Rohad a népligeti felüljáró, a városháza növekedő bevétel mellett egyre kevesebbet költ útfelújításra

2023. február 21. 08:02

Van, amire mégis találtak pénzt, például a városháza energetikai korszerűsítésére.

2023. február 21. 08:02
null

A Világgazdaság arról ír, hogy folyamatosan amortizálódik Budapest infrastruktúrája, ami a költségvetési számok tükrében egyáltalán nem meglepő: míg korábban volt olyan év, amikor 25 milliárdot is elérte az út- és hídfelújításokra elkülönített összeg, idén mindössze 1,9 milliárd forintot találtunk betervezve a főváros büdzséjébe, közel

fele annyit, mint amennyit a városháza tatarozására költene a Karácsony Gergely vezette önkormányzat.

Mindez egy 1,7 milliós világvároshoz egészen méltatlan, írják. Emlékeztettek: tavaly Karácsony Gergely főpolgármester szövetségese, Szaniszló Sándor úgy döntött, nem vár tovább a fővárosra és a 18. kerület saját zsebből hozza rendbe az egyébként budapesti kezelésében lévő Üllői utat. Szaniszló Sándor egyenesen úgy fogalmazott „egyetlen vasat sem fogunk kapni a Fővárosi Önkormányzattól, ezt tudnia kell mindenkinek, nagyon-nagyon sokszor lepattantunk már erről". Mindenesetre van, amire találtak pénzt, a városháza energetikai korszerűsítésére például 3,6 milliárd forintot szánnak idén, írja a lap.

A korábbi főpolgármester,

Tarlós István alatt a főváros nagyságrendileg többet költött útfelújításra,

hangsúlyozzák: alig volt olyan év, amikor ne jutott volna legalább 20 milliárd forint erre a célra, mindezt úgy, hogy a mainál jóval kisebb bevételből kellett kigazdálkodnia. Idén soha nem látott helyi iparűzési adó befizetésre számíthat az önkormányzat, amiből csak tavalyhoz képest 70 milliárd forintnyi plusz bevétele származhat. Az energiaárak növekedése Budapestet sem kíméli, teszik hozzá, de még „az sem magyarázza meg, hogy miért hanyagolják el ilyen mértékben az utak karbantartását. Főleg, amikor a költségvetés szöveges összefoglalója is elismeri, hogy a jelenleg rendelkezésre álló források mellett az úthálózat állapotában számottevő javulás nem várható, sőt elkerülhetetlen az egyre nagyobb mértékű romlás.”

Hozzáteszik: a saját projektjeivel is meglehetősen mostohán bán a főváros, nagyon nagy a valószínűsége, hogy a városháza melletti park felújításából, amely korábban Karácsony Gergely főpolgármester szimbolikus projektje volt, ebben a ciklusban szinte semmi nem lesz.

Nyitókép: Kallus György/VG

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2023. február 21. 14:22
A szentendrei úti autós felüljáró is rohad, nem is akármennyire. A lefestesen mindig átjön a rozsda, azt hiszem, nem vagyok szakember, nagy lehet a baj a felszín alatt. Tenyérnyi látható rozsda folt kb. 1 nm nem látható szetrozsdasodott femszerkezetet jelent.
M.K.R.
2023. február 21. 10:39
Méhlegelő legyen meg "holtfa" a közparkokban, megmondta a Bardóczi főtájépítész is, mert most az utóbbi már a trendi a sok bogárkának, amivel Bp megmenti a bolygót. Na meg hát kell a kajához is, mióta az EU bevezette a bogárevést. Kezdjük már érteni azért, miről szól az egész zöldítés Bp-en ... "etetnek" minket. Takarítsuk el az egész dilettáns bagázst 2024-ben a dzsindásukkal, toklászosukkal, életveszélyes kerékpársávjaikkal együtt!
RasPutin
2023. február 21. 09:30
Nos akkor nézzük a valóságot. Csömöri úti felüljáró. Ott mi is történt? Tarlós kiírt egy közbeszerzést rá. És mi is történt? Mint a KÖKI felüljárónál. A feszített betonos hídpálya elemek annyira korrodáltak voltak, hogy ki kellett őket cserélni. Magyarán újra kellett gyártatni. A híd tartók maradtak csak. Mintha egy új felüljárót kellett volna építeni. Itt is ez lesz. Ez nem Tarlós vagy Karácsony hibája. Az élet. Jobb mintha leszakad vagy beszakad mint azt hiszem egy berlini feszített betonos sportcsarnok komplett teteje.
Lajoss
2023. február 21. 09:27
A Fradi állami pénzeiből simán menne a felújítás..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!