Széttárt karok, egekbe kúszott költségek – így nem sikerült befejezni Karácsonyéknak a biodómot

2023. március 19. 21:35

Két éve készen kellene lennie, de ma már senki nem tudja, mi lesz a biodómmal. A főváros addig húzta a befejezést, hogy annak költségei mostanra az egekbe kúsztak.

2023. március 19. 21:35
null

„Jelen pillanatban semmilyen szempontból nem látható, hogy mi lesz a biodómmal”nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Baán László, aki szerint jelenleg a létesítmény állagmegóvása zajlik.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa felidézte: a biodóm egy fővárosi kezelésben lévő intézmény, az állatkert projektje volt, amelyre a kormány eddig több mint 40 milliárd forintot adott. Bár a projekt befejezése akkor még jóval kevesebb lett volna, az új városvezetés 2019-ben leállíttatta az építkezést.

Az eredeti tervek szerint

Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka 2021 végén nyílt volna meg, ehelyett három éve befejezetlenül, félkész állapotban áll a Városligetben.

Így nem készült el a létesítmény

Mint ismeretes, az 1,7 hektáros biodóm az állatkert nagyszabású bővítése, a Pannon Park központi létesítménye volt, amelyet Persányi Miklós, a Gyurcsány-kormány korábbi környezetvédelmi minisztere, az állatkert egykori igazgatója álmodott meg. A kormány 43,7 milliárd forintot biztosított a munkálatokra, a befejezéshez azonban további húszmilliárd forintra volt szükség, amit a Karácsony vezette fővárosnak kellett volna biztosítani. Ám hamar nyilvánvalóvá tették, hogy nincs rá keret, majd több alkalommal is kijelentették, hogy kormányzati forrásból szeretnék befejezni a munkát.

„Budapest korábbi főpolgármestere, Tarlós István teli kasszát hagyott az új vezetésre, amelyből, ha a befejezésre szánt összeget a beruházásra fordították volna, Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka már réges-régen kész lenne. A halogatás viszont csak egyre nehezebbé teszi és beláthatatlan jövőbe tolja a projekt befejezését. Egyes prognózisok szerint már többe kerül a befejezés, mint amit eddig ráköltöttünk, tehát az eddigi 40 milliárdhoz képest sokszorosan növekedtek a befejezés költségei” – fogalmazott a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A főváros a kormánytól várja a befejezést

Ám a főváros a kormánytól várja a halasztás miatt jóval borsosabb árú befejezést,

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese korábban még arról is beszélt, hogy készek a kormánynak adni a félig felépített intézményt.

Később Erő Zoltán, Budapest főépítésze azt mondta, hogy a biodóm projektet ráerőltették Persányi Miklósra.

Utóbbi kapcsán a Magyar Nemzet megkereste Tarlós István korábbi főpolgármestert, aki azt nyilatkozta, hogy Persányi már a kezdet kezdetén külön kérte, hogy saját maga bonyolíthassa le a biodóm megépítését.

Tarlós István szerint az állatkert volt igazgatója 2019 nyarán minden részletezés nélkül terjesztett be egy további húszmilliárdos többletigényt a Közfejlesztések Tanácsához, ami tárgyalhatatlan volt. Ugyanakkor a beruházásra ott volt még hatmilliárd forint maradék, emellett a kormány felajánlotta a Hermina-garázs forrását, ami további hétmilliárd forint volt. Sőt, ha Karácsonyék a Lánchíd felújításával nem álltak volna le másfél évre, akkor ott is megmaradt volna ötmilliárd, ami összesen 18 milliárd forint – mutatott rá.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy mi kétszázmilliárdot hagytunk a kasszában – rögzítette a volt főpolgármester, aki szerint 2021-re már rég elkészülhetett volna a biodóm.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. március 20. 14:55
Ha levágják a lábait: még járni sem tud! Tehetetlen alak!
pintyőke
2023. március 20. 13:26
Ő Budapest kapitánya Csüngőhasú elmehet a bús p...ába.
pintyőke
2023. március 20. 12:49
Undorító, ahogy ezt is Karácsonyra akarjátok tolni.
flesh ripper
2023. március 20. 11:35
A sikerrecept: imbecillis, bamba vigyor, hazug, jellemtelen, alamuszi természet, teljes tehetségtelenség, alkalmatlanság, tahonya lustaság. Polgármester!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!