Amióta az eszemet tudom, jobboldali érzelmű vagyok – Zalatnay Cini a Mandinernek

2022. december 18. 14:30

„Komálom!” – mondja Orbánról, imádta a „sógorát”, Latinovitsot, jóban volt Jimy Hendrix-szel, és bár „jó volt vele”, nem Brian May volt élete szerelme. Zalatnay Sarolta énekesnővel beszélgettünk családról, zenéről, börtönről, kommunistákról és még sok minden másról.

2022. december 18. 14:30
null
Sal Endre
Sal Endre

CSALÁD

Tényleg azért lett Cini a beceneve, mert kisgyerekként cincogó, vékonyka hangja volt?

Igen, cincogtam, mint egy kisegér és szoprán operaáriákat énekeltem, mert mindig operába vittek a szüleim.  

Aztán hétéves korában kivették a manduláját. Ha nem veszik ki, akkor ma lehet, hogy operaénekesként tisztelhetjük?

Gyakorlatilag igen. A jó Isten amúgy sokszor próbára tette azokat a szerveimet, amelyek az énekléshez kellettek. Állandóan középfülgyulladásom volt gyerekként, meg mandulagyulladásom, örökös probléma volt velük. Ki kellett venni a mandulámat, ám hagytak bent egy kis csonkot – ami 34 éves koromban derült ki egy rutinvizsgálat során – és ettől rekedtes hangom lett. Kórházban is voltam vele gyerekként, ott döntöttem el, hogy orvos leszek, mert annyi beteg gyereket láttam. Végül nem lettem orvos.

Istent említette. Hisz benne?

Vallásos családból jövök, és hiszek benne. Minden vasárnap mentünk templomba édesanyámmal, aki az evangélikus püspök titkára volt. Szerettem ott lenni. Később az evangélikus templom kórusában énekeltem.

Az ötvenes éveket írjuk. Nem volt problémájuk abból, hogy az édesanyja az egyháznál dolgozik?

Nem is kevés.

Kilencéves voltam, amikor meghalt az édesapám 1956-ban.

Az egyház sokat segített lelkileg, hogy az édesanyám talpon maradjon.

Mi történt az édesapjával?

Nem tartozott a kommunisták kedvencei közé, ő és a két bátyja is megjárta a börtönt. Ott olyan szinten meggyötörték, hogy belebetegedett és a kiszabadulása után hamar meghalt gyomorrákban. Félelemben éltek, mindig attól tartottak, mikor jön az a bizonyos fekete autó. A két bátyja még húzta egy darabig, de a börtönt ők sem tudták kiheverni.

Az apukája hány éves volt, mikor meghalt?

Csupán 52.  

Nem született testvére?

Volt egy kisöcsém, de ő sajnos meghalt a születés után. Nem sikerült, hogy testvérem legyen, apám és anyám nem élhetett hosszan egymás mellett, nekem pedig nem adatott meg, hogy gyermekem legyen, hiába próbálkoztam rengeteget. Ezek az én nagy próbáim az életben.

Azt mondja, az édesapja a kommunista rendszer áldozata lett. Zalatnay Sarolta ellenben abban a rendszerben lett itthon és külföldön is sztár. Ezek szerint az édesapja miatt nem érte hátrány?

Sikeres lettem, de hiába voltam tehetséges énekes, sokszor éreztem, hogy akadályokba ütközöm. Nem véletlen az sem, hogy külföldön számtalan díjat kaptam, itthon pedig szinte semmit. Én nem szerettem azt a rendszert. Már azért sem, mert édesanyám később sokat mesélt arról, hogy csinosan felöltözve ment be az ÁVH-hoz, hogy megpróbálja elérni, hogy az apámat ne kínozzák tovább.

A Margit körút az 1956-os szabadságharc idején. Itt volt kisgyerek Zalatnay Sarolta. Fotó Fortepan/Nagy Gyula

Emlékszik az 1956-os forradalomra?

A Margit-híd budai hídfőjénél laktunk, és nem egyszer átlőtték a mi lakásunkat is,

ami egy nagypolgári lakás volt, amíg volt… Emlékszem mindenre. Arra is, hogy az orosz katonák berohantak a ház udvarára, de szerencsére nem bántottak.

