Milyen hatással lehet Európára a növekvő feszültség Algéria és Marokkó között?

2021. november 05. 08:02

Magyaroszág elismerését fejezte ki Marokkónak az illegális bevándorlás elleni küzdeleméért.

2021. november 05. 08:02
null
Tárik Meszár
Tárik Meszár

„Augusztus 24-én Algéria megszakította amúgy is elenyésző bilaterális kapcsolatait Marokkóval, és azzal vádolta meg szomszédját, hogy az részt vett a kabil régiót nem sokkal korábban sújtó erdőtüzek előidézésében, valamint ezzel együtt egy marokkói lehallgatási botrány is borzolta a kedélyeket.

Algéria és Marokkó viszálya nem újkeletű, hiszen a XX. század második felétől kezdve viszonyrendszerüket az erősen negatív érzelmek, félreértések és a rossz hatásfokú kommunikáció határozza meg. A két ország közötti felfokozott hangulat fókuszba állítja a regionális bizonytalanságot, és az energiaszektorban folytatott korlátozott együttműködésük végét is jelentheti, ami adott esetben Európára is hatással lehet.

A két ország közötti feszült kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, amelyek mögött a határviták, a regionális befolyásért folytatott versengés és politikai ideológiai kérdések húzódnak meg. Algéria és Marokkó rövid háborút vívott a határok megállapítása idején, miután az előbbi 1963 őszén függetlenné vált Franciaországtól.

A két ország közötti szárazföldi határt 1994-ben hivatalosan is lezárták. Ennek elsődleges oka, hogy a marokkói vezetés megvádolta keleti szomszédját, hogy annak katonasága áll egy marrákesi terrortámadás mögött. A közel 2000 km-es határ a függetlenség elnyerése, és főként az 1963-as homokháború óta mindkét fél számára feszültségforrás.”

Nyitófotó: MTI/ EPA/ EFE/ Angel Medina

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 06. 14:54
Az a világ szerencséje, hogy az arab nép képtelen összefogni. Összefogva világhatalom lehetnének, 25 arab országba szétszórva, egymással vetélkedve meg mindannyian jelentéktelenek.
Akitlosz
2021. november 06. 14:51
"Milyen hatással lehet Európára a növekvő feszültség Algéria és Marokkó között?" A Mandiner valami tudakozóként üzemel kezdő, képzetlen, tájékozatlan újságírók számára? Itt tessék érdeklődni! https://www.gyakorikerdesek.hu
winniethepooh
2021. november 05. 12:49
Én inkább úgy tenném fel a kérdést: Kinek az érdeke fenntartani a viszályt a két ország között? Vitéz László hadakozik az ördöggel. De ki mozgatja a bábukat?
Box Hill
2021. november 05. 11:02
Hát óriási. Már az Uruguay és Tanganyika közötti feszültségnek is nagy a hatása Európára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!