Schobert Norbertet felzaklatja az értelmetlen orosz-ukrán háború

2023. február 24. 18:23

„Magyarország békét akar” – feliratú piros-fehér-zöld zászlót tartott a magasba Schobert Norbert üzletember és fitneszedző, aki csatlakozott az új magyar békedal-kezdeményezéshez. De miért tette?

2023. február 24. 18:23
null
Sal Endre
Sal Endre

Hogyan került az új magyar békedalba?

Ábrahám Róbert, a Pesti Tv korábbi műsorvezetője keresett meg, és mivel teljes mértékben egyetértek abban, hogy véget kell vetni a háborúnak, első szóra magasba emeltem a zászlót. Ha ezzel tudok tenni valamit a békéért, akkor ez a legkevesebb.

Pont ma egy éve, hogy elindult az orosz-ukrán háború. Napi szinten nézi a híreket?

Mint minden jó érzésű ember, akit elborzaszt ez az egész. Nagyon hosszú idő, és ha továbbra is így sodródik Európa a háborúba, nagyon nem lesz jó vége.

 

Önt és a cégeit, hogyan érintette az egy éve tartó háborúskodás?

Az én vállalkozásaimat is komolyan megmarta a háborús szankciók okozta válság, a rezsiköltségek drasztikus emelkedése és az infláció. De ez mellékes ahhoz képest, amit az ártatlan emberek átélnek Ukrajnában. Engem is felzaklat a háború és rosszkedvűvé tesz az egy éve tartó véres összecsapás. Esténként, mikor lefekszem, és nem tudok elaludni, sokszor az üzleteim nehéz helyzetét elemzem magamban, de mindig bevillan, hogy mi ez ahhoz képest, amit ott élnek át az emberek.

Meghaltak a szeretteik, szétlőtték a lakásaikat, nincs áram, nincs fűtés. Nincs remény.

Mi itthon  ezt elképzelni sem tudjuk, hogy milyen. A híradók pedig – érthető, etikai okokból – nem is a háború valós arcát mutatják. Tankokat látunk, meg szétlőtt házakat, de azt a rengeteg áldozatot, gyereket, asszonyt, időseket, civileket és katonákat, nem mutatják. És nem mesélik el, milyen az, amikor egy városban, faluban hullaszag terjeng mindenfelé. Amit mi érzékelünk a háborúból, semmi ahhoz képest, hogy anyák fiai halnak meg a fronton, vagy kisgyerekek maradnak félárván az értelmetlen öldöklés miatt. Ne akarjuk megismerni ezt a szörnyű érzést!

 

Miért lenne fontos, hogy a híradók nyersebben mutassák be az ukrajnai helyzetet?

Akkor talán az is észbe kapna itthon, aki eddig úgy gondolkodott, ez nem az ő háborúja, messze van, nem számít. Az ukrán emberek a háború nagy áldozatai, de mi is elszenvedői vagyunk, egyelőre anyagilag és lelkileg. De minden annyira kiszámíthatatlan, s

azt látjuk tehetetlenül nézve, hogy a világ egyre inkább belesodródik a konfliktusba.

Mit szólt Orbán Viktor évértékelőjéhez, ahol természetesen az ukrán-orosz háború is napirendre került?

Ott voltam a miniszterelnök évértékelőjén és a szívemből szólt, mikor kihangsúlyozta, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Az Egyesült Államoknak, az ottani fegyvergyáraknak nagyon jó ez a háború, de az ukrán emberek és Európa csak áldozata. Egy éve azonnal léptem, és egy kamionnyi élelmiszert vittem Ukrajnába. Nem volt kérdés számomra, hogy így teszek. Annak ellenére is, hogy én is tisztában vagyok, az elmúlt években Ukrajna nem segítette elő a magyar kisebbség boldogulását. De ott, abban a pillanatban arra gondoltam, emberek éheznek, fáznak, rettegnek, segítenem kell a magam módján.   

Minden közismert embert arra biztat, szólaljon fel a háború ellen?

Aki egyetért velem, és van fóruma hozzá, tegye meg. Persze tudom, nem Schobert Norbert vagy a többi közismert magyar ember fogja megállítani Putyint, és nem miattunk dönt úgy Biden, hogy nem szállít több fegyvert. De ezt diktálja az emberség, akkor pedig mire várunk? 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. február 25. 08:38
Norbi jó nertárs..na,meg a navos problémái..
Üresfejű hibrid
2023. február 25. 08:26
Milyen igaza van!!!
robag
2023. február 25. 01:13
Jól beszélt.
DINO54
2023. február 24. 21:43
Nem megy a kex.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!