A FreeSZFE-nek adja honoráriuma felét az amerikai rendező

2021. szeptember 18. 15:58

Robert Wilson szerint az SZFE tavalyi modellváltása antidemokratikus támadás volt a felsőoktatási intézmény autonómiája ellen.

2021. szeptember 18. 15:58
null

A rendező közleményében azt írta: „Sajnálattal és fájdalommal figyeltem, hogy Magyarország jelenlegi kormánya hogyan korlátozza a művészi kifejezés és az oktatás szabadságát.”

Wilson úgy gondolja: nem lenne helyes irány az, ha a társulatok elszigetelnék a fővárosi közönséget, ezért péntek este

a társulat bemutatta az Oeidipus című előadást a Nemzeti Színházban a Vidnyánszky Attila által szervezett színházi fesztiválon.

A rendező korábban jelezte: egészségügyi ok miatt nem jön el budapesti vendégszereplésre, de büszke arra, hogy az előadást bemutathatták ebben a „gyönyörű városban”. Robert Wilson bejelentette azt is: a fesztiváltól kapott honoráriuma felét a FreeSZFE kezdeményezésnek adományozza.

Nyitókép: JOEL SAGET / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. október 19. 05:43
Az iraki és afganisztáni modellváltásotok is antidemokratikus volt arra majd az egész fizetésed rá fog menni. Faszka Lapka.
bosola
2021. szeptember 19. 01:34
Jó, de azt értitek, hogy Vidnyánszky hívta meg Wilsont Budapestre, és a múlt héten még "a színházi élet koronázatlan királyának" nevezte őt egy nyilatkozatban. Szóval Wilson vagy már a múlt héten is egy hazug, ótvaros senki volt (de akkor minek hívta meg őt Vidnyánszky az általa szervezett fesztivál fő szenzációjaként?), vagy még most sem az. Tényleg csak az a koordináta-rendszer létezik, hogy aki ugyanazt mondja, mint mi, az nagy művész, aki viszont mást, az cinikus féreg, vagy mindenféle sötét erők játékszere? Ennyire elképzelhetetlen, hogy valaki méltán világhírű művész (akit pl. díszvendégnek hívnak meg a Nemzetibe, és az előadásra meg a szakmai találkozóra kvázi kivezénylik az SZFE újonnan felvett osztályait), és közben magától, nem mások sugallatára, azt gondolja, hogy a modellváltás elhibázott dolog volt? Egyetlen ember sem létezhet, aki hirtelen nem lesz kisebb művész vagy ostoba vagy hazug attól, hogy egyszer csak kiderül róla, valamit másképp gondol?
VeJoLa
2021. szeptember 18. 19:35
Robert Wilson nagyon szerencsés, ha a buboréka befelé tükröző fala kitakarja előle, milyen világrontó erők játszószere, vagy nagyon aljas, ha tudván tudja, és mégis ezt tette. Szánalom vagy megvetés neki, - de nekünk nincs szégyenkeznivalónk.
szürkeSzarvas
2021. szeptember 18. 18:32
1.Hazudik.(cinikus) 2.Nem erti (ostoba) "Több ló nem indul". :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!