Volt svéd miniszterelnök: A putyini rezsim nem éli túl az inváziót

2023. január 20. 10:56

Carl Bildt nem tartja lehetetlennek Navalnij győzelmét Putyin bukása után.

2023. január 20. 10:56
null

A Project Syndicate nevű nemzetközi médiaszervezet oldalán tett közzé egy elemzést Carl Bildt, volt svéd miniszterelnök a Putyin utáni időkről. Már az elemzés elején leszögezte: „egyre valószínűtlenebbé válik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere túléli az általa indított ukrajnai agressziós háborút”. Ez szerinte annyit tesz, hogy „Oroszország ismét a belső zavargások és – valószínűleg – a politikai és alkotmányos változások időszaka felé tart”.

Folytatta, „most, hogy Vlagyimir Putyin elnök Ukrajnában folytatott vakmerő háborúja miatt Oroszországnak ekkora károkat okozott, vajon mit tartogathat az ország jövője? A valószínű forgatókönyvek a hatalom átvételétől kezdve egy keményvonalas biztonsági tanácsadó, például Nyikolaj Patrusev hatalomátvételéig,

Egy dolog azonban szinte biztos: Putyin rezsimje nem fogja túlélni az általa kirobbantott háborút”.

Mint írta, „végül is Putyin úgynevezett hatalmi vertikális rendszere számos gazdasági és politikai területre kiterjedhet, de teljes mértékben a csúcsról való szoros irányítástól függ. Az egész struktúra óhatatlanul törni fog, ahogy ez az irányítás meggyengül, és ahogy a különböző csoportok és érdekcsoportok elkezdenek manőverezni, hogy az elkerülhetetlen összeomlásból származó zsákmányt felhalmozzák. A rendszer fő erőssége – a teljhatalmú, felülről lefelé irányuló ellenőrzés – így a rendszer végzetes gyengeségévé válik”.

Nyitókép: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. január 22. 14:05
Ez is egy politikai zseni.
Kivűlálló
2023. január 20. 19:20
"Carl Bildt nem tartja lehetetlennek Navalnij győzelmét Putyin bukása után." Én annak tartom!
kalhana
2023. január 20. 16:29
A sok EU-s széplélek és kitartott fecsegő után nyilván jól esik egy ilyen realista, minden ízében a nyers valósághoz ragaszkodó, történelmet jól ismerő, legkevésbé sem álmodozó, vágyait a valósággal sohasem keverő, elfogultságtól mentes politikust hallgatni, mint Carl Bildt.
MR.Smith
2023. január 20. 16:02
A Project Syndicate a sorosgyuribá lapja...ez mindent megmagyaráz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!