A magyar választás minden jogi és erkölcsi normának megfelelt – elemző a Mandinernek

2022. április 04. 10:21

A választási részvétel kimagasló volt, a külföldi megfigyelők is zökkenőmentes szavazást láthattak – mondja Kovács Attila, az Alapjogokért Központ Európai Uniós kutatócsoportjának vezetője.

2022. április 04. 10:21
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mit emelne ki a választás kapcsán? Megfelelt a demokratikus elvárásoknak?

A választás, illetve a megelőző kampány

minden szempontból megfelelt az európai sztenderdeknek.

A választás lebonyolítása zökkenőmentes volt. Apró, szétszórt problémák merültek csak fel. Nem voltak rendszerszintű gondok. Sokkal inkább arról volt hangos a kampányhajrá, hogy a baloldal minden valószínűség szerint meg nem engedett eszközöket is használt. Ezt azért fontos elmondani, mert amikor az EU-s intézmények nyomon követik az eseményeket – főleg az EBESZ delegációja kapott nagyobb figyelmet –, akkor kíváncsi leszek, olvashatjuk-e majd erről pártatlan riportjukat, mely említi az ellenzék kifogásolható eszközeit. Nincsenek hiú reményeim, az EBESZ reputációja sokat romlott az utóbbi időben.

A nyugati mintákhoz képest milyen a magyar rendszer?

A magyar választási rendszer minden európai vagy globális jogi, erkölcsi elvárásnak megfelel. A magyar rendszer nem torzít jobban, mint bármely rendszer Európában, és akkor ne is beszéljünk az Egyesült Államok általános, és egyes állami szintű sajátosságairól.

A magyar részvétel alapján az emberek ki akarták fejezni erős demokratikus jogukat. 

Mit mutat a magas részvétel?

Nagyon magas volt a részvétel, talán most, amikor beszélünk, nem érte el végül a négy évvel ezelőtti számokat, de nagyon erős legitimációt ad a majd nyertes félnek. Ez európai értelemben is kimagasló. Ez két dolog miatt fontos. Az egyik az orosz-ukrán háború, és az ebből fakadó geopolitikai és gazdasági kihívások, illetve hogy nemzeti érdekek mellett kiálló kormányunk legyen, legyen szó szankciókról vagy az EU-s forrásokról. 

Mit mondtak a külföldi megfigyelők?

Az én körzetemben is voltak EBESZ-megfigyelők, semmilyen gondot nem jeleztek. Akikkel beszéltem más megfigyelők között, mind gyors, zökkenőmentes, jól szervezett választásnak voltak szemtanúi akár Budapesten, akár vidéken – legalábbis ezt mondták.

Fotó forrása: Alapjogokért Központ
 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. április 04. 12:05
NEM ADTA ÁT A HATALMAT Orbán Viktor!... "Nem demokratikus Orbán Viktor" mert nem adta át a hatalmat az "ellenzéknek"... pedig azok hatalmas "politikai innovácóKKAL!!!..." -mint az "ELŐVÁLASZTÁSSAL"!!/hálásan köszönjük Magyar Gyuribácsi!.../- meg a hatalmas másik "politikai innovációval az "MTA tag" "Kórozs Lajos-i" hatalmas " egy az egy elleni" megküzdésnek a HATALMAS EREDMÉNYÉT KAPTÁK KÉZHEZ ÉS A SZÁJUKBA AZ ELLENZÉKI HAZAÁRULÓK!!!!!!!!! Na enni a "csúcs szellemi 'ELITE' képessége" az "ellenzéknek"! Milyen lehet a "nem a legfelső szintű személyek értelmi képességeik!???... MÉG BELEGONDOLNI IS HÁTBORZONGATÓ!!!!
teklapavle
2022. április 04. 12:03
Én és a fiam is a Fidesz ellen szavaztunk, és most már bánom. Ilyen elsöprő győzelem a Fideszt igazolja. Ennyi ember nem tévedhet, viszont én és a fiam tévedtünk. Egyértelmű, hogy jól végzi a dolgát a hatalom, máskülönben az emberek elvették volna a kétharmadot. Én abbahagyom a kormány kritizálását, és elismerem, belátom, hogy a nép döntött, és a lehető legjobb döntést hozta meg. Az ellenzék részéről pedig különösen gusztustalannak tartom, hogy nem sorakoztak fel Márki mellett a pódiumon a vereségét elismerő beszédekor. Kívánok a Fidesz-kormánynak sok sikert a következő időszak problémáinak a megoldásához. Mint mondtam, abbahagyom a kritizálást.
foldizs
2022. április 04. 11:55
A nyilvánvaló hazugságok egy miniszterelnök szájából mennyire felelnek meg az európai sztenderdeknek?
civilina
2022. április 04. 11:50
A FIDESZ győzelme után kifejezetten jól érzem magam. Megnyugodtam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!