Süddeutsche Zeitung: Kína hatalmas akkumulátorgyárat akar építeni Magyarországon, a lakosok tiltakoznak

2023. február 07. 08:15

A lap szerint az ország „keleti felének ellenállása” modellértékű lehet Magyarországon.

2023. február 07. 08:15
null

A lap terjedelmes cikkében beszámol arról, hogy Kína hatalmas akkumulátorgyárat akar építeni Magyarországon, a helyi lakosok azonban szerintük heves tiltakozásba kezdtek. Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyára épülne meg Debrecen közelében, írják, és a legnagyobb Magyarországon: a 7,3 milliárd eurós beruházás 200 hektáros területen, akár 9000 munkavállaló, évi 100 gigawattóra gyártásikapacitás akkumulátorcellák és modulok gyártására.

A kritikusok szerint ez a projekt nagy hiba, hangsúlyozzák: „hatalmas vízfogyasztás egy olyan régióban, amely már most is vízhiánytól szenved. Súlyos környezeti teher, amelyet a hatóságok csak lazán ellenőriznek. Hatalmas energiaszükséglet a termeléshez egy olyan országban, amely energiájának nagy részét importálni kénytelen.

Nincs infrastruktúra további ennyi lakos számára. És a befektetők is kínaiak.”

A magyar kormány máshogy látja

A kormány természetesen egészen másképp látja a dolgokat, teszik hozzá. Orbán Viktor Fidesz-kormánya szerint a CATL-beruházás nemzeti érdekű projekt, és a legjobb példa arra, hogy Magyarország a zöld energia és az elektromobilitás nagyhatalmává váljon. A lap árnyaltsággal még véletlenül sem vádolható véleménye szerint Orbán Viktor régóta „törekszik az EU-tól való eltávolodásra, és a Kínához és Oroszországhoz való gazdasági és politikai közelségre – ezen az ukrajnai háború sem változtatott”.

Szijjártó Péter külügyminiszter „Az igazság” című Facebook-bejegyzésében arra figyelmeztet, írják, hogy aki az elektromos akkumulátorok gyártása ellen küzd, az nemcsak a környezetvédelem, hanem Magyarország érdekei ellen is harcol. Gondola Zsolt ügyvéd állandóan hallja ezt a vádat. Ő a Civil Fórum Debrecen Egyesület szóvivője, amely a városi tanácsban is helyet foglal. „Az egészségünk nem eladó” – mondta.

 

Szijjártó Péter: Németországban egy ugyanilyen gyár átadását megünnepelték

„Németországban ez a kínai vállalat, ami Debrecenbe hozzá a gyárát, egy ugyanolyan gyárat most adott át. A türingiai kormány zöldpárti környezetvédelmi minisztere személyesen vett részt a környezetvédelmi engedély átadásán, és ott ünnepelte magát a fél baloldali, türingiai kormány a gyár felavatásán" - osztotta meg a véleményét Szijjártó Péter a legújabb videójában.

 

A lap szerint a magyar kormány a tüntetések mögött vagy a kínai versenytársak, vagy a német kormány, vagy a Soros György amerikai milliárdos által fizetett magyarországi ellenzék támadását látja. Szerintük Debrecenben egyre nő a düh. Azt írják, egy polgári gyűlésen a kínai cég képviselőit percekig kifütyülték, dulakodásra került sor.

„Az ország keleti felének ellenállása modellértékű lehet Magyarországon”, fogalmaznak, ahol a környezetvédelmi kérdésekben ritkák a polgári kezdeményezések, a Zöldek pedig egy minipárt, és ahol az ökológia témája alig játszik szerepet a politikában. Szerintük Debrecen a Fidesz fellegvára, a polgármester, Papp László szerint sajnos az akkumulátorgyár a politikai erők játékszerévé vált, és eszközként használják.

és eddig minden debreceni ipartelepülés számára találtak elegendő munkaerőt” – tette hozzá Papp.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: MARTIN SCHUTT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. február 07. 19:32
Vonyítsatok kevert fajú rubel jobbágyok van miért! Köcsögök
Igazszó
2023. február 07. 15:07
Maszatol és hazudozik a cigány. Az eredeti anyagban is. A cigányság integrációja egy több, mint 500 évre visszanyúló és sikertelen projekt. Integrálhatatlanok. Ez nem magyar jellemző, hanem ahol nagy számban élnek mindenhol jellemző. A hiba tehát már a többi nemzettel összevetésben sem a magyar társadalomban van, de ha a magyarsághoz érkezőket nézzük, akkor ugyanezen idő alatt románt, görögöt, örményt, németet, tótot, rácot, horvátot, oroszt, ukránt, lengyelt milliószám integrált ez a társadalom, nem is szólva a modern kor sokezres néger és arab bevándorlóiról és a kaukázusi népektől hozzánk érkezők tízezreiről. A bukott projektbe további magyar erőforrásokat beleölni bűn és a magyarság gyengítése. Foglalkozzanak magukkal, finanszírozzák magukat és ha nem kóser nekik a magyarsággal való együttélés, integráció, akkor szabad az út a nagyvilágba, ahol többre juthatnak. Itt elég volt a gyilkosságaikból lopásaikból, rablásaikból a napi cigány erőszakból, a tarhálásból, a késelésekből a vidék lepusztításából!
Odone Ricci
2023. február 07. 13:23
Irigykedik a német Süddeutsche Zeitung, mert akkumulatorgyárak inkább csak Németországban legyenek, ne Magyarországon. BATTERIEFABRIKEN in Deutschland. 2O22. decemberénben nyitotta meg a kinai Zellfabrikant Contemporary Amperex Technology CATL Erfurtban az új gyáregységet 1,8 milliárd eurót invesztált és kétezer embernek ad munkát. A jövőben még hat újabb gyárat terveznek. FoRRÁS Batterieproduktion. de
Kotucso
2023. február 07. 13:13
Ismét találkozhattunk a "korrekt, tényszerű"újságírás egy gyöngyszemével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!