Halottakat is látott?

Nem. De arra is emlékszem, hogy valaki behozott egy lovat, amit aztán levágtak, mert nem volt étel. Ezt nagyon nehezen viseltem, sírógörcsöt kaptam, mert már akkor szerettem az állatokat.

ZENE

Amikor a Toldy Ferenc gimnáziumban másodikos korában egy bulin odalépett a színpadon álló Komár Lászlóhoz, hogy énekelni akar, komolyan vette, vagy csak egy jó csajt látott önben kezdetben?

Biztos, hogy csak a jó csajt látta bennem. Mikor odaléptem a színpadra és megtudta, hogy énekelni akarok, rám nézett és azt mondta: Nem is olyan rossz. Mármint én, és nem az énekhangom. Később aztán ő lett életem első szerelme. Volt eljegyzés is, de véget ért.

Miért?

Mert rákérdezett, hogy mit szeretnék? Énekelni, mondtam. Erre azt válaszolta: ő viszont elvenne feleségül, ám akkor nem énekelhetek többé. Itt dőlt el, hogy külön megyünk.

Ön szerint utólag megbánta?

Biztosan. Édesanyámat nagyon szerette, mikor találkoztak valahol, mindig odakiabálta, na, mi van, Sári „majdnemanyósom.” Laci nagyon sokat segített nekem, azzal is, hogy tovább vitt Bergendy Pistiékhez. Isten nyugosztalja, már ő sincs.

Faragó Judy István és Komár László a Budai Ifjúsági Parkban 1963-ban. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

1965-ben, a Népszabadság tévéfotel rovatában írták: „megismerkedhettünk egy figyelemre méltó előadókészségű kislánnyal, Zalatnay Saroltával. Emlékszik a cikkre?

Nem, erre sajnos nem.

1968-ban Londonban járt, ahol gyengéd szálak fűzték Maurice Gibbhez, a legendás Bee Gees tagjához. Kevés hiányzott, hogy kint maradjon?

Nagyon kevés. Olyan reklámot csináltak nekem, hogy nagy tömeg várt a londoni reptéren. Volt egy fogadás egy menő klubban.

Az egyik sarokban Jimi Hendix zenélt, a másikban Janis Joplin énekelt. Elképesztő volt!

A megérkezésem után néhány nappal felénekeltem egy Bee Gees-dalt a stúdióban, így lettem jóba az együttes tagjaival. Maurice Gibbel különösen. Partikról partikra jártunk, lett angol jogsim, és lemezt is akartak. Mivel nem lehetett tudni meddig maradhatok, mikor kell visszamennem Magyarországra, azt szerették volna, hogy házasodjak össze vele. Nemet mondtam. Bár felejthetetlen volt kint, hiányzott az anyukám.   

Jimi Hendrixel többször is találkozott?

Mivel a svéd barátnőm Hendrix szerelme volt, elég sokat. Többször is feljött a lakásba, amit béreltünk. Zseniális pali volt, de meglehetősen önpusztító életet élt.

Tényleg Brian May, a Queen gitárosa volt az élete szerelme?

Nem. Jó volt vele, de nem.

Az első férje az énekes, Révész Sándor volt. Min ment félre a kapcsolat?

Két évig voltam a felesége, a Piramis korszakában váltunk el. Amíg egy kapcsolat pozitívan hat az ember lelkére, a zenére, a színpadra, addig jó, addig megy. S egy idő után nem ment. Több komoly kapcsolat volt az életemben, de ha visszagondolok, Frenreisz Karcsival kellett volna maradnom. Azt az életet véglegesíteni.

Ezt ő is tudja?

Nem biztos.

Hogyan jellemezné a viszonyát a korszak másik két legendájával, Kovács Katival és Koncz Zsuzsával?

Zsuzsával sosem volt különösebb kapcsolatom, Katival pedig hullámzó, hol így, hol úgy.

Rivalizáltak egymással?

Elvoltunk egymás mellett, hiszen mind a hárman más karaktert képviseltünk.

18 nagylemez, 6 mozifilm, 11 könyv. Van hiányérzete?

Igen, van. Az életemről szeretnék egy filmet. Mindig az anyagiakon akadt el, eddig nem tudtam megfelelő támogatót szerezni hozzá.

