Ha látod, hogy közelít a sárkány, kardot rántasz

2021. szeptember 22. 09:01

Szilárdan hiszem, hogy a művészet és a kultúra újraegyesíthet minket. Interjú.

2021. szeptember 22. 09:01
null
Robert Wilson

„Honnan értesült a Freeszfe-ről és az aktuális magyar színházpolitikai helyzetről? 

Robert Wilson: Több magyar barátom is van, akik folyamatosan értesítenek a legújabb eseményekről, vagyis tájékozottnak érzem magam a jelenlegi helyzetet illetően. Lengyel Annával nagyon közeli kapcsolatot ápoltam, emellett a berlini Ernst Busch Főiskola diákjaival is jártam Budapesten, és később rendeztem is ott. 
 
Mikor döntötte el, hogy nyilatkozatban szólal meg a helyzet kapcsán? 
 
RW: Nemrég merült fel bennem. Az egészségi állapotom sajnos nem éppen a legjobb. Jelenleg Párizsban vagyok, és az orvosaim tanácsára nem utazhatok sehová. Ezért döntöttem úgy pár napja, hogy megírom a nyilatkozatot. Úgy gondoltam, ezt mindenképp szükséges megtennem. 
 
Miért gondolta szükségesnek? Miért fontos Magyarország egy világhírű amerikai rendező számára? 
 
RW: Ha látod, hogy közelít a sárkány, kardot rántasz. Szilárdan hiszem, hogy a művészet és a kultúra újraegyesíthet minket. Az a legfontosabb, hogy mi, művészek továbbra is dolgozzunk, és megmutassuk a munkánkat. Gyakran gondolok az afroamerikai közösségre, az Egyesült Államok fekete lakosaira. Rabszolgasorba taszították és láncra verték őket, tilos volt könyveket olvasniuk – kivéve a Bibliát.

De ők írták a valaha volt legszebb zenét. És mind a reményről szól! Az afroamerikai spirituálékban nincs olyan dal, amely negatív lenne. Ez az amerikai zene gyökere, ebből származik a blues, jazz, rock és rap műfaja. Kizárólag a művészet képes erre. A művészet összefog, a politika és a vallás mindig megoszt minket. Nézze meg a mai újságokat, hemzsegnek a politikai és vallási konfliktusoktól.

A művészet képes összehozni minket, és ez azon kevés dolgok egyike, ami örökké megmarad. Ha visszamegyünk ötezer évet az időben, és megnézzük a görög, egyiptomi, kínai vagy maja kultúrát, mit látunk? A művészet hatásait. A művészet az idő lenyomata, egyben ablak a világ felé. Ha nem támogatjuk, eltűnik. Feltétlenül szükségesnek tartom, hogy megmutassunk valamit Magyarországon. Szeretem a helyet, többször jártam ott, és nagyon fontos számomra, hogy adjak valamit az ottani embereknek.”

Nyitókép: JOEL SAGET / AFP

 
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. szeptember 22. 16:02
A vége érdekes: "Huszonkét éves koromban találkoztam Martha Graham amerikai koreográfussal, aki megkérdezte tőlem: mit akarsz csinálni, mit akarsz az élettől? Fogalmam sincs, nem is csinálok igazán jól semmit – válaszoltam. Erre azt mondta: ha elég sokáig és keményen dolgozol, találsz valamit. Szerintem ez tízből kilencszer nem jön össze. De csak dolgozzatok tovább. Amikor elkezdtem, nem volt színházam, nem volt pénzem. Dolgoztam, amit tudtam. Egy olasz étteremben pincérként, hajléktalanokkal az utcán, New Jersey-i háziasszonyoknak, és még sorolhatnám. Mindig csak dolgoztam és gondolkodtam. Azt a képességet ugyanis senki nem veheti el tőletek, hogy gondolkodjatok. A kreativitás bárhol szárba szökkenhet. Megtörténhet egy szabad társadalomban, de nyomás alatt vagy pénz nélkül is. Nem tudjuk, hol fog előbukkanni. De a legfontosabb dolog, még egyszer: senki nem állíthat meg sem a gondolkodásban, sem a munkában. Csak így tovább!"
Tehetős Totó
2021. szeptember 22. 15:12
Ők írták a legszebb zenét. Ámerikában. S persze Görcsvin plagizálta. Ejrópában a legújabb kutatások szerint Beethoven is né...izé afroeurópai volt. Né...mileg. Még a Cro Magnoni ember idejéből.
Teréz A Piréz
2021. szeptember 22. 11:26
Pont jó módját választotta a kultúra egyesítésének a sárkányölő. Ahol páros talppal szállnak bele kívülről egy ország művészeti életébe, az többnyire egyesíteni szokta a két szembenálló tábort. Ja nem.
Amon-Li-Sa
2021. szeptember 22. 11:15
" és nagyon fontos számomra, hogy adjak valamit az ottani embereknek.” Köszönjük, nem kérjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!