Így működik a „szürkezónás” gyermekpornográfia az Instagramon

2022. november 03. 16:59

Az Instagram kiskapuit kihasználva számos szülő csinálhat akár akaratán kívül is szexuális terméket gyermeke képmásából.

2022. november 03. 16:59
null

Meghökkentő internetes jelenségre hívta fel a figyelmet a New York Post. November 2-án megjelent ismertetőjében a lap az Instagram újabb árnyoldaláról számolt be. Egy Sarah Adams nevű felhasználó jelentette, hogy a képmegosztáson alapuló közösségi médiumon bizonyos szülők fizetős tartalomként kiskorú gyermekeikről töltenek fel olyan „családi képeket”, amelyeken a kisfiúk és kislányok hiányos öltözetben, jellemzően fürdőruhában láthatók. 

Ugyan ezeket a profilokat nem nevezte meg, de Adams tényként állította, hogy

– vagyis ezek a profilok úgy működnek, mint a fizetőfallal („paywall”) üzemelő médiumok.

Adams @Mom.uncharted című Instagram-profilján figyelmeztet a jelenségre, továbbá arra, hogy ezeket az Instagram-profilokat a TikTokon is reklámozzák. „Mommy ran [Instagram] accounts” nevű sorozat ajánlja a felhasználó figyelmébe azokat az Instagram-fiókokat, amelyeken a kérdéses tartalmak feltűnnek. Ezen hirdetések közül nem egy ért el 1.2 milliós nézettséget,

a rendszeres látogatók pedig jellemzően a 18 és 64 év közötti férfiak táborából kerülnek ki.

„Az analitikát áttekintve észre vettem, hogy a látogatók 90 százaléka férfi” – közölte Adams.

Megjegyzendő, hogy nem feltétlenül rosszhiszemű az a szülő, akinek gyermeke szexuális ragadozók áldozatává válik az interneten. Sok szülő bele sem gondol, hogy a gyermekéről feltöltött képeket „más szemmel" is lehet nézni.

Az Instagramot üzemeltető Meta szóvivője a The New York Postnak igyekezett leszögezni, hogy a platform „nagyon komolyan veszi” a fiatalok biztonságát, Adams állításait, és a hasonló vádakat pedig ki fogják vizsgálni.

Adams azonban attól tart, hogy az Instagram felhasználási feltételeiben rejlő kiskapuk egyfajta „alvilágot” teremtettek a platformon, amelynek kárvallottjai akár csecsemők is lehetnek. Felhívja a figyelmet arra, hogy habár főszabály szerint az Instagramon 13 év alatti felhasználók nem lehetnek jelen, ha a szülő vagy a gondviselő ezt mégis megengedi, akkor nincs akadálya a dolognak.

Emlékeztet arra, hogy ezt a kiskaput kihasználva

amelyeket több százezer felhasználó követ. A csecsemőknek azonban nincs módjuk arra, hogy befolyásolják, hogy róluk milyen tartalom kerül ki.

Az amerikai FBI szerint nagyjából 500 ezer online ragadozó tevékenykedik az interneten, akik naponta szedik áldozataikat. Utóbbiak többsége 12 és 15 éves kiskorú.

A New York Post a szülők figyelmébe ajánlja, hogy azok a gyermekek, akiknek képmásával szüleik visszaélnek, gyakran traumatizálódnak; kóros zaklatottság, depresszió, étkezési rendellenességek és önértékelési problémák kísérhetik későbbi életük során.
Ráadásul, azok a gyermekek, akiket szüleik ily módon „szexualizálnak”, később nagyobb hajlamot mutathatnak arra, hogy szexmunkásként próbáljanak érvényesülni.

– tette hozzá Anne Josephson manhattani pszichológus. Josephson figyelmeztetett arra is, hogy egy egész generáció remeghet bele abba, ha a felnőttek nem találnak megoldást erre a problémára.

Kép: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 10. 14:27
🇷🇺 https://m.youtube.com/watch?v=8imhLI46tIg
sosringli-babbal
2022. november 03. 21:27
Ezt én nem értem. Ha valaki pénzt kínálna, hogy megmutassam a gyerekeim fürdőruhás képeit, azt először pofán vágnám, aztán feljelenteném. Mire gondol, aki ezzel keres pénzt?
Zsaturnuzs
2022. november 03. 18:52
A bikinis gyerekfotók tilalma a mellbimbó-tabuhoz hasonló ostobaság. Ezen a tévúton hamar eljuthatunk a hidzsáb-csador-nikáb-burka vonalon a tálibokig. Addig nincs baj, amíg a pedofilok a neten talált hétköznapi gyerekfotókra izgulnak. A nőket sem prostituálja, ha kilátszik a hajuk, a lábuk a ruha alól. A strandokról nem is szólva, ott van igazi fertő?! Ugyan már... A gyerek-szépségversenyeket kellene betiltani. Azokon VALÓBAN "szexualizálják" a gyerekeket.
Akitlosz
2022. november 03. 18:30
A szerző mit szeretne? Azt, hogy tilos legyen gyermekekről fényképeket készíteni csak mert léteznek a világban pedofilok? Pedig igazából mindenkinek jó, ha a pedofilok 100%-ban a legális kereteken belül maradnak és nem ártanak senkinek sem. Ezt nem volna annyira nehéz belátni szerintem. Nem kellene megőrülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!