Ki alakítaná benne Zalatnay Cinit?

Tóth Andi, az énekes. Ugyanilyen voltam fiatal koromban. Ez a film megkoronázna mindent. Hiányzik, mint az is, hogy

soha nem kaptam állami kitüntetést, így Kossuth-díjat sem. Tudom, megbotlottam, de akkor is.

Most harmadszor is felterjesztettek. Meglátjuk. Talán.  

A NAGYBETŰS ÉLET

Mi lett Dinivel?

Tudom kire gondol, ő volt az a fiú, akivel életemben először csókolóztam. Jégkorongozó volt, nagyon jó képű, szőke, kék szemű fiú.

Hol volt az első csók?

A Dunaparton, aztán később megismétlődött Balatonszárszón is. De ez a kapcsolat megállt a csóknál.

Mi lett vele?

Nem tudom, eltűnt az életemből, lehet, hogy külföldre ment.  

Zalatnay Cini 1969-ben, már közkedvelt énekesnőként. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

„Ha két éven belül kimegyek a divatból, akkor kozmetikus leszek. Ha nem, akkor majd a külkereskedelemben szeretnék elhelyezkedni.” Ki mondta 1967-ben?

Én, de lódítottam valamennyit. A kozmetika oké, kitanultam, de nem erőltettem az éneklés mellett. A külker nem tudom, honnan jött.

Ezek voltak a kedvencei 1969-ben az újságok szerint: Bach, Beatles, Bob Dylan, Jancsó Miklós, miniszoknya. Sokat változott az ízlése azóta?

Bachot szeretem, a Beatles ma is alap, Bob Dylant már nem annyira, Jancsó Miklóst viszont nagyon szerettem Hernádi Gyulával együtt.

Miniszoknya?

Imádtam amikor megszóltak miatta.

Mikor megjelent a Nem vagyok én apáca című könyve, sokan nekirontottak önnek. Például egy gyógyszerésznő, aki olvasói levélben kritizálta. Akkor azt üzente neki az újságokban: maradjon csak jó gyógyszerész és ne akarjon feleslegesen méregkeverő lenni. Bánja utólag a visszavágást?

Nem bánom.  

Jól érzem, hogy a Nem vagyok én apáca című könyv volt az első, ami Zalatnay Cinivel kapcsolatban megosztotta az embereket?

Fordulópont volt. Egy balul sikerült műtét után megijesztettek, hogy nem biztos, hogy minden rendben lesz, félő volt, véget ér az énekesi karrierem. Ekkor döntöttem el, legalább leírom az addig történeteket.

Hány példányban fogyott a könyv?

Százötvenezer környékén.

Könyvet írt Cicciolináról is. Mit szólt hozzá az édesanyja, aki ugyebár az evangélikus püspök titkára volt?

Hogy mit szólt? Nem ellenkezett, sőt, ő intézte Cicciolina esküvőjét.

A második férje, a fogorvos, fogtechnikus Benedek László volt. Vele élt, mikor örökbe fogadta a kislányát, Nikit. Hogy történt?

Niki a Kerepesi úti otthon lakója volt. Amikor az ötödik beültetésem sem sikerült, az orvos azt mondta, itt álljunk meg, miért nem fogadok örökbe egy gyermeket? Elmentem ebbe az otthonba, a vezető pedig azzal fogadott, hadd ajánljon ő egy gyereket, mert

van egy hároméves kislány, aki örökké sír, hogy senkinek sem kell.

Volt a sarokban egy nagy járóka és ő ott állt benne és akkor is sírt. Úgy nézett ki, mint az én kedvenc színésznőm, Romy Schneider gyerekkorában. Egyből mondtam, hogy őt elvinném! Persze nem ment olyan egyszerűen, de végül hozzánk kerülhetett.

Zalatnay Sarolta és a lánya, Niki. Fotó: Klinghammer Noah 
 

Két évet ült börtönben csalás miatt. Volt pozitív hozadéka is a bent töltött időnek?

Sokat kínlódtam, mert gyötört a bezártság, mégis megtaláltam a hangot mindenkivel. Angolt tanítottam a többi lánynak, éneket, aerobicórát tartottam nekik. De meg kellett tanulnom, hogy mindamellett csak magamra számíthatok.

