Orbán a tűzszünetről és Trumpról beszélt Berlinben, a közönség tapsviharban tört ki

2022. október 11. 21:50

Orbán Viktor kedden részt vett egy berlini kerekasztal-beszélgetésen, ahol több olyan kijelentést is tett, amit a közönség nagy tapssal ismert el.

2022. október 11. 21:50
null

A magyar miniszterelnök többnapos látogatásra érkezett Berlinbe, ahol többek között tárgyalást folytatott Olaf Scholz német kancellárral is. Orbán Viktor kedden jelen volt a Cicero magazin panelbeszélgetésén, ahol hosszan beszélt az ukrán-orosz konfliktusról és annak következményeiről. A német fővárosban tartott beszéde során a kormányfő több témakört is érintett a háborúval és a válsággal kapcsolatban, melyeket EBBEN A CIKKBEN foglaltunk össze.

Orbán Viktor a beszélgetés 18. percében arról beszélt, hogy a nyugati hatalmak globálisan még nem voltak soha olyan gyengék, mint napjainkban. A miniszterelnök példaként említette, hogy olyan vezető nagyhatalmak, mint India és Kína nem állt az Európai Unió és az Egyesült Államok mellé a szankciós politikában. 

– szögezte le Orbán Viktor, aki azzal folytatta, hogy az európai politikusoknak erőiket a tűzszünetre kell összepontosítaniuk, „nem a hosszútávú okoskodásra”, mert előbbi volna a helyes politikusi magatartás.

A közönség ekkor heves tapsviharban tört ki, mely hosszú másodpercekig tartott.

A kormányfő ezek után részletesen beszélt arról a geopolitikai állapotról, miszerint ezt a válságot nem egy ukrán-orosz, csakis egy orosz-amerikai béketárgyalás tudja lezárni. A miniszterelnök elmondta, hogy Joe Biden túl messzire ment, hiszen rendkívül erős kijelentéseket tett Putyinról, „ahonnan nagyon nehéz visszatáncolni”.

A nézők a beszélgetés 22. percében folytatták a tapsolást, mikor Orbán Viktor leszögezte:

a béke reményének neve Donald Trump.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó

Orbán Berlinben: A szankciók primitívek, a béke neve Trump, a németek pedig legyenek óvatosabbak
Rendkívüli alkalom: Orbán Viktor nyilvános beszélgetésben fejtette ki nézeteit a háború és a világ állásáról Berlinben. Oroszok és ukránok, Európa és Amerika, lengyelek és magyarok, Merkel és Scholz, Trump és Putyin – sok mindenről és mindenkiről szó esett. Bővebben...

Rendkívüli alkalom: Orbán Viktor nyilvános beszélgetésben fejtette ki nézeteit a háború és a világ állásáról Berlinben. Oroszok és ukránok, Európa és Amerika, lengyelek és magyarok, Merkel és Scholz, Trump és Putyin – sok mindenről és mindenkiről szó esett. 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. október 12. 18:33
Orbán szerint a béketárgyalásokat az oroszoknak és amerikaiaknak kell lefolytatni. Akik tagadják Amerika érintettségét a háborúban és kompetenciáját a béketárgyalások vonatkozásában, azoknak emlékeztetőül: a camp david-i arab-izraeli békeszerződést az amerikaiak hozták össze és a fehér házban írták alá.
ertönszena
2022. október 12. 09:49
Orbán nem a parlamenti vitában a legjobb. Ebben a legjobb. Amikor annyira őszinte, amennyire csak lehet. Mert ilyenkor láthatóvá válik az a tudatosság, az a világító értelem, ami jellemzi. Ilyenkor egyszerű, józan, tisztességes logikával olyan, divatos szóval, revelatív kijelentéseket tesz, hogy akinek szíve is van meg esze is, könnyen belátja, mennyire igaza van. Ezen kívül ilyenkor kulisszatitkokat tudhatunk meg tőle. Például: 1) Az Olaf Scholz-cal folytatott kétórás tárgyalása eredménytelen volt; 2) Arról, hogy a német kancellárok hogyan viszonyulnak a magyar állásponthoz: „Toleranciaajánlatokat szoktam tenni a német kancellároknak, amelyeket ők általában vissza szoktak utasítani. (...) Angela Merkel a toleranciaajánlataimat mindig visszautasította, azt mondta, hogy It's a must!” Szóval, érdemes az ilyen pódiumbeszélgetéseit meghallgatni. Engem mindig meggyőz, hogy jó helyre teszem azt az ikszet.
concret
2022. október 12. 09:29
10% nagyon sok, ha azt oroszbarát szélsőséges párt kapja egy európai ország parlamenti választásán. Ennyit kapott az AfD Németországban, és ennyit kapott a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja Csehországban (akik a prágai tüntetéseket szervezik). Összehasonlításképp: ennyit kapna kb egy hazai választásokon a Gyurcsánypárt, ami a Fidesz-szavazók riogatásán kívül a világon semmire sem jó. Szóval akik ezen a rendezvényen tapsolva egyetértettek (vagy akik Prágában tüntetnek), azok a 10%. Sok, de nem veszélyes. A 90% különösen nem tapsolt. Elmúlnak a rossz évek, lefogy majd a 10% a saját helyére, küzdhet majd újra a küszöbön.
concret
2022. október 12. 09:16
"...Joe Biden túl messzire ment, hiszen rendkívül erős kijelentéseket tett Putyinról, „ahonnan nagyon nehéz visszatáncolni”." Ehhez képest Putyin vezetésével Oroszország megtámadta a szomszédos országot, jelenleg nagyvárosok lakótelepeit rakétázza és atomfegyverekkel fenyegeti a világot. Volt-e egy rossz szava, hogy netántán Putyin elnök egy hangyányit még messzebre ment, innen visszatáncolni éppúgy lehetetlen, mint a megölt embereket föltámasztani, nem beszélve egy lerombolt hatalmas országrész újjáépítési jóvátételéről? Vagy csak a háborús bűnös, az emberiséget fenyegető agresszort nevén nevezése valósítja meg, hogy "túl messzire ment"? Egyáltalán nem kell visszatáncolni. Végig kell vinni a folyamatot. Szerencsére, úgy tűnik: meg van hozzá az elszánás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!