Több száz afgán család várakozik a kimentésre a kabuli reptéren

2021. augusztus 18. 22:04

Közben az ország új urai, az iszlamista tálibok Hamid Karzai volt elnökkel találkoztak.

2021. augusztus 18. 22:04
null

A közösségi médiában közzétett felvételeken lehetett látni, amint az afgánok, akik fenyegetettnek érzik magukat, illetve nem kívánnak élni a szigorú vallási szabályok betartását megkövetelő tálib uralom alatt, könyörögnek az amerikai katonáknak, hogy engedjék fel őket a repülőgépekre.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdán washingtoni sajtótájékoztatóján közölte, hogy az evakuálást a repülőtéren felügyelő amerikai katonák szerdára virradó éjjel többször a levegőbe lőttek a tömeg megfékezésére, de nem kaptak értesítést arról, hogy bárki megsebesült volna. Hozzátette, hogy máshol nem volt lövöldözés. Kirby továbbá közölte, hogy szerdára a kabuli repülőteret őrző amerikai katonák létszáma elérte a négyezer-ötszázat, és több száz újabb katona érkezése várható a következő huszonnégy órában.

Egy tálib vezető szerint tálib parancsnokok és harcosok is a levegőbe lőttek a tömeg megfékezésére, de senkit sem akartak megsebesíteni.

Az álhírek hallatán, amelyek szerint a repülőtérről a nyugati országok mindenkit evakuálnak, számos helyi lakos tódult a repülőtérre, késleltetve sok gép indulását, káoszt és pánikot okozva a felszállópályák elözönlésével.

A helyzet a német külügyminiszter szerint

„Rendkívül kaotikus” a repülőtéri helyzet – mondta Heiko Maas mémet külügyminiszter, akinek az országa katonai repülőgépekkel menekíti ki Kabulból az állampolgárait, a nagykövetség helyi személyzetét és másokat. „A beszálló kapuk száma korlátozott. Értesüléseink szerint százak, időnként ezrek gyűlnek össze a kapuknál, ahol gyakoriak az erőszakos jelenetek” – közölte Maas.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Shekib Rahmani

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. augusztus 19. 08:17
Szerencsétlenek,bedőltek a nyugati nagyon korrekt nagyon demokratikus nagyon erkölcsös politikusok nak,nem tudhatták,hogy kétszínű aljas gyáva férgekkel lesz dolguk.Tulajdonképpen ez a mocskos nyugat meg érdemli a migránsokaz,minnél előbb legyen ennek az aljas kapitalista világnak vége,lassan a vadkapitalista Kelet Európa is így fog járni.
sorivo4
2021. augusztus 19. 03:38
A történelmi bűnök mindenkit elkísérnek, arról gondoskodunk.
sorivo4
2021. augusztus 19. 03:35
Vagy romba döntjük.
sorivo4
2021. augusztus 19. 03:34
És nem felejtünk, soha. Aki tartozik nekünk, az megfizeti. Kamatostul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!