Gyarmathy Lívia munkássága előtt tiszteleg csütörtök este a közmédia

2022. május 26. 17:55

A 90 éves korában elhunyt filmrendező és érdemes művész két nagysikerű alkotását is levetíti az M5 és a Duna csatorna.

2022. május 26. 17:55
null

Rendhagyó műsorváltozást jelentett be a közmédia, csütörtök este csatornáikon Gyarmathy Líviára emlékeznek.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a magyar mozgókép mestere május 26-án, kilencvenéves korában hunyt el, méltósággal viselt, hosszú betegség után.

A rendezőnő páratlan életművéből az 1998-as A mi gólyánk című rövidfilmet tűzi műsorára 21 órától az M5 kulturális csatorna, majd a Szökés című 1996-os történelmi drámát vetíti 22:48-tól a Duna.

Az első alkotás egy gólya történetét meséli el, amelyik nem repült el társaival Afrikába, hanem egy kis magyar faluban maradt. A madár és a helyi közösség kapcsolatát egy éven át követte a stáb, ám a következő tavasszal a gólya már visszatalált a természetbe.

A dokumentumfilmet alább is megtekintheti:

A második film a recski kényszermunkatábor kegyetlenségeit mutatja be, ahol titokban, nyom nélkül tűntek el emberek. A Szökés az egyetlen olyan ember igaz története, akinek sikerült a hírhedt táborból nyugatra szöknie.

Gyarmathy Líviáról az Országos Széchényi Könyvtár is megemlékezett. Az emlékvideót alább nézheti meg:

 

Nyitókép: Youtube

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2022. május 27. 06:23
Isten nyugosztalja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!