Osztrák lapkommentár: Magyarország az orosz diktatúra autoriter partnere

2022. március 08. 08:39

Paul Lendvai ismét arról írt, hogy Orbán Viktor Magyarországa a nyugati szövetségi partnerségek ellenére az orosz diktatúra elkötelezett partnere.

2022. március 08. 08:39
null

A kilencvenkétéves kelet- és közép-európai szakértő a Der Standard véleményrovatában arról értekezett, hogy napról napra világosabbá válik az ibizai videó következményeinek mértéke.

(Ezzel az egykori szabadságpárti Heinz-Christian Strache botrányára utalt – a szerk.)

A szerző ezért eljátszott a gondolattal, mi lenne, ha az ukrajnai háború idején az „orosz propagandista” Karin Kneissl még mindig külügyminiszter lenne. Vagy hogy még mindig Sebastian Kurz lenne a kancellár, aki állítása szerint csodálja az olyan erősembereket, mint Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. Majd – mint írta –,

Ausztriával ellentétben Orbán kifejezetten „konstruktívan” viselkedik, orosz szempontból,

az orosz elnök és a magyar kormányfő februárban Moszkvában dicsérte különösen szoros kapcsolataikat, illetve Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával ellentétben a magyar kormány nem ítélte el az Ukrajna elleni orosz támadást.

Paul Lendvai megjegyezte, Manfred Weber „hihetetlen kettős játékkal” vádolta a magyar miniszterelnököt, miután a NATO-partner budapesti kormány nem engedélyezte, hogy a saját területén keresztül fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Donald Tusk, az Európai Unió Tanácsának volt elnöke pedig azzal gúnyolódott, hogy Orbán és Szijjártó Péter „többet érdemelne Putyintól, mint egy kitüntetés: a Gazprom igazgatótanácsában elfoglalt hely megfelelő jutalom lenne a hűségükért.”

Épp ezért úgy összegzett: a NATO-hoz való tartozás tehát nem garancia a demokráciára.

Orbán Magyarországa – a NATO- és EU-tagsága ellenére – az orosz diktatúra autoriter partnere.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 09. 00:31
1990-ig a komcsiknak, utána egyből a nyugatnak? Pali mi van, ha a gazdi visszakér majd?
marica61
2022. március 08. 13:57
tévedés. a fenti állitást nem az osztrákok,hanem a diszidens magyar senkiházi és a magyar ellenzék irja egy osztrák lapban
airmax
2022. március 08. 11:29
Ostoba barom osztrák, te meg a sorosbirodalom lefizetett szarkeverője vagy...
tetx
2022. március 08. 10:59
Lendvai, te vén szar komcsi, kádár seggnyalója, mikor döglesz már meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!