Megerősödhet-e újra a francia konzervativizmus? 

2022. március 07. 11:46

A francia konzervatívok miért nem tudták megragadni a pillanatot?

2022. március 07. 11:46
Korpics Fanni

Korpics Fanni (Danube Institute) írásának szemléje a Capx.co-ról
 

Konzervatív politikai erők az elmúlt években meggyőző fölénnyel nyertek választásokat Magyarországon, Lengyelországban, Bajorországban és Ausztriában, és az Egyesült Királyságban már egy évtizede a Toryk dominálnak. Ugyanakkor Franciaországban ennek éppen az ellenkezője történt, az establishmenthez tartozó konzervatív párt—Les Républicains—támogatottsága bezuhant. A párt, amely Nicolas Sarkozy vezetésével még világpolitikai tényező volt, jelenleg a francia törvényhozásban a képviselői helyek kevesebb, mint húsz százalékával rendelkezik. De vajon mit ronthattak el? 

A kép nem egyértelmű, bizonyos szempontból. A választási eredmények Európa-szerte azt mutatják, hogy az emberek nagyon is szívesen látnának olyan konzervatív megoldásokat, amelyek kezelni tudják a tömeges és illegális migrációhoz, a klímaváltozás hatásaihoz, és a nyugati kultúra és értékek érzékelhető eróziójához hasonló kihívásokat.

A francia konzervatívok miért nem tudták megragadni ezt a pillanatot? Mit kellene tenniük, hogy legyűrjék Emmanuel Macron centrista–liberális koalícióját? 

Egyrészt, elengedhetetlen a szavazóbázis bővítése. Az Egyesült Királyságban a munkásosztályhoz tartozók közösségei a hagyományosan munkáspárti választókörzetekben most először a konzervatívokra szavaznak. Magyarországon is történt hasonló elmozdulás: a vidék, a kisvárosok és a falvak a konzervatív értékek híveivé váltak. Ausztriában az értékek mentén szavazók és az üzleti elitek valószínűtlen, mégis tartósnak bizonyuló konzervatív koalícióba tömörültek. A francia jobboldal ezzel szemben képtelen hagyományos szavazóbázisán kívül híveket szerezni.

Másrészt, fel kell ismerni, hogy az értékek és a kultúra sok közösség számára fontos szempont. A Fidesz, a magyar kormányzópárt kifejezetten ügyesen kezeli a meglehetősen érzékeny migrációs vitát; Lengyelországgal együtt olyan közép-európai konzervatív központot hozott létre, amelyhez ma már olasz, bajor és osztrák politikai erők is tartoznak. Ezek a pártok egyéb olyan népszerű intézkedések kapcsán is közös álláspontot foglalnak el, mint a családok támogatása abból a célból, hogy megfordítható legyen a régió aggasztó demográfiai hanyatlása.  A bevándorlással kapcsolatos jelzéseken kívül a Tory miniszterek erőteljes, magas szintű kampányai, amelyeket a szólásszabadság védelmében, a cancel culture  visszaszorítása érdekében folytatnak, szintén egyértelmű példái az értékek mentén szavazók megszólításának.

A francia konzervatívok jelenleg nélkülözik ezt a fajta célirányos és fegyelmezett megközelítést. Nincs már elég idejük sem a választás előtt, hogy változtassanak ezen, de Marine Le Pen megtorpanása esélyt jelent a republikánus Valérie Pécresse-nek, hogy legalább bejusson a második fordulóba. Le Pen tíz százalékpontos esést produkált mindössze pár hónap alatt, most 17 százalékon áll, csupán két ponttal megelőzve Pécresse-t, aki mögött a jobboldali tabudöntögető Eric Zemmour egy ponttal van lemaradva. Ha pártjának esetenként túlzottan absztrakt értékeiből Pécresse konkrét intézkedéscsomagot tud gyúrni, elképzelhető, hogy bejut a második fordulóba, és megkezdheti a francia jobboldal renoméjának visszaépítését.  (A köztársasági elnöki hivatal megszerzéséről szőtt ábrándok egyelőre valóban csupán álmok. A közvéleménykutatások egyöntetűen azt mutatják, hogy Macron komoly fölénnyel győzné le Pécresse-t a második fordulós vetélkedésen.) 

Az eredményes családpolitika jó kiindulási alap lenne. Magyarországon számos konkrét intézkedés került bevezetésre, a négy- vagy többgyermekes anyák adómentességétől az új bölcsődék és óvodák létrehozásáig. A gyermeket nevelő házaspárok államilag támogatott kölcsönökhöz és jelzáloghitelhez juthatnak. Lengyelország is hasonló kezdeményezésekkel ösztönzi családalapításra a fiatalokat. 

Igaz, hogy Franciaország költségvetéséből jelentős összeget fordít a családpolitikára, a termékenységi ráta mégis alacsony szinten stagnál. Míg Franciaország családpolitikája főként a családoknak nyújtott gyermekgondozási segély intézményére épül, Magyarországon a kormányzat inkább a családok saját lakáshoz jutását igyekszik lehetővé tenni, ezzel is erősítve a stabilitás-érzetet, amelyre a mai társadalmakban oly nagy szükség van. Annak támogatása, hogy a fiatal házasok és családok hozzájussanak első saját ingatlanjukhoz, hosszú távon jóval nagyobb előnyökkel járhat, mint egyszerű anyagi támogatást nyújtani számukra.  

