Erasmus-ügy: a kő nem esett le a szívekről, de kicsit örül a HÖOK

2023. február 01. 15:00

Navracsics Tibor sikerrel tárgyalt Brüsszelben, aminek örül a HÖOK, de még nincs a hallgatókban megnyugvás.

2023. február 01. 15:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Nagyon örülünk neki, ha tényleg az lesz a vége, hogy minél hamarabb megoldódik” – mondta a Mandinernek Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke arra reagálva, hogy a múlt héten Navracsics Tibor sikeresen tárgyalt Mariya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztossal az Erasmus- és a Horizont-források ügyében Brüsszelben. Mint arról a Mandiner beszámolt: a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint két, nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét aktát lezárhatjuk már márciusban.

„Egyelőre nem megegyezésről van szó, hanem arról, hogy a kormány nyitott arra, hogy jó sok bizonytalansággal övezett, hosszú tárgyalási procedúra helyett megegyezzen, ha kell, arra is kész, hogy teljesítse az unió kérését” – fejtette ki Eszterhai. Mint mondta, ennek nyilván örülnek, hiszen a hallgatók szempontjából nem az a lényeg, hogy „melyik fél fog hetven százalékot engedni, és melyik harmincat, hanem hogy a hallgatók minél hamarabb megnyugodjanak, hogy mehetnek Erasmusra”. Hangsúlyozta, hogy az Erasmus fontosságát nehéz túlértékelni a 21. században.

A felek nyitottan állnak a kérdéshez, a cél a minél hamarabbi és minél megnyugtatóbb lezárás” – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen a hangulat az Erasmus kérdésében az új fejlemények ismeretében a hallgatók között, azt válaszolta: „eddig sem volt jellemző az aggódás, miután a felek hamar kommunikálták, nem a jelenleg Erasmus-ösztöndíjjal – vagy a jövő hónapban azt tervező – diákok külföldi tanulmányai kerülhettek veszélybe, a harc a 2024. második félévéért folyik”.

Hozzátette: „nincs olyan hallgató, akinek teljes mértékben leesett a kő a szívéről, hiszen ez nem egy teljesen lezárt sztori, de tény, pozitív irányba tart az egész. Ha az EU partnernek minősíti az alapítványi egyetemeket, mi is megnyugszunk, egyelőre egy kicsit örülünk, és bízunk benne, hogy röviden lezárul ez a kérdés”.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2023. február 03. 12:51
Szorgos dolgos polgár vagyok, van vagyonom, nem otthon szereztem. Azért nem megyek haza, mert még orvosi füvet sem, hanem csak 5 év kötélt kapnék. NARKÓS!!! 3 gyerekes apuka vagyok, világéletemben dolgoztam, soha segélyt nem kértem. Itt receptre kapom Burnout és alvászavar ellen. Nem értékel a haza, nem akarnak világosságot és azt a jót sem akarják a társadalomnak, amit a kender teljes legalizálása hoz. Lásd USA statisztikák, vagy Uruguay. Aki babonás (fű=libernyák sátán), meg hülye, vagy csak lusta a népet felvilágosítani, az nem érdemli az adómat meg. Maradok csak ezért. Hajrá magyarok!
bunko_jobbos
2023. február 01. 21:32
EZ az ügy egy kicsit hasonlít ahhoz, mikor bevezette a kormány, hogy a rendőröket direkt megvesztegetéssel is ellenőrizheti a biz. szolgálat. A szakszervezetek felhorkantak, hogy ez már disznóság. Akkor is felmerül bennem, hogy miért? Csak nem csalni akarnak? Most ugyanez a helyzet szerintem. Tudom én, hogy az Erekció vagy milyen program hatalmas tudáshoz, külföldi ismeretekhez juttatja a diákokat (blalbla), de valahogy az az érzésem, hogy ők le akarnak pattanni csak az Ersmus-szal könnyebb, a kipusztuló nyugati országok meg szeretnének könnyen értelmes embereket vásárolni. Ja, meg hátha keveredés történik, az is tiszta haszon. Nekem nem túlzottan szimpi ez a prpgram, de megértem, hogy népszerű a fiatalok között. Főleg azokban a középiskolákban, ahol az gyerekek 80%-a mondta, hogy lelépne innen.
ujujuj
2023. február 01. 20:01
Ugye jól tudom, hogy a höok is egy mszp alapszervezet?
istvanpeter
2023. február 01. 18:40
Tényleg nagyon ildomos volna, ha az EU visszavonná ezt az aljas fasiszta intézkedését, de a tanuló ifjúságot nem érheti veszteség, mert a Kormány vállalta a külföldi tanulmányok költségeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!