Mire jó Macron Európai Politikai Közössége?

2023. március 29. 16:01

Segíti-e az európai biztonságot és a kontinens jövőjének építését Macron új közössége? Az EPC egyelőre nagy kérdőjel – hangzott el az MCC konferenciáján.

2023. március 29. 16:01
null
Veszprémy László Bernát

Nagyszabású nemzetközi konferenciát rendezett a Mathias Corvinus Collegium, melynek témája az Európai Politikai Közösség (European Political Community, EPC) volt. Mint emlékezetes, 2022. május 9-én az EU francia elnökségének, valamint az orosz-ukrán háború harmadik hónapjának idején Emmanuel Macron az Európai Parlament előtt egy új kezdeményezést hirdetett meg.

Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok műhelyének vezetője nyitotta meg az eseményt, aki elmondta, hogy egyelőre az EPC egy nagy kérdőjel. Macron szerint céljai a béke és biztonság, a klíma- és energiaügy előremozdítása.

Ezért szükséges, hogy az „új srácot” „kritikus szemmel” nézzük: mi a célja, miért jött létre? Jó vagy rossz hír az érkezése?

Kívülről talán egyesek úgy látják, hogy egyes országok gyorsabban akarnak haladni, mint a többi. Fontos tisztázni, arról van-e szó: mostantól vannak elsőrangú és másodrangú országok? Fontos kérdés: segíti-e az EPC az európai biztonságot? Steril közösséget képvisel, vagy ez lenne a hiányzó láncszem? 

Ballester további fontos kérdésként nevezte meg, hogy kinek a pénzéből fog működni a szervezet, milyen büdzséből? Mi lesz az álláspontja a migráció terén? Mit gondol majd a fiatalok európai mobilitásáról? Utóbbi égető kérdés, hiszen

az EU éppen most zsarolja a magyar diákok kétharmadát.

Flexibilis lesz, vagy lesz székhelye és titkársága? 

Az eseményen Sztáray Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára kifejtette, hogy Magyarország mindig is az Európai Unió és a NATO bővítésének híve volt. Ez az alap a magyar kormány számára, így állunk az EPC-hoz is.

A háború gyors és erős változást hozott

olyan értelemben, hogy senki sem tudja, mi lesz az új biztonsági architektúra. Remélhetőleg ez egy olyan platform lesz, amely erre is választ ad.

Sztáray szerint az Európai Politikai Közösség egy hasznos platformot biztosít ahhoz, hogy a különböző hátterű országok egymással kapcsolatot alakítsanak ki. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az Európai Politikai Közösségnek nem szabad felülírnia az Európai Unió szabályait, nem lehet eszköze az integráció mélyítésének.

Magyarország mindig is kiállt az EU nyugat-balkáni bővítése mellett, ami kulcsfontosságú a térség stabilitása szempontjából – hangsúlyozta Sztáray Péter, aki azt is kiemelte, hogy minden egyes tagjelölt államnak ugyanannak a kritériumrendszernek kell megfelelnie.

Az EU bővülése nem kegyelem a tagoknak, hanem az EU érdeke,

és egy geopolitikai eszköz. Az EU bővítheti ráhatását, a stabilitást és a biztonságot a további bővüléssel. Az ECP például ebben szerepet játszhat. Ez egy „nagy sátor”, ahol sok ország találkozhat az európai régióban, például Törökországot és az Egyesült Királyságot is ide sorolhatjuk, hiszen platform kell a kommunikációra velük is, de tagjelöltekkel is. Lehetőséget ad a párbeszédre vagy a diskurzus felélesztésére olyanokkal, akikkel a párbeszéd jelenleg nem erős.

A magyar álláspont tehát Sztáray szerint az, hogy látjuk az ECP előnyeit, jó platformnak ígérkezik a párbeszédre, és készen állunk a részvételre és a hozzájárulásra.
 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2023. március 30. 01:00
Macron sikeresen felbaszta több millió francia és bevándorló agyát. De a keletkezett problémát majd más megoldja. Ugyebár erre is GY.F. a megoldások mestere.
-Zsolt-
2023. március 29. 23:20
- Mire jó Orbán Európai Politikai Közössége? - Mivel nem létezik: semmire.
Benedek Zsolt
2023. március 29. 18:54
És mi lesz a tirannusokal? https://www.youtube.com/watch?v=zTwgwEHiWm0 https://www.youtube.com/watch?v=QNjqZkFI62M
Odone Ricci
2023. március 29. 17:48
Van már EU-Tanács, EU-Bizottság, EU-Parlament sok elnökkel, alelnökkel, képviselővel, létezik az ENSZ (ONU-UNO) 193 tagországgal - három ország kivételével: Taiwan, Palesztina és a Vatikán, mert csak "megfigyelőként" szerepelnek. Ezek is politikai közösségek, ahol a különböző országok párbeszédeket folytathatnának, sőt béketárgyalásokat követelhetnének. Az EU -Parlamentben a különböző pártok tagjainak száma több mint 6OO és ehhez jön még több mint 7OOO hétezer tisztviselő Strasbourgban. Hatalmas apparátus, de Közép-Kelet-Európa meglehetősen marginális, kevés teret kap vélemény. Talán erre lenne jó egy ilyen MCC találkozó és konferencia a közeli és hasonló nagyságú és gazdaságú európai országoknak. A V-4-ek ötlete kitűnő, de kibővítésre szorul, akkor többet számítanánk mi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!