Rendezik az állami tőkealapok világát, januártól jön a Nemzeti Tőkeholding

2022. október 24. 15:00

A kormány megelégelte, hogy némelyik állami hátterű tőkealap alulteljesít, ezért koordinálásukra létrehozta a Nemzeti Tőkeholding Zrt-t – hangzott el egy háttérbeszélgetésen.

2022. október 24. 15:00
null
Joó István
Joó István

Pörgetni kell a hitelkihelyezéseket a ránk erőltetett téves szankciópolitika miatt veszélybe kerülő vállalkozások érdekében – jelentette ki Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár egy sajtó-háttérbeszélgetésen. Hozzátette: „Nem hagyhatjuk, hogy a 65 állami érintettségű tőkealap egyharmada alulteljesítsen ebben, ezért egységes rendszert hozunk létre, melyet a Nemzeti Tőkeholding Zrt. nevű ernyőszervezet fog össze, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felügyelete alatt.”

Arról is beszélt, ezzel január 1-től az Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank tulajdonában lévő alapok egy kézbe kerülnek, a tárca nélküli miniszternek rálátása lesz mindarra, mi folyik az alapoknál, egyikük se maradhat „zombi szervezet”. Az, ha a vállalkozások ennek következtében jobban előrehaladhatnak beruházásaikkal,

segít kiegyensúlyozni a szankciók miatt kialakult gazdasági és inflációs helyzetet.

Az állami szuperszervezet által lehetségesé válik, hogy csaknem 1500 milliárd forintnyi még ki nem helyezett forrás gazdára találhasson. A fix kamatozású forinthiteleket és a devizahiteleket természetesen nem érinti az intézkedés, hangzott el a háttérbeszélgetésen.

Szóba került az a múlt szombati kormányinfós Nagy Márton-bejelentés is, hogy 60 ezer hazai kis- és középvállalkozás (kkv) prosperálása, változó kamatú hitelei érdekében a kkv-szektorra is kiterjesztik a kamatstopot, november 15-től jövő év júliusáig. Ez mint megtudtuk, átlagosan másfél-kéz milliót enged hagyni az érintett vállalkozóknál, azon túl, hogy korábban már egy kkv-támogatási program mellett is döntöttek.

A hitelezés zsugorodását gátolja az is, hogy meghosszabbították a kedvezményes hitelekhez való hozzáférést nyújtó Széchenyi-kártya hitelprogramot,

igaz, egyszerűsített termékkörrel és 3,5 százalék helyett 5 százalék fix kamattal ami még mindig nagyon kedvezőnek, ösztönzőnek számít. Ezzel is összefüggésben Lóga Máté államtitkár leszögezte, a kormány és a Bankszövetség között egyeztetés folyik annak érdekében, hogy az állam az extraprofitadót részben a hitelezési aktivitástól tegye függővé.

Nyitókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én. (MTI/Bruzák Noémi)

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szkeptikus fickó
2022. október 24. 19:20
Állampapír...Tavaly a megtakarításomat "leköttettem" állampapír alapú portfólióba. 2.5 %- ot hozott... Az infláció meg 20%..Ha emelik az alapkamatot, érdekes módon csak a hiteleké emelkedik, a befektetéseké nem. Sokkal jobban jártam volna, ha veszek rajta eurót!
APESZ72
2022. október 24. 17:26
Rasdi
2022. október 24. 17:12
Csak azt remélem, hogy evvel megszüntetik a "vissza nem térítendő állami támogatások" gyakorlatát, és ezek állami befektetések formájában lesznek jelen a jövőben. Az állami vagyonkezelő holding BEFEKTETŐként jelentkezik, a befektetése fejében pedig a befektetése (tulajdonrész) mértékének megfelelően élhet és él is tulajdonosi jogával. Befektetőként azután adhat elővásárlási jogot akár az adott cégnek akár bármelyik tulajdonosának a vonatkozó törvényeknek megfelelően. Azonkívül remélhető (bár lehet hogy hiú remény) valamilyen állami igazgatási költség megtakarítása.
Namond
2022. október 24. 16:40
Kibújt a forint shortolás szöge a zsákból? Orbán ismét, az általa keltett, de elharapódzott az események után kapkod?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!