Karácsony helyettese: Nincs megegyezés, Budapesten hivatalosan is leállt a hulladékszállítás

2022. október 05. 20:04

Kiss Ambrus szerda délután jelentette be, nem tudtak megállapodni a kukásokkal.

2022. október 05. 20:04
null

Kiss Ambrus szerda délután a Városházán tartott sajtótájékoztatón, melyen kijelentette, hogy a főváros útjain járó 360 FKF-es kukásautóból csak egy vonult ki, azt pedig Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. vezérigazgatója vezette.

– fogalmazott.

Kedden nem sikerült Karácsonyéknak és az FKF-es delegációnak megállapodnia, az egyeztetést szerdán folytatták, ám megegyezés most sem történt. A Népszava megjegyzi, egyrészt bruttó 200 ezer forint egyszeri energiatámogatást fizet a munkát folytatni kívánó munkavállalóinak a BKM, másrészt az alapbér feletti pótlékok 50 százalékát beépítik az alapkeresetbe. 

Kiss Ambrus bejelentette továbbá, a menedzsment arra is ígéretet tett, hogy azok, akik úgy érzik, hogy nem teljesült a tavaly a fővárosi önkormányzat és a szakszervezetek által kötött 15 százalékos bérmegállapodás, azzal együtt átnézik a bérpapírokat és ha valóban van elmaradás, akkor azt pótolják. A főpolgármester-helyettes elmondta, sajnálja, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) nem vett részt a tárgyalásokon, holott őket is meghívták.

Kollektív, összes dolgozót érintő megállapodásra jelen pillanatban a tárgyalás hangulata alapján nincs esély”

– mondta Kiss Ambrus, aki szerint ha van valaki, aki megállapodna, egyénileg is megteheti és arra kérte a dolgozókat, hogy csütörtökön vegyék fel a munkát. 

Ismertette, a közszolgáltatások ellátásáról szóló törvény alapján ma 17 órakor Karácsony Gergely főpolgármester Sára Botondhoz, a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez fordult és azt kérte, hogy állapítsa meg:

a hulladékszállítás közszolgáltatás ellátásának ellehetetlenülése miatt járványveszély vagy más közegészségügyi kockázat alakulhat ki és döntsön a hulladékszállítás megszervezésének szükségellátásáról. 

A lap megjegyzi, ebben az esetben az állam által kijelölt szervnek kell gondoskodnia szemétszállításról, Budapest esetén ez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kijelentették, ha a katasztrófavédelemnek kell szemetet szednie, mindenben támogatják őket, átadják a járműveket és azokat a munkavállalókat, akik dolgoznának. Kiss Ambrus leszögezte, a sztrájk miatt nem és senkit sem retorzió. 

A munkavállalók nem fogadták el az ajánlatot. Az azonban még vita tárgya, hogy holnap elindulnak-e a kukásautók”

– nyilatkozta Király András a kukások delegációjának koordinátora. 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. október 05. 15:44
"bruttó 200 ezer forint egyszeri energiatámogatást fizet a munkát folytatni kívánó munkavállalóinak" Egyszeri támogatás, igazi szoclib módszer, fogd be a pofád aztán majd lesz valahogy..
Házam Hazája
2022. október 06. 17:39
A fővárosiak azért azzal tisztában vannak, hogy minél nagyobb egy kupac, annál több idő lesz eltávolítani. Szerencsétlen patkányoknak habzsi-dőzsi ez így a hűvösebb idő beálltával. Minden kapualjban lesz egy friss fészek. Később pedig a kártevőírtás miatt fog siránkozni. Menü 3 hét múlva: Hot-Rat-Burger
Most80
2022. október 06. 07:26
Van abban valami rémítő, hányaveti vakmerőség, hogy Budapest megszavazta vezetőnek ezt a brancsot. Gondoljunk bele: Karácsony, Kiss Ambrus és a hasonszőrűek bér-ügyekben TÁRGYALNAK. Bizarr, mintha komoly, képességekkel és képzettséggel bíró városatyák tevékenységének paródiáját látnánk. (Csak éppen nevetni nincs kedvünk, gyönyörű fővárosunk pusztulását látva.)
Jusztiscsak
2022. október 06. 03:40
A sokat szidott Hollandiában 1780 euróra emelték a minimálbért, ami kb. 750ezer Ft. Ennyit keres a szakképzetlen segédmunkás. Az átlagbér kb 4500 euro, azaz majdnem 2 millió Ft. De nincs korrupció és érdekes módon mindenre rengeteg pénze van az államnak. El kellene talán indulni a jól bevált és sokat szidott nyugati demokratikus úton emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!