Tényleg többet szexelünk karácsonykor? – a pszichológus elmondja

2022. december 24. 19:00

A karácsonyi és a két ünnep közötti időszak általában a családi összejövetelekről, az ajándékozásról és a kikapcsolódásról szól. Egyes vélekedések szerint pedig ebben a két hétben az intimitás is nagyobb szerepet kap a párok életében. Tényleg többször bújunk egymással ágyba ezekben a napokban? Erre adott a Mandinernek választ Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója.

2022. december 24. 19:00
null
Krupincza Mariann

„Az intimitáshoz, az egymásra hangolódáshoz idő kell. Ezt nagyban befolyásolja az énidő és a családdal töltött idő is. Azonban ha a gyerekek otthon vannak szünidőn, az kicsit nehezítheti a helyzetet. De alapvetően ez az állítás megállja a helyét. Nem véletlen az a vélekedés sem, hogy emiatt tapasztalható időnként kiugró születésszám szeptember környékén” – mondta el a Mandinernek Hal Melinda, arra a kérdésre válaszolva, hogy tényleg többet szexelnek-e párok karácsonykor és az év utolsó napjaiban.

A klinikai szakpszichológus ezután megjegyezte, hogy végig tekintve ezen az éven, amely a szomszédban dúló háború okozta krízsiben telt, kíváncsi lesz, hogy ez a fokozott intimitás miként mutatkozik majd meg a párok magánéletében. Illetve jövő szeptemberben tapasztalhatunk-e majd növekvő gyermekszületési számot. Hiszen

félő, hogy az év során felgyülemlett feszültség még inkább ki fog jönni ezekben a napokban családok esetében.

„Akadnak olyan párok, akik ezekből a társadalmi krízisek okozta feszült helyzetekből megerősödve, egymást támogatva jönnek ki. De a többségre az jellemző, hogy egy járvány vagy háború okozta teher negatívan hat a magánéletére és a társas kapcsolataira egyaránt. Összességében a mentális egészségre is negatívan hat a körülöttünk zajló nehézség” – hangzott el.

Illusztráció. Fotó: Pixabay
Illusztráció. Fotó: Pixabay

A pihenés jó hatással van a libidóra

Hal Melinda ezután arról beszélt, hogy a dolgozó korosztály esetében az is befolyásolhatja a szexuális élet mennyiségét és minőségét, hogy mennyi idejük jut a rekreációra, feltöltődésre.  „Két-három, pihenéssel töltött nap is jó hatással lehet a párok nemi életére, de ha valaki egy hosszabb szünetet ki tud venni, az biztos, hogy hatni fog a libidójára” – húzta alá.

Míg a karácsonyi időszak inkább a tartós párkapcsolatban élő nemi életére van hatással, addig a szilveszter felszabadultsága azoknak is felpezsdítheti a magánéletét, akik még nem köteleződtek el vagy esetleg még keresik a párjukat.

– tette hozzá a szakértő.

Hosszútávú erőforrást jelenthetnek a kapcsolataink 

„Összességében a legjobb ajánlatunk az aktív pihenés, a lelki ráhangolódás az ünnepre, beleértve szociális kapcsolataink személyes ápolását. Idén kifejezetten kérjük a lakosságot,

Ha kapcsolatainkra helyezzük most a hangsúlyt, az hosszútávú erőforrást jelenthet a következő évben” – húzta alá Hal Melinda.

Nyitókép, képek illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Will
2022. december 25. 11:29
Na ettől a seggtől megzavarodtam, először azt hittem, valami felugró pornóoldal reklám. De szerencsére a cikkhez tartozik :')
-Zsolt-
2022. december 25. 00:55
Nem gondoltam volna, hogy a fenti képpel a mandiner karácsonyi kínálatában fogok találkozni, de jobb, mintha valamelyik pedofil pap ájtatos képét tették volna ki. Ezek után várjuk a hiány pótló folytatást: Többet önkielégítünk-e karácsonykor míg Jézuska és Mikulás bácsi figyel bennünket címmel! Hal Melinda és a téma meg valószínűleg a szokásos szaporulatszám-növekedés propagálását hivatott szolgálni.
need-info
2022. december 24. 21:45
https://www.youtube.com/watch?v=hhs-BqZ9qfM&list=PLiYiBAhfNBLWsOpCDgsXgNb4T3O-fzIVD https://www.youtube.com/watch?v=o0DJvq3OKQo https://www.youtube.com/watch?v=-U3iScR_H9Y
Ag Kos
2022. december 24. 21:40
De jó, legalább nem kell már ilyen színvonalú cikkekért külön a Blikket is olvasnom...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!