Kína kivár, de szárazon tartja a puskaport

2023. március 20. 09:02

Moszkva és Peking együttműködése az új geopolitikai rend meghatározó eleme lett.

2023. március 20. 09:02
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula

„De ahogy a Nyugat egyre aktívabb fegyverszállításokkal segítette Ukrajnát, úgy vált egyre szorosabbá Kína és Oroszország kapcsolata. Ebbe belejátszott az is, hogy Washington éppen az ukrajnai háborút érezte a legalkalmasabb pillanatnak látványos gesztusokkal idegesíteni Pekinget. A döntő szempont mégis az lehetett, hogy a Biden-kormányzat az orosz vezetés megbuktatását és az oroszországi rendszerváltozást tűzte ki háborús céljául. Ahogy az USA nem engedheti meg Oroszország győzelmét Ukrajna felett, ugyanúgy Kína sem engedheti meg, hogy Washington rendszerváltozást erőltessen ki Oroszországban.

(Donald Trump amúgy néhány napja úgy kommentálta Biden ez irányú terveit, hogy ő is rendszerváltozást szeretne, de nem Oroszországban, hanem az Egyesült Államokban.) Kínának egyelőre kevesebb lehetősége van az ukrajnai háború befolyásolására, mint Amerikának, és nyilván nem is avatkozik be aktívan addig, amíg nem fenyegeti közvetlen veszély Oroszországot. Ezért a kérdés nem az, hogy ad-e Kína fegyveres segítséget Oroszországnak, vagy sem, hanem az, hogy erre rákényszerítve érzi magát, vagy sem. Néhány donyecki város hovatartozása miatt biztosan nem, Oroszország szétverése, destabilizálása esetén alighanem.

Hszi Csin-ping közelgő moszkvai látogatása előtt mindenesetre kimondhatjuk, hogy Moszkva és Peking együttműködése megszilárdult, és az új geopolitikai rend egyik meghatározó eleme lett. Ahogy semmilyen szövetség, így természetesen ez sem tart örökké. De egyre biztosabb, hogy a Washington és Peking közelgő, mindkét hatalom által sorsdöntőnek tartott összecsapásában Oroszország a Kínai Népköztársaság szövetségese, tágas hátországa lesz. Ettől a nyugati tömb Oroszországot legfeljebb olyan, száznyolcvan fokos fordulattal tudná visszatartani, amely jelenleg elképzelhetetlennek látszik. Az új, Hszi Csin-pinghez feltétlenül lojális kínai kormány márciusi megválasztásával Hszi lényegben szabad kezet kapott a külpolitika irányítására is, ami jó hír Moszkva számára.

Szimbolikus jelentősége van annak, hogy az új kínai védelmi miniszter az a Li Sang-fu lett, akit 2018 óta amerikai szankció sújt. Mégpedig azért, mert annak idején washingtoni tiltakozás ellenére orosz fegyvereket vásárolt a kínai hadseregnek. A "Népi Felszabadító Hadsereg" nem olyan szegény tábornokokban, hogy ha akarnak, nem találtak volna más miniszterjelöltet helyette. Aligha tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy az amerikai szankció egyfajta ajánlólevél volt a számára. A béketerv kilencedik pontja amúgy az egyoldalú szankciók teljes megszüntetését követeli, nem csak Oroszország viszonylatában. Ez az a pont, amely az ukrajnai háborútól függetlenül az úgynevezett nem Nyugat legtöbb állama számára rokonszenves lehet.

Kína ugyanakkor nem szeretné Ukrajnát sem elveszíteni. Ukrajna földrajzi fekvése, mezőgazdasági potenciálja és az új Selyemút miatt egyáltalán nem érdektelen Peking számára. A kínai béketerv annyiban valóban nem csak propagandafogás, hogy Kína érdekelt a háború és a pusztítás mielőbbi leállításában.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. március 20. 10:53
Nagyon jó a cikk. Rámutat arra, hogy a háborús erőfeszítések, melyek Oroszország katonai vereségét, az orosz vezetés megbuktatását és az oroszországi rendszerváltozást tűzték ki háborús céljául, egy nagyon erős ellenfél bevonásához vezetnek Oroszország oldalán, ami még kegyetlenebbé teheti a következményeket. Remélhető, hogy ez meggondolásra készteti ukrajna nyugati támogatóit. A koreai háború idején, 1950-ben hasonlóan veszélyes helyzet alakult ki. Douglas MacArthur tábornok érvei erősek voltak a koreai háború idején, amikor már csaknem sikerült legyőzni a támadó Észak Koreát. 1950 novemberében és decemberében kínai katonák (népi önkéntesek) százezrei vonultak át Észak-Koreába, és az amerikai csapatok ellen harcolva, visszavetették az amerikai csapatokat. MacArthur ezután engedélyt kért a kommunista Kína bombázására és a tajvani nacionalista kínai erők bevetésére a Kínai Népköztársaság ellen. Truman elnök ezt visszautasította, majd később leváltotta Douglas MacArthur tábornokot. "Rossz lenne tragikusan helytelen, ha mi kezdeményeznénk a háború kiterjesztését. Az elnök így folytatta: „Úgy gondolom, hogy meg kell próbálnunk Koreára korlátozni a háborút a következő létfontosságú okok miatt: hogy biztosítsuk, hogy harcoló embereink értékes élete ne vesszen kárba; látni, hogy hazánk és a szabad világ biztonsága ne kerüljön szükségtelenül veszélybe; és megakadályozni egy harmadik világháborút." Akkor a döntés oda vezetett, hogy egyik harcoló fél sem érte el eredetileg kitűzött céljait. A koreai háború idején a kommunista Kína nem vonta ki csapatait, mégis Truman elnök elfogadta ezt a helyzetet. Jogilag máig tart a háború, mivel a felek csupán tűzszünetet kötöttek 1953-ban, de a tűzszünet végül rögzítette azt, hogy Észak-Korea és Dél-Korea külön államok maradtak. Most is egy helyi háború azzal a veszéllyel fenyeget, hogy egy harmadik világháborúvá fejlődik. Truman elnök felelősségteljes döntése akkor ezt megakadályozta.
Takita
2023. március 20. 10:32
Ezt a háborút el lehetett volna kerülni. 1.Ukrajna elfogadja ,hogy Krím Oroszország része, 2. Ukrajna autónómiát ad az orosz többségű megyéknek, 3. Ukrajna kinyilvánítja, hogy nem kíván a NATO tagja lenni, hanem semleges marad. Nem tűnik vállalhatatlannak.Mégis inkább a konfrontációt választották. Kár,mert ezt a háborút Ukrajna csak elhúzhatja,de megnyerni aligha fogja.
KamuGeli
2023. március 20. 10:00
Bár a kínai béketerv valósulna meg. Helyette azonban az amerikai háborús terv lesz a nyerő. Tovább gazdagodnak a háborús uszító nyerészkedő ballib. szidók és bizniszmenek. Lényeg az extraprofit a fegyvereken, ukrán életek nem számítanak. Made in USA... :(((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!