LATINOVITS ÉS RUTTKAI

A zenész Freinresz Károllyal is élt együtt, akinek a féltestvére volt a színészkirály Latinovits Zoltán. Milyen személyes emléke van róla?

A Fészek Klubban találkoztam vele egyszer, családi összejövetel volt. Taxival érkezett. Engem még alig ismert, de látszódott, hogy kedvel. Elmesélte, hogy a taxis nem tudta, ki az a Latinovits, ezért azt mondta, hogy ő Zalatnay Sarolta sógora. Sokszor találkoztunk. Nem egyszer „úgy maradt”, mint amit az esti színházi előadáson játszott. Zseni volt. Én pedig mindig,

minden negatívumát megbocsátottam az olyan embereknek, akik tehetségesek.

Imádtam őt és a szerelmét, Ruttkai Évát is.

Hogyan jellemezné Latinovits és Ruttkai kapcsolatát?

Egy őrült szerelem volt, amelynek Latinovits halála vetett véget. Engem is sokkolt. Előző nap még együtt sétáltunk Balatonszemesen, aztán másnap jött a hír, hogy elütötte egy vonat. Azóta is azt mondom, szerintem baleset volt, nem akart meghalni. Ruttkai Éva is ezt gondolta.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán egy 1961-es felvételen. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Beszélt vele róla?

Ott voltam Éva mellett a betegágyánál a kórházban, amikor már nagyon rossz állapotban volt. Soha nem fejeltem, azt mondta egyszer: „Cini, ha megtudom, hogy öngyilkos lett, akkor majd ha újra találkozunk ott fent, én fogom megfojtani a saját kezeimmel!” Mikor bent voltam nála a kórházban, végig csak bőgtem. Az utolsó időkben alig volt magánál, mindig Zoltánt emlegette, meg a közös kutyájukat.  

POLITIKA

Aláírta 2021-ben a Fidesz Stop Gyurcsány kampányát. Miért?

A már fentebb említett családi okokból. Sosem szerettem a kommunistákat. Kádár Jánossal egyszer találkoztam, akkor is véletlenül. A Vigadóban próbáltam és feltűntek nagydarab emberek és azt mondták, itt van Kádár, ne nagyon menjek sehová az épületben. Én mégis a lifthez sétáltam. Abban a pillanatban szállt ki belőle Kádár.

Próbálok, mondtam. Erre ő: „És azt is énekelni fogja, hogy János bácsi pipája? Mert azt mondják, azt rólam írták.” Azt sem bocsátom meg a rendszernek – és ez más zenészeknél is nagy gond az én korosztályomban -, hogy az 1966 és 1989 közötti időszakra nincs nyugdíjelszámolásunk, olyan, mintha 1989-ban kezdtem volna énekelni.

Orbán Viktor későbbi miniszterelnök egy 1990-ben készült fényképen a Parlamentben. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

„Ezen a választáson vasárnap a boldogság és a lehetőségek nyertek, és én boldog vagyok emiatt”– mondta a 2022-es országgyűlési választás után. Miért volt fontos, hogy közölje?

Ott voltam az eredményvárón a Bálnában is. Amióta az eszemet tudom, jobboldali érzelmű vagyok.  

Valahol azt nyilatkozta, személyesen ismeri Orbán Viktort és egykor tegeződtek is. Hol és mikor találkoztak először?

Ha jól emlékszem, 1989-ben hívtak zenélni egy rendezvényükre. Ott beszéltem vele először.

Mi a véleménye róla?  

Komálom.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betamás89
2022. december 20. 16:57
A heti hetesbeli szerepléséről miért nem kérdezték?
edieTHEGREATeagle
2022. december 19. 11:51
Győzike, Cini... szép kis csapat. Mondjuk passzol a fideszhez színvonalban.
kortárs
2022. december 19. 09:06
Kiváló beszélgetés, köszönet! A szerencsétlen, frusztrált belpesti proli gettóértelmiség mindig felbolondul, amikor valaki nyíltan vállalja hogy magyarérzelmű.
koronaszepe
2022. december 18. 22:17
Hát ha ezek után nem kap Kossuth-díjat, meg szaros két-három milliárdot az élete megfilmesítéshez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!