A történelem jó oldalára kell állnunk

2022. március 31. 10:09

Csak néhány éve sikerült a szuverenitásunkat a maga teljességében visszaszereznünk. Interjú.

2022. március 31. 10:09
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs

„Ön Orbán Viktor fő stratégája. Egy mondatban összefoglalva, mi Orbán stratégiája?
A történelem jó oldalára kell állnunk. S persze többségre és igazságra is szükséged van.

Mi a történelem jó oldala?
Magyarország a 15. század óta sokáig nem volt független. Megszálltak minket az Ottománok, a Habsburgok, a nácik és a szovjetek. Szuverenitás hiányában nem tudtuk a saját stratégiánkban gondolkodni. Csak néhány éve sikerült a szuverenitásunkat a maga teljességében visszaszereznünk, s most építgetjük tégláról téglára az új magyar stratégiát.

A választási harc a vadnyugati párbajokat idézi. Az egyik oldalon Orbán Viktor áll és a Fidesz. A másikon pedig az egyesült ellenzék a maga ellenjelöltjével, Márki-Zay Péterrel. Ez egy, a szélső baloldalitól a szélső jobboldali pártogik tartó, hatos fogat.
Ők maguk mondják, hogy ez egy a kommunistáktól a fasisztákig tartó szövetség. Nincs bennük semmi közös, ezért nem tudnak valódi programot alkotni. Pontosabban, csak egyetlen programpontjuk van: Orbán Viktornak mennie kell. Persze, hogy másnap mit kellene tenni, arról már ötletük sincs.

Ám Orbán ellenfele se nem baloldali, se nem zöldpárti jelölt, mint amilyen 2019-ben az ellenzéki főpolgármester jelölt volt – a választást a Fidesz egyébként meglepetésre elvesztette.
Márki-Zay egyértelműen baloldali, hiszen ő a baloldal jelöltje. Bár a nyilatkozatait olvasva személyes világnézete inkább baloldali libertárius. Privatizálni akarja a kórházakat, nem hisz a minimálbérben, de lát fantáziát az alapjövedelemben. A libertárius mozgalmak, amelyek az állam ellen érvelnek, nálunk még soha nem voltak sikeresek. A magyarok bíznak az államban és azt akarják, hogy az államot tisztelet övezze.

Hogyan befolyásolja a választási küzdelmeket a háború?
Én azt gondolom, hogy a békeidőhöz képest válsághelyzetben a választók a stabilitást, a biztonságot és a nemzeti érdek képviseletét akarják. Éppen ezért egyértelművé tettük, hogy ki akarunk maradni a háborúból és ezért sem küldünk fegyvereket Ukrajnába. Ellenben Ukrajna és az országból menekülők számára minden humanitárius segítséget megadunk, Magyarország ebből oroszlánrészt vállal. Eddig több mint 1000 tonnányi segélyszállítmányt vittünk csak Kárpátaljára, szállítottunk egészségügyi felszereléseket. Azok számára, akik tovább utaznak Magyarországról, ingyenessé tettük a belföldi tömegközlekedést, és akár a fő pályaudvarok mellett is elintézhetik a szükséges papírmunkát. Akik viszont maradnak, azoknak munkalehetőséget biztosítunk. A munkaadóknak közvetlen támogatást nyújtunk, ha ukrajnai menekülteket foglalkoztatnak, akik pedig nem találnak a piacon állást, számukra nyitva áll a közmunkaprogram.”

Nyitókép: Földházi Árpád 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1902
2022. április 01. 11:09
Igyekszünk, igyekszünk...ezért nem szavazunk a fideszre!
Emery4919
2022. március 31. 23:01
El akartam olvasni az eredeti cikket, így hát beléptem a weltwoche oldalra. Kicsit macerás volt, mert lassan jött meg a regisztrációs válaszlevél. Megérte várni. Az Orbán interjúra már nem is volt (ma) időm, olyan sok Mo.-gal foglalkozó cikkre bukkantam, amelyek a cikkírók szimpátiáját fejezik ki. És többszáz lájkkal jutalmazott hozzászólásokra, amelyeknek a lényege: Mo. az utolsó normális ország Európában. Csak egy példa: https://weltwoche.ch/story/mein-leben-im-wilden-osten/ Nézzétek meg Ti is! Érdemes.
Akitlosz
2022. március 31. 16:32
Magyarország nem szuverén. EU tag és NATO tag. A magyar érdeket felülírja az "európai egység" érdeke.
19Vs1...
2022. március 31. 13:56
Szervusztok Ha valaki megtenné ,hogy a szuverenitás szót körbeírja - szép magyar szóval definiálja - és annak feltételeit is leírná !(óhajtó jel) Annak előre is köszönöm fáradozását .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!