Kamarás Iván időutazásra megy: Jávor Pál kedvenc nótáit adja elő

2022. augusztus 18. 13:49

„A sármos férfiideált képviselte, rendkívül feszes tartással” – mondja a korszakos színészlegendáról, Jávor Pálról lapunknak Kamarás Iván, aki többek mellett egy zenés estén idézi meg Jávor szellemiségét. Augusztus 28-án rendezik a Nekem Jávor című előadást a Kongresszusi Központban!

2022. augusztus 18. 13:49
null
Sal Endre
Sal Endre

120 éve született Jávor Pál egy 17 éves cselédlány gyermekeként Aradon. Fiatalon Dániába akart emigrálni, Pesten viszont leszállították a vonatról. Hosszú ideig pályaudvarokon aludt, mígnem a harmincas évekre ő lett Kabos Gyula és Csortos Gyula mellett a legnépszerűbb hazai sztár.

Jávor imádott élni, kedvelte a jófajta borokat és a cigányzenét, és nem egyszer ő is nótázásba kezdett az éttermi asztalnál. De a történelem később az ő életét is átírta. A II. világháború alatt nem titkolta és ki is mondta, hogy gyűlöli a náci eszméket és

arra sem volt hajlandó, hogy elváljon a zsidó származású feleségétől, Landesmann Olgától.

Meghurcolták, a Gestapo a sopronkőhidai börtönbe zárta, ahol többször is véresre verték. Volt tartása, akkor is, amikor a II. világháború után Amerikába emigrált, ahonnan végül már csak meghalni jött haza…   

Jávor Pál a sármos férfi, aki divatot teremtett a bajuszával. Jávor Pál a gerinces ember, aki szembe ment az ordas eszmékkel. És Jávor Pál, a korszakos színész, aki azóta is etalonnak számít a filmek világában.

Előtte tisztelegve rendezik meg augusztus 28-án a Nekem Jávor című előadást a Kongresszusi Központban, ahol Csonka András, Varga Viktor, Nyári Kálmán, Veréb Tamás, Váradi Gyula és Miller Zoltán mellett Kamarás Iván is fellép, és annyi bizonyos, hogy az 1940-ben bemutatott, Tóparti látomás című filmben is felhangzó, Álmaimban valahol című nótát is előadja, amely ezer szállal köthető Jávor Pálhoz.

Jávor Pál egy 1940-ben készült felvételen (fotó: Fortepan)

 

Kamarás Iván örömmel vállalta a fellépést, főleg, hogy nagy tisztelője Jávornak. „Üde színfolt volt a magyar színjátszás egén. A filmvásznon finom, férfias úriembert játszott, de magánemberként is így viselkedett” – mondja a Mandinernek Kamarás Iván. A Jászai Mari-díjas színművész amúgy is közel érzi magához a magyar filmgyártás aranykorát, amikor Jávor Pál is alkotott.

amelyben Jávor a férfiideált képviselte, rendkívül feszes tartással” – folytatja Kamarás Iván, aki a Kongresszusi Központban három dalt is előad.

A harmincas években sok férfi növesztett Jávor-bajuszt, amely később is divat maradt. Kamarás Iván egy szerep kedvéért hordta a kackiás bajuszt, amikor még a Vígszínházban a Csók és más semmi című darabban szerepelt.

A korszak iránti vonzódásának gyümölcse az Egy fess pesti este című koncertestje is, ahol a magyar filmgyártás klasszikus dallamait adja elő manapság is. „Azért jó színésznek lenni, mert időutazáson vehet részt az ember. A színdarabok és filmek kapcsán ugrándozunk az időben, korokban, amit én is nagyon kedvelek. Jávor egy legenda, mi pedig az ő emléke előtt adózunk augusztus 28-án, hiszen 120 éve született”– összegez Kamarás.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2022. augusztus 19. 11:25
ok
nakatomi
2022. augusztus 18. 23:36
"Jávor először 1947-ben szándékozott hazatérni, azonban Major Tamás nem támogatta a tervét. Ami nem meglepő: Major, a hithű kommunista, aki az eszme jegyében emberi életek tucatjait tette tönkre, miért is engedte volna, hogy az 1940-es évek sztárja imádott Magyarországának földjére léphessen újra? Major azért volt féltékeny Jávorra, mert Jávor a második világháborúban megjárta Sopronkőhidát és Mauthausent is, mert az üldözötteket mentette. Major fasizmus elleni harcáról, amely köré mítoszt szőtt, ez nem volt elmondható. Ő nem volt börtönben. Major Tamás irigy volt a színészre és célja volt, hogy lehetetlenné tegye hazai pályán. Sajnos sikerült neki. Jávor végül hosszas külügyminisztériumi egyeztetés után 1957. november 10-én indult útnak feleségével a Bátori nevű lengyel gőzösön." https://pestisracok.hu/major-tamas-bosszuja-csak-halalos-betegen-szerzodtette-javor-palt-a-szineszlegendat-akire-mindig-feltekeny-volt/
rrrrrr
2022. augusztus 18. 17:00
de király... csak ne ripacskodo legyenmeg kameraba kacsinto
annamanna
2022. augusztus 18. 14:58
Ha már férfiideál, tanulságos: "a People magazin 1985 óta évről évre megválasztja a legszexibb élő férfit." "Összesen négyen voltak olyanok, akik kétszer is a címlapra kerültek: Brad Pitt, George Clooney, Richard Gere és Johnny Depp." https://hetediksor.hu/2021/11/11/2021-ben-paul-rudd-a-legszexibb-ferfi-de-osszeszedtuk-a-34-korabbi-gyoztest-is/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!