Egy kényes egyensúly megteremtése a feladat. A konzervatív pártoknak Európa-szerte meg kell találniuk a hanyatló demográfiai trendek kiegyensúlyozásának módját családbarát intézkedések révén, egyúttal tiszteletben tartva a választók óhaját az illegális migráció korlátozását illetően. A migránsválság tetőzésekor az EU Bizottságának azon követelése, hogy a tagállamokra rá kell kényszeríteni a migránsok befogadását saját szuverén preferenciáik ellenére, Franciaországban is mozgósító erőt jelenthetett volna, kiválthatott volna jelentős igényt egy erős és gyakorlatias konzervatív vezetésre, de nem így történt.

A francia republikánusok sokat tanulhatnak a brit példából, és másoktól is az EU-n belül. Nem csoda, hogy a jelöltek londoni és budapesti látogatást terveztek, amit Eric Zemmour, Marine Le Pen és Emmanuel Macron meg is valósított az elmúlt hónapokban.  

Különös, hogy Pécresse mindeddig nem igyekezett az említett tapasztalatokra építeni, noha kifejezetten ésszerű lenne, ha a francia republikánusok, már ha valóban túl szeretnének jutni pech-szériájukon, azoktól a jobboldaliaktól tanulnának, akik sorozatban nyerték a választásokat az elmúlt időszakban. Nagyon úgy tűnik, hogy jelen esetben ezzel már elkéstek, a csoda számukra elmarad. Mindenképpen érdemes lenne minél előbb elkezdeniük.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. március 08. 05:11
Zemmournak volt annyi esze, hogy próbáljon az átlagemberek, a szegényebbek, a munkások problémáival is foglalkozni a kampányában. Nem tudom, mennyire lesz sikeres ebben, de ezzel akár elcsaklizhat néhány százaléknyi szavazót balról. Ha pedig ezzel az élre tör, akkor elérheti, hogy a két vetélytárs is az ő támogatására szólítsa föl a szavazóit a második fordulóban - ha elég okos és diplomatikus ehhez.
masikhozzaszolo
2022. március 07. 19:54
A franciák egy mérhetetlenül önző és magát nagyra tartó nép. Van még ilyen ott mellette, a német, és az angol. Meg a spanyol. Magyarul mondom, mert ennek a szónak két jelentése van: NEMZETI Aztán ha már nem magyarul, hanem latinul mondom, nacionalista, akkor az már teljesen mást jelent. Ez megmagyarázhatatlan más nyelven. Mi magyarok értjük. Ha magyar nemzetiek vagyunk, akkor ugye már nem vagyunk olyanok mint ők, akkor mi már nacionalisták vagyunk. Nekünk nem lehet. Csak a francia lehet francia, az akkor nem nacionalizmus. Már hogy a fenébe ne lenne az! És nézzük meg Európa történelmét: ez a négy nép kavart mindig egymással. Hétfőn összefog az angol a némettel, aztán azt kedden felrúgja, a német összefog a franciával az angol ellen, és szerdán meg az olasz pápát támadják meg. Csütörtökön becsenget Spanyolország, meg a Velencei Köztársaság, aztán pénteken a németek ellen összefog a francia a törökkel, meg az orosszal, a német ellen. És még nem telt el egy hét. Hétfőn új hétre virradunk, megy a turmixgép tovább. És mi vagyunk a pép. Mi van most másképp? Hát, hogy az amerikai konnektorba van bedugva.
szemlelo
2022. március 07. 16:59
Amikor Zemmour megjelent, már tudtam, hogy a jobboldal ott most sem fog labdába rúgni. Háromfelé van osztva, ez így nem megy. Feltételezem, hogy amikor Zemmour és LePen itt járt Budapesten, Orbán megpróbálta őket összefogásra rábeszélni, (Pécresse pedig el sem jött, nehogy rábeszéljék :-))) de szemmel láthatóan eredménytelenül. Macron meg röhög a markába. Persze a második fordulóban Zemmour és LePen szavazóinak talán lesz annyi eszük, hogy a kettő közül a befutóra átszavazzanak. De ha Pécresse a befutó, akkor szerintem erre sincs esély. Macron meg röhög a markába.
pipa89
2022. március 07. 14:41
Macron kezdetektől fogva a HÁLÓZATÉ. Most azért manőverez konzervatívnak tűnő megoldásokkal, hogy ki fogja a szelet Le Pen és Zémmour vitorlájából, de attól ő még az, aki volt: egy szivárványos liberális! Bár nem tehetségtelen, mert Orbán Viktort nagyon figyeli és követi a politikáját, mert látja a döntéseinek támogatottságát!!! Ez nem jelenti azt, hogy meggyőződésből politizál, sokkal inkább a hatalom megtartásáért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!