Deutsch Tamás: Példa nélküli cenzúrát tolt az EP

2022. december 15. 17:03

Durván letorkollták a beszédet tartó Gál Kingát az EP nemzeti vétóvitájában, majd az egészet kivágták a hivatalos videóközvetítésből. Később aztán visszakerült.

2022. december 15. 17:03
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője és frakcióvezetője levélben fordult a testület elnökéhez, miután véleménye szerint párttársa, Gál Kinga „példa nélküli cenzúra” áldozata lett a legutóbbi plenáris vitán, amely „az Európai Unió védelme a nemzeti vétókkal való visszaélés ellen” címet viselte.

A történtekről Deutsch levele alapján

Deutsch levele szerint miután Gál Kinga befejezte beszédét (a képviselő egyébként arról értekezett, hogy az EU nem válhat Európai Egyesült Államokká), Othmar Karas levezető elnök hosszú és oda nem illő személyes kommentárt fűzött a képviselőasszony szavaihoz. Amikor pedig egy lengyel képviselő, Jacek Saryusz-Wolski jelezte, hogy Karas túllépte hatáskörét, a levezető elnök ragaszkodott hozzá, hogy ő csak a többség véleményét ismételte el. 

Karas ezt követően arról beszélt, hogy a testület véleménye egyértelmű, demokratikusabb EU-t akarnak, a vétó pedig blokádot jelent, ami antidemokratikus. A kérdés így szerinte csak az, hogy „jövő vagy blokád?”, mert több demokráciára van szükség, amivel szembemegy az egyhangú döntés.

Ami viszont a fentieknél is jobban meglepte a fideszes képviselőt az az, hogy az egész szekciót, Gál beszédével és Karas reakciójával egyetemben (egy másik hosszabb szekcióval együtt) kivágták az EP közvetítéséből. Deutsch levele szerint még Gál Kingát is kiszerkesztették a felszólalók listájáról – mellékelte is a két verzióját a felszólalói listának, valamint a videót. (Utóbbinál időközben korrigálták a dolgot, és visszatöltötték a kiszerkesztett részeket, azonban a listát Deutschék időben letöltötték, és csatolták a levélhez).

Mint Deutsch Tamás levelében fogalmazott:

a levezető elnöki kommentár felháborító és elfogadhatatlan, elvégre a vonatkozó 22/3-as szabály szerint az elnök nem bonyolódhat vitába. A politikus ezért az ügy kivizsgálását követelte.

Gál Kinga maga is megemlékezett a történtekről Facebook-oldalán. „Elnök úr, Ön alapjaiban nem ismeri az Európai Unió működését. A tagállamokért van az Unió, és nem fordítva. Ön a demokrácia mélyítéséről beszél, miközben pont elhallgattatni akarja az Öntől másképpen gondolkozó képviselőtársait. Mi a diktatúra, ha nem ez?”tette fel a kérdést a levezető elnöknek.

 

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
piscsik
2022. december 16. 00:19
Sosem feledik náci voltukat.
Karvaly
2022. december 15. 21:04
Olyan érzésem van, mintha a brüsszeli akárkik a folyosón egymás közt beszélgetve még jól fel is háborodnak, mondván: "Mit képzelnek magukról ezek ott a keleti végen, hát azt hiszik, hogy beleszólhatnak a dolgainkba? Örüljenek, hogy egyáltalán bejöhettek ide, onnan, a cselédházból" Az a rengeteg képmutatás, amit nap mint nap lehet látni tőlük, mind arra vall, hogy amit a szolidaritásról, elvekről mondanak, azt egy másodpercig sem gondolják komolyan - és igazából frusztrálja őket, hogy viselkedniük kell, nem mondhatják azt, amit őszintén gondolnak.
Osztap Bender
2022. december 15. 19:30
Mit keresnek a magyar képviselők a "mini Hitlerek" között? Mit keresünk mi a brüsszeli Reichstag-ban?
budapesti
2022. december 15. 19:18
Az már nagyon durva, hogy utólag kiszerkesztik az adásból, ami "nem fér bele" a ballib / amcsi politikai propagandába. Ez hol és mitől demokrácia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!