Érvénytelen lett a Robert Fico nevével fémjelzett szlovákiai népszavazás

2023. január 22. 11:50

Túl kevesen szavaztak.

2023. január 22. 11:50
null

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett az alkotmány módosításáról Szlovákiában szombaton tartott népszavazás – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a központi választási bizottság megerősítésére hivatkozva vasárnap.

Kevesebb mint 30 százalékos lett a részvételi arány

A szombati referendumon a szavazásra jogosult választópolgárok 27,25 százaléka vett részt, miközben az érvényességhez legalább az 50 százalékuknak plusz egy személynek kellett volna érvényes voksot leadnia. A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adatai szerint a népszavazáson érvényes voksot leadó választók

több mint 97 százaléka igennel válaszolt a referendum egyetlen kérdésére, vagyis az alkotmány módosítása mellett szavazott.

A referendum során abban nyilváníthattak véleményt a választók, akarják-e az alaptörvény módosítását annak érdekében, hogy a jövőben a parlament megbízatási időszaka egy népszavazással vagy a törvényhozás határozatával is lerövidíthető legyen.

A referendumnak eredetileg két kérdést kellett volna tartalmaznia

A népszavazás kiírását a legnagyobb szlovák ellenzéki párt,

a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) több más ellenzéki párt támogatásával kezdeményezte tavaly júniusban, annak kiírására mintegy 400 ezer aláírás gyűlt össze.

A referendumnak eredetileg két kérdést kellett volna tartalmaznia, a másodikban az Eduard Heger vezette kormány azonnali távozására lehetett volna igent vagy nemet mondani. Ez utóbbiról azonban októberben az alkotmánybíróság – Zuzana Caputová államfő beadványa alapján – úgy döntött, hogy nincs összhangban az alaptörvénnyel, és így a népszavazást csak a második kérdésről lehetett megtartani.

Az ország történetében a mostani volt a kilencedik népszavazás, az eddigiek közül – a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt – csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazás, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

(MTI)

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zilizi Gábor
2023. január 22. 20:03
Rosszul közelítettétek meg mandiner. 27.25% azaz 1 200 000 ember ment el szavazni 98% igennel. A nemzeti konzultáción amit több napig szedte a Magyar kormány az íveket 1 500 000 nyilvánította ki véleményét. Azért no! Nem lehet ok panaszra a Fico bácsinak. Ennyi szavazóra számíthat nemsokára esedékes valasztasokra. És ha ennyi ember szavaz majd rá vagy még radikálisabb pártokra lehet akár alkotmányos parlamenti kényelmes kormanya... Ez a mostani lúzer banda nem is tudja mien szar helyzetben vannak...
fatman
2023. január 22. 15:32
Azért ez várható volt... És a sorosista erők mindent elkövetnek, hogy húzzák az időt, uúgy, mint az olaszoknál történt
Namond
2023. január 22. 13:02
Az arányosság és objektivitás kedvéért. Ez sokkal, de sokkal jobb arány, mint amit Orbán legutóbbi nemzeti konzultációja elért, melyre a Fidesz szavazók kevesebb mint fele válaszolt.
lurker
2023. január 22. 12:01
Sebaj, majd Szlovákia szépen elszegényedik a szervilis, öngyilkos progresszív gazdaságpolitika miatt és jön hozzánk az egyébként kiváló szlovák munkaerő. Valljuk be, vannak munkaerő gondok, és inkább a tótok jöjjenek mint a niggerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!