Átírták a Scorpions leghíresebb dalának szövegét, mert az „túl romantikusan szólt Oroszországról”

2022. június 01. 15:05

Moszkva helyett Ukrajnáról énekelnek ezentúl a Wind of change című örökzöldben.

2022. június 01. 15:05
null

A német Scorpions zenekar énekese nemrég arról beszélt, hogy megváltoztatták világhírű szerzeményük, a Wind of Change dalszövegét, mert az „Ukrajnát érő katonai agresszió miatt nem akarták tovább romantizálni Oroszországot” – írta a The Guardian.

Mint ismert, a dal eredeti verziójában számos orosz utalás volt, mert a '80-as években egy, a Szovjetunióban tett látogatás nagy hatással volt a zenekar tagjaira. Így került bele többek között az alábbi sor is, amit most megváltoztatták.

„I follow the Moskva / Down to Gorky Park … Let your balalaika sing”

Az új verzióban ez már így hangzik: 

– utalva az Ukrajnában dúló harcokra.

A hírportál cikkében kitért arra is, hogy a dal némi túlzással a nem hivatalos himnusza lett a hidegháború végének és annak a változásnak, ami a Szovjetunió felbomlása után ment végbe Oroszországban. Ezért is volt egy komoly döntés a zenekartól a dalszöveg részleges átírása.

Meine évek óta nem beszélt Schröderrel

További érdekesség, hogy Klaus Meine, a zenekar énekese jó kapcsolatot ápolt az egykori német kancellárral, Gerhard Schröderrel, aki jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal. Azonban, mint az a Guardian cikkéből is kiderült egy ideje nem beszéltek, és nehéz felfognia azt a volt német vezetővel kapcsolatban, hogy miként tud a történtek után is oroszbarát maradni.

A Scorpions március 26-án indult el világkörüli turnéjára, hétfőn Budapesten is felléptek. Így vélhetően már itt is az új verzióban csendült fel a „Változás szele”

Nyitókép: MORITZ FRANKENBERG / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2022. június 03. 08:55
Róluk gondoltam volna legutoljára...! Szánalmas, ratyisztáni pöcsfejek ,lettek... Egy rajongóval kevesebb. Kipipálva! Ki lesz a következő?
Jeney Gottfried Adolf
2022. június 02. 12:16
Na bazdmeg .... Dosztojevszkijt , Tarkovszkijt mikor teszik tiltólistára ???? Idióták .
szenthabakukk
2022. június 02. 10:51
Alzheimer kóros mindegyik!
patópál
2022. június 02. 10:45
Trockijt kiretusálták már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!