2021. augusztus 30. 14:39

A 91 éves szakértő úgy véli: Magyarország a méretéhez képest aránytalanul nagy szerepet játszik a nemzetközi politikában.

2021. augusztus 30. 14:39
null

Cinikus hatalompolitikusnak nevezte a magyar miniszterelnököt a Die Weltnek adott interjújában Paul Lendvai. A 91 éves kelet- és közép-európai szakértő szerint Orbán Viktor Kínához és Oroszországhoz való közeledése miatt kiszámíthatatlan az Európai Unió (EU) számára. Mint fogalmazott, súlyos hibának tartja, hogy Berlin „Lengyelországgal és Magyarországgal szemben túl nagy önmérsékletet tanúsított”, lehetővé téve ezzel, hogy Moszkva és Peking kiterjesszék befolyásukat az EU-ban. De Lendvai szerint Németország sem kezeli helyén az ún. „illiberális demokráciát”, amely egyébként nem a megfelelő terminus. Magyarországon ugyanis egy hibrid demokrácia épült ki – folytatta a szakértő –, amely ugyan bír bizonyos demokratikus kitüntetésekkel, de a hatalom minden eszköze a Fidesz kezében van.

Paul Lendvai arról is beszélt, hogy

Magyarország a méretéhez képest aránytalanul nagy szerepet játszik a nemzetközi politikában, amely véleménye szerint már a Kádár-érában is érezhető volt.

Mint mondta, a magyar miniszterelnök 2010 óta hazugságokkal, megtévesztésekkel szilárdította meg pozícióját, ezt követően– felhasználva a 2015-ös migrációs válságot – a keresztény, nemzeti értékek védelmezőjeként lépett fel, ezzel biztosítva a pártja többségét. E hatalompolitika pedig példaképpé vált más térségbeli országok számára.

Az afganisztáni események, valamint a várható újbóli menekülthullám nyomán Paul Lendvai kifejtette: a magyar kormány már nyomatékosította, hogy nem fogad be senkit – Németországgal ellentétben a kelet-közép-európai régióban nincs hagyománya a migránsok befogadásának. Ezt ismerte fel Orbán Viktor, ezt vette át Lengyelország és a bajor CSU is.

Forrás: AFP

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. szeptember 01. 23:45
"Magyarország a méretéhez képest aránytalanul nagy szerepet játszik a nemzetközi politikában" Mit lehet akkor mondani a még Csonka-Magyarországnál is kisebb, Dunántúl méretű Izraelről? Arról bezzeg kussol a vén ávós.
confitür
2021. augusztus 31. 17:10
Hiába az időskor elbutulás már csak ilyen.
piscsik
2021. augusztus 31. 13:37
Vilag avosai egyesüljetek!
Ildikó99
2021. augusztus 31. 10:19
Sokkalom hogy Paul Lendvai túl sok szót kap a magyar médiában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!