Elmaradt a republikánus áttörés az amerikai félidős választáson – Mandiner Vita (VIDEÓ)

2022. november 09. 14:55

A felmérések által jelzett papírforma látszik beigazolódni: a republikánusok visszahódítják a Képviselőházat, de a Szenátusban ismét mandátumegyenlőség körvonalazódik, halvány demokratapárti többséggel. Mekkora mozgástere marad Joe Biden elnöknek? Mit olvas ki az eredményekből a 2024-es elnökválasztásra vonatkozólag Donald Trump és a Republikánus Párt? Mártonffy Balázs és Baranyi Tamás Amerika-szakértők értékelése a Mandineren.

2022. november 09. 14:55
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A republikánusok Joe Bidenről szóló népszavazásként állították be a november 8-i félidős kongresszusi választásokat, arra építve, hogy az elnök népszerűsége és alkalmassági indexe rekordalacsony, illetve narratívájuk a gazdaságra koncentrált, hiszen elszabadult az infláció, magasak az adók és a covidválság kezelése sem sikerült a kormányzatnak. A demokraták az abortusz, az egészségügy és a fegyvertartás szigorításának ügyeivel kampányoltak, és láthatóan sikerült megszólítaniuk a női és a fiatal szavazókat.

Általános tendencia, hogy az elnöki ciklus felénél, a félidős választásokon a választók büntetik az elnököt és a kormányzatot, valamiféle ítéletet mondanak a ciklus első felének kormányzati teljesítményéről. Ez történt most is, de az várakozásoktól eltérően nem esett olyan mértékben vissza a Demokrata Párt támogatottsága, mint amilyen rossz Biden kormányzati teljesítményének választói megítélése.

Mekkora mozgástere marad az elnöknek egy várhatóan megosztott Kongresszussal a háta mögött? Milyen stratégiákat vázolhat fel az eredmények ismeretében a két nagy párt a 2024-es elnökválasztásra vonatkozólag? Ki vehet lendületet a 2022-es választói ítéletből: Donald Trump vagy Ron DeSantis a jobboldalin, Joe Biden vagy egy új ember a baloldalon?

A Mandiner Vita két vendége: Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézet vezetője és Baranyi Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

 

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

Elmaradt a republikánus áttörés az amerikai félidős választáson - Mandiner Vita by Mandiner

Mekkora mozgástere marad Joe Biden elnöknek egy várhatóan megosztott Kongresszussal a háta mögött? Milyen stratégiákat vázolhat fel az eredmények ismeretében a két nagy párt a 2024-es elnökválasztásra vonatkozólag? Ki vehet lendületet a 2022-es választói ítéletből: Donald Trump vagy Ron DeSantis a jobboldalon, Joe Biden vagy egy új ember a baloldalon?

 

 

--

Nyitókép: Mandiner

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2022. november 09. 16:48
Még emlékszem, a 10 emelet magas színes Gyurcsányra, az sem lehetett ingyen. Volt a közszolgálatiban Nap TV-zés, erős "balos" politikai irányultsággal. Semmink sem volt, a Medgyessy százezres tüntetésnek vágta a képébe, h. akinek TV kell, vegyen magának! Nagyon éppenhogy győztek akkor, el is égették gyorsan a szavazólapokat, nehogy újraszámolni lehessen. Sok disznóság volt akkor, a jobboldal ebből azt szűrte le, h. másképp NEM megy, legalább szavazat arányosan kell a médiát uralni és bármilyen visszatetsző, de KELL saját vagyonos vállalkozói réteg is. Ezzel együtt felejthetetlen, ahogy az elég bizonytalan tavaszi választások előtt valami 99 Mozgalom mögé felsorakozott Hernádi és Csányi. Nyilván csak "konzultáltak".
LancelotDuLac
2022. november 09. 16:35
Az a helyzet, hogy ezek a fasiszták csak hangosak, ezért tűnik úgy, hogy "roppant erősek", de csak La Fontaine békái - nagyon köhög az a repubi rendszer xDDDDDDDDDDDDDDD Orbánék 2019-ben is hatalmas győzelmet jósoltak az EP választáson, erre 40 valahány képviselővel kevesebb helyet nyertek a nácik.
ezavéleményem
2022. november 09. 16:06
Nem értem miért kell csalódást kelteni folyton a kormánypárti megmondó embereknek. Már napok óta azt harsogják a neten, minden platformon, hogy óriást fognak nyerni a republikánusok. Akik csak ezeket olvassák, mondjuk meg is érdemlik, de megint csalódtak. Nem volna értelmesebb dolog nem előre elkiabálni az esetleges győzelmet, és megvárni a végét valaminek? Néha tényleg falnak megyek a Deák Dani, Bohár Dani és még sokan mások posztjaitól. Attól is falnak megyek, amikor az ellenzéki tüntetés kezdő időpontjáról csinálnak egy képet, hogy mennyire kevesen vannak, és megint megbukott a tüntetés, majd kb. fél óra múlva meg valahogy csak kiment megint 3-5-10 ezer ember. Mire jó ez? Hiteltelenít és nevetséges, gyerekes.
öszödibeszéd
2022. november 09. 15:46
Áh, nemcsak a küret, akarom mondani abortusz fontos az amcsiknak. Olyan roppant lényeges kérdések is, mint a kutyaszexuálisok esélyegyenlősége, a néger rabszolgatartás megbosszulása a mai bárkin, a lilahajú nőimitátorok tamponnal való ellátása a férfi WC-kben vagy éppenséggel hogy Putyin mint náci ne rohanja le az egész világot, amire persze a legfőbb garancia az amerikai kurázsipapa Soros George.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!