Spanyol elemző: A magyar emberek nyugodtan és éretten szavaztak

2022. április 04. 17:01

A demokrácia magyar módja reményt ad a spanyoloknak is – mondja Alvaro Silva Soto, a Centro de Formación de Análisis Social katolikus spanyol egyetemi think tank vezetője.

2022. április 04. 17:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Milyen volt az élménye Magyarországon megfigyelőként?

Nagyon érdekes volt. Sokat tudhattunk meg a magyar emberek érzelmeiről, sok emberrel beszéltünk. Nagyon érett nép a magyar, ez látható volt a szavazás során. Manapság nehéz időkben élünk, a társadalmak mindenhol megosztottak. Ehhez képest az emberek nyugodtan és éretten szavaztak. 

Nyilván sok helyen járt szavazókörökben. Mit látott?

Én és delegációm a fővárosban és vidéken is jártunk, kis falvakban, akár az ukrán határon is. Nagyon jó tapasztalat volt, az egész országot láttuk. Leginkább az lepett meg, hogy mindenhol mindenki ugyanazt tapasztalta: a szavazás rendben ment, nem volt feszültség. Sok reménnyel térhetek haza Spanyolországba Magyarország kapcsán.

Jó látni, hogy másképp is lehet csinálni a dolgokat, a magyar módon.

Látott bármilyen rendbontást, zavart?

Nem, egyáltalán nem. Ahol jártam, ott a szavazás rendben ment, minden magyar párt delegáltja jelen volt, nem jelentettek semmit. A dobozokat rendben zárták, minden, amit láttam, azt a benyomást keltette, hogy normális módon történtek a dolgok.

Tehát tisztességesnek látja a magyar választásokat?

Ez nem kérdéses. A szavazókörzetekben minden lehetőség adva van, hogy titkos, befolyásmentes szavazás történjen. Nem láttam semmi gondot, semmilyen kétely nem merült fel.

Fotó: Gyurkovits Tamás (MCC)
 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. április 05. 20:34
Mikor jönnek a népszavazásról szóló elemzések?
BoRob1
2022. április 04. 20:46
Európa nyugati felét uraló médiából tájékozódva, nyilván nem ezt várta. Szerintem minden elképzelhető csalásra és rendbontásra felkészültek és várták. Erre láthattak egy normálisan megszervezett és kivitelezett, fegyelmezett szavazást. Ha nyugaton ezzel egyre többen tisztában lesznek, talán lassan ott is felemelik a fejüket az emberek és elküldik a jó édes anyjukba a buziimádó kommunistákat. Egyszer talán lehet egy normális Európa. Persze, tudom a veszteseknek savanyú a szőlő, de aki nem érti azt a népet akit irányítani/vezetni szeretne, az rendre így fog járni. Hiába voltak/vannak (szerintük) köztük az igazi jellemóriások, ha fogalmuk sincs hogyan kell az emberekkel szót érteni.
balbako_
2022. április 04. 20:24
Orbán már bizonyított és az emberek benne látják a problémák megoldását.
masikhozzaszolo
2022. április 04. 19:49
Análisis Social katolikus spanyol egyetemi think tank vezetője Ez valami keresztény is, katolikus is, harckocsiparancsnok, aki egy ratyi társaság vezetője? Nem bántásképp, az ő dolga. De jókat mond! Nálunk a cégbíróság elfogad egy ilyen cégbejegyzést?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!