Nem, nem pályázhatnak az önkormányzatok uniós forrásokra

2022. február 16. 08:16

A teljes ellenzéki sajtó felült a Cseh Katalinék által terjesztett fake newsnak, miszerint az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, így már közvetlenül a városok is pályázhatnak uniós pénzre.

2022. február 16. 08:16
null

Diadalittasan számoltak be az ellenzéki lapok – többek között a Telex és az Index arról, hogy az Európai Parlament elfogadta Cseh Katalin jelentését, így szerintük az önkormányzatok közvetlenül is pályázhatnak uniós forrásokra. Karácsony Gergely Facebook-posztban örömködött, azt írta, „... Budapest számára is rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is az Orbán-kormány ellen”.

Nem minősül uniós jognak

A főpolgármester szerint a most elfogadott jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is „évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak, amelyből a fővárosiak számára nagyon értékes fejlesztéseket tudnánk finanszírozni”.

Azonban mind a lapok, mind a két politikus téved.

A saját kezdeményezésű EP-jelentés nem minősül uniós jognak, semmi kötőereje nincs. Jogalkotási eljárást csak az Európai Bizottság kezdeményezhet. Lattmann Tamás, a kormánybarátsággal nem vádolható nemzetközi jogász a Facebook-oldalán ír erről, a posztját egy „(sóhaj)”-jal kezdi, és azon sajnálkozik, hogy ez „így jelent meg mindenhol. Hogy na most aztán mostantól majd nagyon jó lesz. »Így«. Meg »mostantól« (ahogy máshol fogalmaztak) közvetlenül lehet menni a pénzekért a jelentés miatt. Mekkora diadal.” Majd közli a valóságot, hogy „ebből akkor lesz valami, bármi, ha e jelentés alapján az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjeszt elő, amit aztán a Parlament/Tanács kettőse a megfelelő uniós jogalkotási eljárás eredményeképpen elfogad. Optimális esetben mondjuk kb. két éven belül”.

A nemzetközi jogász helyreteszi a dolgokat

Ezután Lattmann rövid okítást ad, miszerint az Európai Parlament ilyen határozatai nem jogszabályok. Majd odaszúr egyet a baloldali ellenzék államfőjelöltjének is. „Tudom, ezt annyira nehéz megérteni, hogy még Róna Péternek sem sikerült, úgyhogy azt magyarázta nemrég, hogy az EP összes határozata uniós jog, ami alapján ki lehetne kerülni az Alaptörvényt, és lám, mire jutott vele, szóval értem én, hogy nem kell hozzáértés, de

S közli, hogy mindez nem az ő szép- vagy igazságérzékét sérti, „hanem mert az ilyen hablattyal épp most sikerül kitermelni a most éppen ellenzéki majdani EU-szkeptikus tömegeket, akik most elhiszik ezeket a dolgokat, majd mélységesen csalódnak, hogy jéé, mégsem történik semmi”. Végül felteszi a kérdést: „Megéri?”

Hajléktalanok, migránsok

Egyébként érdemes a jelentésből szemezgetni. Ebből kiderül, hogy Cseh Katalin szerint a Covid19 után milyen kihívások érik a városokat. Így a dokumentum felhívja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki olyan pozitív intézkedéseket, „melyek támogatják a marginalizált közösségek, például a fogyatékossággal élők, elszigetelt idősebb emberek, hajléktalanok, migránsok, menekültek és az etnikai kisebbségek, például a romák társadalmi befogadását”.

Egy másik pont szerint pedig „a kohéziós politikai programok kedvezményezettjei nem alkalmazhatnak diszkriminatív – a legkevésbé pedig a kisebbségekkel, például

– szakpolitikákat; ösztönzi azon potenciális kedvezményezettek, köztük a regionális vagy helyi hatóságok kérelmeinek elutasítását, amelyek az »LMBT-mentes övezetek« meghatározásához hasonló, megkülönböztetésen alapuló politikákat fogadtak el az LMBTI-közösség tagjaival szemben”.

(Nyitókép: Facebook)

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2022. február 16. 22:15
Csak a szokásos Kamu Geri hazudozás.
Csatár
2022. február 16. 22:09
Cseh-ecske mekegett, fene megette, nem lehetetlen, de tehetettlen lesz e beste. Meglehet, nem lesz remek e tervezet, de neked sem lesz remeked, ereszkedett zsebed, teljesen egy levert lemez lehet, nem lehet tele egy zsebe sem! Keverte, de nem lett rendes ember mer egy lencse szem sem lesz neked, mert nem terem neked, te lelketlen termet!
Kopaszpapa
2022. február 16. 20:17
Tisztelettel! Meghallom a Cseh Katalin szóösszetételt (biológiai képződményre vonatkozó hivójel) és eszembe jut, a több milliárdos sikkasztás, a részegen asztal alatt négykézláb mászkálás, ketitésre csavarodás drogos, vagy alkoholos önkívületben, és a momentum több nemzetellenes tette! Ez a biológiai képződmény a Hazának a puszta létével többet ártott rövid "politikusi" (fizetett hazaárulói) pályafutása alatt, mint a komplett Kádár rendszer, és ez nagy szó, olyan pályatársak mellett mint a szintén istentelen féreg dobrev klára! Ha már politikusok elszámoltatása, miért nem ezeknek a parazitáknak az elszámoltatásával kezdik?
syphax
2022. február 16. 17:31
EZEK ITTEN FÖNT SMÁROLNI MEG SMACIZNI NEM FOGNAK?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!