Kiderült: legkésőbb ekkor tudhatjuk meg, mi lesz a babaváróval

2022. december 21. 05:33

A pénzügyminiszter keddi tájékoztatójában erre is kitért.

2022. december 21. 05:33
null
Béres Sándor
Béres Sándor

A Mandiner megírta: 2019 júliusa óta ezermilliárd forint babaváró támogatást folyósítottak fiatal párok számára 2020 decemberéig, míg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint 2021-ben 505 milliárd forint összértékben vettek igénybe hazánkban babaváró kölcsönt. Fontos adalék, hogy

– olvasható a KSH oldalán.

Óriási az érdeklődés a babaváró sorsa iránt

Mivel a cikkünk írásakor elérhető információk szerint a babaváró kölcsönhöz kapcsolódó szerződés 2022. december 31-éig köthető meg, nem meglepő, hogy óriási az érdeklődés a családtámogatások, így pedig babaváró sorsát illetően is (a babaváró, az otthonfelújítási támogatás és a falusi csok is kifutna 2022-ben – szerk.).

Orbán Viktor: Maradnak a családtámogatások

Azonban, mint a Mandiner is megírta: Orbán Viktor már 2022. januárjában bejelentette, hogy ha marad a kormány, maradnak a családtámogatások is. Erről ide kattintva írtunk bővebben.

A miniszterelnök a Mandinernek adott interjújában arra a kérdésre, hogy a kormány milyen lépésekre készül, úgy fogalmazott:

„Ma még minden családtámogatás mellett is ha valaki úgy tervezi az életét, hogy nem vállal gyereket, akkor, mondjuk, 45 éves korában az élete gazdaságilag rövid távon mindenképpen könnyebb, mint ha két vagy három gyereket nevelne. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő elemek támogatási mértékét növelnünk kell” – részletezte hónapokkal ezelőtt a kormányfő lapunknak.

Orbán Viktor ugyanakkor aláhúzta: „van néhány olyan intézkedés, amelyet áramvonalasítanunk kell.” Mint mondta:

A kormányfővel készült interjúnkat teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja.

Legkésőbb ekkor derülhet ki, mi lesz a babaváróval

A fentiek alapján tehát különösen fontos volt Varga Mihály pénzügyminiszter keddi, a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról szóló sajtótájékoztatója.

Az eseményen a tárcavezető elmondta: a magyar kormány elkötelezett a hiánycél tartása és az államadósság csökkentése mellett, így amennyiben szükséges, ennek eléréséhez intézkedéseket is hoz.

Varga Mihály arra is kitért: akár januártól jöhetnek az uniós források. Az agrártámogatások biztosan jönni fognak, a többi operatív program és a helyreállítási források kifizetése a Bizottságon is múlik, de abban bízunk, hogy akár már az első félévben érkezhetnek ezek a források is – tájékoztatott.

Varga Mihály arra is kitért: Az agrártámogatások biztosan jönni fognak, a többi operatív program és a helyreállítási források kifizetése a Bizottságon is múlik, de abban bízunk, hogy akár már az első félévben érkezhetnek ezek a források is – tájékoztatott.

Varga Mihály a tájékoztatón arra is kitért: maradéktalanul rendelkezésre állnak az ország biztonságos működtetéséhez, az energiaellátásához és a magyar családok védelmét szolgáló intézkedések fenntartásához szükséges források.

És bár a pénzügyminiszter közlése szerint még nincs végleges döntés a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, a családtámogatási intézkedések finanszírozása továbbra is biztosított.

A tárcavezető közleménye szerint tehát még az év végéig meghozza a kormány a családtámogatásokkal kapcsolatos döntéseket

– derül ki a Portfolio tudósításából. 

A babaváró támogatásról

A babaváró támogatás olyan 10 millió forintos, kamatmentes kölcsön, amely akár teljes egészében támogatássá válhat: az első gyermeknél a várandósság 3. hónapja után három évig nem kell törlesztőrészletet fizetni, a második gyermeknél a törlesztőrészlet felfüggesztése mellett elengedik a fennmaradó hitel 30 százalékát (tízmillió forint esetén például hétmillió forintot), a harmadik gyermeknél pedig a fennmaradó hitel teljes összegét.

Nyitóképen: Varga Mihály, pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. december 21. 17:02
Most hallom, hogy a fiatal nők szja mentessége 30 éves korukig lesz kitolva. Ha vállal? vagy szül/nevel gyereket. Gondolom, nem szaladunk előre, ha férfi is szül, akkor majd arra is ráhúzzuk a törvényt, előre nem kell elkapkodni ezt a kedvezményt. Valószínűleg a genderlobbi miatt várunk, nem akarunk a férfiak méhébe turkálni. Az a botmixeres.
ChatBot
2022. december 21. 14:03
Ha egy kormány kisbabának nézi az egész társadalmat, abból előbb-utóbb rontibonti lesz.
Ninini
2022. december 21. 09:52
"a második gyermeknél a törlesztőrészlet felfüggesztése mellett elengedik a fennmaradó hitel 30 százalékát (tízmillió forint esetén például hétmillió forintot)" Vegyetek egy számológépet, vagy valami. Inkább három az a hét millió.
nick89
2022. december 21. 09:23
https://444.hu/2022/12/21/nyoma-sem-marad-a-lelegeztetogep-beszerzes-legnagyobb-hazai-nyertesenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!