Parizer-gate: egyenesen Jakab Péter számlájára lehet utalni a mozgalmának szánt adományokat

2022. november 18. 11:52

Augusztus 20-án startolt A Nép Pártján Mozgalom. Jakab Péter azóta is rodeózik, tagokat toboroz, de a tömörülést még nem jegyezhették be, legalábbis a Bíróság.hu adatbázisában ennek nem leltünk nyomára.

2022. november 18. 11:52
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Érdekes dolgokra akadt a Mandiner.hu Jakab Péter mozgalma, A Nép Pártján Mozgalom környékén.

A volt baloldali miniszterelnök-jelölt augusztus 20-án jelentette be: megalakult mozgalma. Nem sokkal azt követően tehát, hogy augusztus 11-én kilépett a Jobbikból, amelynek több évig volt a vezetője.

„Azt kell hogy mondjam így az államalapítás ünnepén, hogy ennek a hazának nem kevesebbre lenne szüksége, mint egy új Szent Istvánra. Egy vezetőre, aki képes az egymással harcoló, egymással folyamatosan torzsalkodó törzsekből egy egységes nemzetet építeni, egy olyan államot építeni, ami megvéd, nem megfoszt” – jelölte ki Jakab az új tömörülés irányvonalát.

Csakhogy A Nép Pártján Mozgalom nem található a Bíróság.hu nyilvános adatbázisában, a civil szervezetek névjegyzékében. A tömörüléshez köthető közzétételek, pénzügyi beszámolók sincsenek feltöltve a felületre. Utóbbi egyébként érthető, hiszen csak nemrég alakultak Jakabék. De hogyan alakulhattak meg, ha bejegyzésre utaló dokumentumok sem találhatóak meg a nyilvános adatbázisban?

Összehasonlításképpen: Karácsony Gergely főpolgármester, szintén volt baloldali kormányfőaspiráns 2021 májusában jelentette be a 99 Mozgalom indulását, a civil szervezetek névjegyzékéből pedig kiderül, hogy egy hónapra rá már jogerőre is emelkedett a tömörülés bejegyzése. Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom úgyszintén szerepel a Bíróság adatbázisában.

főpolgármester, szintén volt baloldali kormányfőaspiráns 2021 májusában jelentette be a 99 Mozgalom indulását, a civil szervezetek névjegyzékéből pedig kiderül, hogy egy hónapra rá már jogerőre is emelkedett a tömörülés bejegyzése. köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom úgyszintén szerepel a Bíróság adatbázisában.

A helyzet tisztázása végett csütörtök délután, levélben kerestük meg Csonki Dávidot. Miért őt? Mert Csonki Jakab bizalmasának tekinthető, több szempontból is. Az aktivista 2020 tavaszáig még a Párbeszéd Békés megyei szervezetének volt az elnöke, májusban azonban lelépett Karácsonyéktól, hogy el tudjon szegődni a Jobbikhoz. „Régen is szimpatizáltam a Jobbikkal, tetszett, hogy egy erős, határozott kiállású párt. (…) Teljesen más együtt dolgozni jobbikosokkal, mint baloldali politikusokkal, előbbiek határozottan és keményebben tudnak küzdeni”indokolta Csonki a váltást az Alfahírnek. Jakab ekkor külön Facebook-bejegyzésben is üdvözölte az új tagot. Mint fogalmazott, egy „tisztességes békési srác” csatlakozott hozzájuk. Csonki hivatalos Facebook-oldaláról pedig most az olvasható ki, hogy A Nép Pártján Mozgalomba is követte Jakabot.

Haladunk

És még csak csütörtök van.

Jakab bizalmasától azt szerettük volna tehát megtudni,

miért nem található a Bíróság.hu adatbázisában A Nép Pártján Mozgalom? Mi lehet ennek az oka, miért nincsen bejegyzésre vonatkozó dokumentum?

Továbbá, Csonki egyik bejegyzése nyomán – amely arra invitálja követőit, anyagilag is támogassák „A Nép Pártján Mozgalom csapatának és a nép hangjának, Jakab Péternek a munkáját”; ehhez pedig egy Jakab Péter Dénes nevén levő számlaszámra várják az adományokat – azt is meg szerettük volna tudni, miért erre a számlaszámra várják a támogatásokat? Mire költik a beérkező adományokat? Készül-e valamiféle elszámolás annak érdekében, hogy mások is megismerhessék a működésüket?

 

E mellett afelől is érdeklődtünk, hány tagot számlál mozgalmuk? Utóbbi azért érdekes, mert portálunk szeptemberben már megkereste A Nép Pártján Mozgalmat, akkor azt közölték, hogy nagyságrendileg 20 ezren jelezték csatlakozási szándékukat. A céljuk pedig az, hogy az év végére megszervezzék az országos lefedettségüket. „A Nép Pártján Mozgalom a párttá alakulást egy olyan rangnak tekinti, amelyért meg kell dolgozni, és amelyért meg is akarunk dolgozni.” Ergo: akkor alakulnának párttá, ha megfelelő társadalmi támogatottság alakul ki mögöttük.

Cikkünk megjelenéséig válaszokat nem kaptunk Csonki Dávidtól, a tömörülés sajtórészlegétől viszont igen. Ebben az áll, hogy

A Nép Pártján Mozgalom bírósági bejegyzése folyamatban van, az ehhez szükséges dokumentumok benyújtásra kerültek.

Mint írták, hogy a bejegyzésre mikor kerül sor, azt a bíróság tudja megmondani, „az ország jelenlegi helyzetében ugyanakkor a mozgalom egyetlen napot sem hajlandó elvesztegetni bírósági procedúrák miatt, ezért a tagtoborzást és az adománygyűjtést is folytatjuk, hisz mozgalmunk állami támogatás nélkül építkezik”.

Portálunk érdeklődésére kifejtették, több mint 20 ezren jelezték csatlakozási szándékukat; aktivistáik folyamatosan keresik fel őket, és országszerte alakulnak meg A Nép Pártján Mozgalom közösségei.

A támogatásokra vonatkozó kérdésünkre azt válaszolták,

az adományokból eddig 173 ezer forint folyt be, ezt egy külön erre a célra létrehozott elkülönített számlaszámon tároljuk.

Hozzátették, az összeg egyelőre nem került felhasználásra, a mozgalommal kapcsolatos költségeket Jakab a saját tiszteletdíjából fizeti.

Nyitókép: Facebook

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ács Zoltán
2022. november 18. 18:33
"ennek a hazának nem kevesebbre lenne szüksége, mint egy új Szent Istvánra Hát ez nem rossz ötlet István felnégyeltette Koppányt és kitüzette négy vár kapujára. Kezdhetnék mondjuk ezzel a parizeussal is, de inkább a főnökével .
Dobrevita
2022. november 18. 15:36
Hm, a bolsevik csőcselének a soros már nem utal? Hova jutott ez a Világ!?
elfogulatlan
2022. november 18. 15:17
Balról a 2. az Melon Husk?
nempolitizálok
2022. november 18. 14:15
Makimajom sajnálja tőle a CIA pénzét. Konkurens.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!