Öt legjobb társasjáték karácsonyra, amivel garantáltan összehozod a családot

2022. december 24. 15:00

Összeszedtük az öt legjobb társasjátékot karácsonyra, amivel garantáltan összehozod a családot. Szubjektív lista következik.

2022. december 24. 15:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A karácsony a szerencsések számára a családról szól. Az ünnepek alatt végre van lehetőség együtt lenni, beszélgetni, és előkerülnek a család kedvenc társasjátékai is. Jó hír, hogy van élet a jól bejáratott Monopolyn, Activityn és a Ki nevet a végén?-en túl, ugyanis az elmúlt években reneszánszukat élik a társasjátékok. Ez csak első hallásra meglepő. Az egyre inkább az élethűség határát karcoló digitális játékok mellett sokáig nem tűntek versenyképesnek a klasszikus, kézzelfogható táblajátékok, ugyanakkor a globális digitalizáció abba az irányba halad, amit egy mémként terjedő kép remekül összefoglal: régen a számítógép világa jelentette a menekülést a valóság elől, ma a valóság jelenti a menekvést a számítógépek uralta világ elől.

Mindenesetre mi saját tapasztalataink és egy közel százezer főt számláló szülői Facebook-csoport lelkes tagjai segítségével próbáltuk összeszedni az öt legjobb karácsonyi társas merőben szubjektív listáját, amivel – ajánlói szerint – garantáltan összehozhatjuk a családot.

Időszerű, ezért megsúgjuk: társasjátékot karácsonyra ajándékba adni sem rossz ötlet.

1. Rókanyomon

Nagy népszerűségnek örvend az ötéves kortól ajánlott társasjáték. Ennek lényege, hogy a róka elcsente a nagyi almásrétesét, és el akar vele osonni a rókalyukba. A játékosoknak össze kell dolgozniuk, hogy kiderítsék, melyik vörösszőrű volt az elkövető, még azelőtt, hogy kereket oldana. A játékot a különleges narancssárga nyomolvasó teszi különlegessé, amely segít a tettes kézre kerítésében. „Szinte minden nap előkerül, pedig lassan egy honapja megvan!”; „kooperatív, szép, logikus gondolkodást és együttműködést fejlesztő, vicces”;

– így véleményezik a szülők az egyébként inkább szűk családi körben ajánlott (2– 4 fő) játékot.

Rókanyomon (tarsasjatekok.com)

2. Magyar népmesék

Gyönyörű kivitelű társasjáték, amelyben a játékosok az ismert népmesék – Tündérszép Ilona, Fehérlófia, Fából faragott Péter, Az okos lány, A csillagszemű juhász vagy A legkisebb királylány – szereplőinek bőrébe bújva, különleges képességekkel felruházva indulnak szerencsét próbálni. A cél, hogy eljussanak az Óperenciás-tengeren, az Üveghegyen, és a Sötéterdőn túl fekvő fekete várba. Ám ez korántsem olyan egyszerű, van, hogy elfogy a hamuba sült pogácsa, vagy nem sikerül begyűjteni azt a mese- vagy varázstárgyat, ami a feladatunk lenne. A társasjátékot a tervezők ötéves kortól ajánlják, mi inkább kiskamaszoknak, mert stratégiai gondolkodást igényel (és persze fejleszti is azt). Nem csak szűk körben játszható, hiszen egy mesehőst egy kisebb csapat is vezethet, így segítséggel a kisebbek is részt vehetnek a mókában. „Fordulatos”; „több társasunk is van valahogy mindig ez kerül elő”; „kicsit bonyolult” – íme a vélemények.

Magyar népmesék A társasjáték szabályvideója

3. Dixit

Nem új – 2008-ban jelent meg – ám mégis rengeteg szülői ajánlásban felbukkant a Dixit. A legfontosabb erény a képzelőerő ebben az egyedi, korhatár nélküli kreatív, úgynevezett asszociációs „partitársasjátékban” (tízből nyolc játéknál megtalálható ez a kitétel, mi némi kutakodás után úgy találtuk, csak annyit jelent, hogy nagyobb társaságok is játszhatják). A játékosoknak a kártyalapokról kell néhány szót mondaniuk, a játékostársaknak pedig ki kell találniuk, melyik kártyáról van szó. A Dixit,

melynek megnyeréséhez elengedhetetlen az asszociációs készség, a kreativitás és a figyelem, na és persze a szerencse. A Dixit nemcsak játék, hanem szuper önismereti és személyiségfejlesztő segédeszköz, melyet pszichológusok is szívesen használnak. A játékot 3-8 fő játszhatja, nyolcéves kortól, a játékidő harminc perc. „Gondolkodtató, megmozgatja a fantáziát, segít jobban megismerni a másik ember belső világát”; „segít a kötetlen beszélgetés, az érvelés, véleményalkotás, képzelettársítás megtanulásában, gyakorlásában”; „egyetlen hátránya van talán: elég hamar meg lehet ismerni a kártyákat benne. De léteznek plusz csomagok is hozzá” – így véleményezik.

A Dixit az év társasjátéka volt 2010-ben

4. Azul

Színes, ötletes játék az Azul, melynek sztorija a következő: Portugália királyát megigézték az Alhambrában látott szépséges, színes csempék. Utasította hát országa mestereit, hogy ilyen díszítéssel lássák el királyi palotáját. A játékosok feladata összeállítani a legértékesebb falat, amellyel elnyerhetik a király bizalmát és ezzel a megbízást: ő díszítheti a királyi palotát. Nyolcéves kortól kettő-négyen játszhatják a társast, a játékidő 30-45 perc. Íme a vélemények: „jó játék az egész családnak és kellően gyors, rövid”; „nagyon szép kidolgozás, minőségi játék, érthető szabály”; „alap játék, aminek mindenki polcán ott kellene lennie”.

Az Azulnak több változata is van (tarsasozz.blog)

 

5. Bang

A listából nem maradhat ki a titkos szerepes, versenyalapú partiáték, amelyben egy csapat ravasz bandita és egy elszánt seriff küzd egymással, plusz csavarként pedig ott a „renegát” figurája is. Életerő, muníció, titkos extrák

– kicsit a korai szerepjátékokat idézi az elképzelés.

Viszont tényleg nagyon kompetitív, az egymással való kiszúrás és a titkos összeesküvések miatt inkább olyan családoknak ajánljuk, amelyek tagjai egyrészt mernek durván versenyezni (nálunk ez nem ment, amikor valaki kihullás szélére ért, a többiek hagyták regenerálódni, így egy soha véget nem érő időhurokba kerültünk), ugyanakkor a szerepjáték tényleg játék, tehát nem folytatódik valódi lövöldözésben a társas.

A Banghez számtalan kiegészítő kapható (gemklub.hu)

 

+1: az igazi, mindenki által játszható társasjáték

Több száz kedvelést kapott annak az édesanyának a kommentje, aki szerint a legjobb családi társasjáték nem más,

mint a zoknipárosítás.

A társasjátékok szerelmeseinek ajánljuk a Mit Játsszunk? videóblogot, ahol egy fiatal házaspár különféle szempontok alapján mutat be játékokat.

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DINO54
2022. december 25. 10:03
Az öt legnagyobb lófasz amit bekaphattok...
cirmicica
2022. december 24. 17:34
egy-két pakli römikártya és többféle játszható vele
__Y__
2022. december 24. 15:19
A Dixit meg a Bang az nagyon jó, azokkal sokszor játszottam, ha nagyobb társaságot hívtam, vagy mentem valahova. A többit még nem próbáltam,de érdekesen hangzanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!